Fredagstipset 26 – Italienska bubblor

Italien är idag svenskarnas favoritland vad gäller framförallt rött vin. Men det händer även en hel del på den bubblande fronten. Italienskt mousserande vin har aldrig varit bättre än vad det är idag. Läs om Fredagstipset 26 - Italienska bubblor.

Fredagstipset 26 – Italienska bubblor

Ni som regelbundet läser DinVinguide.se vet att undertecknad har ett andra boende i Italien sedan 14 år. Under denna tid har det hänt mycket på vinfronten i Italien. Det mesta är positivt men även några plumpar i protokollet som sockersöta röda viner som säljs som Amarone ”wannabe”. Många hyllmeter på Systembolag fylls ju dessvärre med dessa ”hittepå-viner”. Men det finns även massor att glädjas över från Italien. Den största förändringen under min tid i landet har framförallt skett för de vita och mousserande vinerna. Idag är de vita vinerna lika intressanta som de röda vinerna i Italien. Nu kommer även en mousserande andravåg av förbättrade viner vilket är mycket kul och inspirerande för vinvärlden. Generellt är konsumtionstillväxten mycket hög för just mousserande viner världen över. Människan gillar uppenbarligen bubblor i sina viner.

Vi på DinVinguide.se har provat en hel del bubblande viner från Italien. I denna genomgång uteslöt vi alla proseccoviner. Sofia Ander kommer göra en specialstudie av dessa, nu oerhört populära viner, senare här på siten.

Generellt är jag mycket positiv till i stort sett samtliga viner jag provade men givetvis stack några viner ut extra mycket.

 

 

Bersi Serlini Franciacorta Anteprima

Nr 77163
Pris 256 kr

Det mest prestigefyllda bubbelområdet i Italien är Franciacorta. När mina vänner i Italien vill slå på stort så bjuds det oftast på viner från just Franciacorta. Det är ingalunda billiga viner som kommer från detta distrikt som ligger i norra Italien nära Brescia i Lombardiet. I Sverige har man att fajtas med viner från Champagne som är mycket mer välkänt. Många väljer det säkra kortet – champagne men varför inte prova något nytt. Detta vin har en tydlig doft och smak av både citron och lime vilket är uppfriskande och utan kladdig sötma. Eftersmaken är lång och har fortsatt sin friska citrussyrlighet. En ny charmig bekantskap för oss på DinVinguide.se.

Annons:

Bellavista Franciacorta Cuvée Brut

Nr 73145
Pris 329kr

Bellavista är ett av Italiens mest prestigefulla märken och finns på många restauranger. Det är framförallt chardonnay som spelar förstafiolen i denna vinblandning, 90 procent och resterande är druvorna pinot nero och pinot bianco. Det är en typisk Franciacorta för dig som inte är så van med detta distrikts viner. Bra balanserat vin med en livlig syra och bra krämighet i moussen. De aromer som kommer fram vid provningen är citrusfrukt, lite bakade äpplen med en lätt jästighet som gör vinet behagligt. Vinet passar både som aperitif och som ett mer gastronomiskt vin till mat. Fin och elegant eftersmak som sitter i ett tag.

Ferrari Rosé

Nr 76293
Pris 199kr

Detta vin är gjort på övervägande del den röda druvan pinot noir till 80 procent resten är chardonnay. För er som gillar roséviner är det kanske ett kul alternativ till de traditionella vinerna från Frankrike. Vinet har som för många pinot noir mousserande viner en lätt bitter ton. Denna lätta bitterhet gör att det ofta passar väl till mat. Ett kvalitetsvin från Trentino som levererar mer än det kostar tycker jag. Passar perfekt även till mer krävande mat för er som gillar att experimentera.

Contratto Millesimato Pas Dosé 2013

Nr 92100
Pris 199kr

Detta vin kommer från det vackra Piemonte och närmare bestämt Canelli och Alta Langhe. Det är till och med den äldsta producenten av mousserande vin i Italien, grundat 1867. Georgio Rivetti som tillsammns med sin familj har byggt upp La Spinetta förvärvade detta anrika vinhus 2011. Jag har varit på plats flera gånger och sett hur hans fasta hand utvecklat detta fina vineri. Vinet har en tydlig känsla av andrajäsning på flaska, dvs champagnemetoden. Citrus och asprikosaromer slår emot direkt därefter kommer fina nötiga toner. Balansen är god mellan frukt och syra och ingen onödig kladdig sötma som man tidigare ibland kunde skönja i italienskt bubbel. Långt behagligt avslut utan vare sig besvärande sötma eller skalbeska. Ett mycket prisvärt vin för under en tvåhundring. Contratto Millesimato är ett vin som kommer få en plats i min vinkällare framöver.

Vinet kommer som ett tillfälligt släpp den 6 december 2019. Vi på DinVinguide.se blev så betagna av vinet att vi redan idag skriver om det.

Läs mer

Fler artiklar