Frantzén världens bästa restaurang

Tänk att Stockholm har en av världens bästa restauranger. Vem hade trott detta för tjugo år sedan, Sverige ett land med krogar i världsklass. Vi besökte Frantzén i veckan. Ja, vi är mer än nöjda med upplevelsen och det var Coronasäkert.

Frantzén världens bästa restaurang

Klara Norra Kyrkogata tillhör väl inte en av de mest spännande adresserna i Stockholm generellt. Men i 22an har ett matmecka etablerat sig. Det är en oansenlig port på en trång gata i det forna ”porrdistriktet” som Frantzén huserar. Vilken kontrast det blir när dörren öppnas och man stiger in i en välkomnande reception med uppmärksam betjäning. Hissen upp till Frantzéns ”vardagsrum” är trång och mörk med Jimmie Hendrix riff i högtalarna.

Du välkomnas i en öppen och ljus lokal högst upp i byggnaden. Det känns helt enkelt hemtrevligt och en varm atmosfär ger en fin start till denna kulinariska och emotionella upplevelse för oss.

Frantzén världens bästa restaurangI vinkylaren mitt i rummet trängs ett antal champagnebuteljer i givakt. Bra saker på glas som Krug, Cristal och Selosse frestar givetvis. Vi provar igenom utbudet innan vi går en trappa ner till den öppna matsalen. Mycket personal som är proffsig och inte alls påflugna som det ibland kan vara när man vill ha tiptop service. Kunnigt och charmigt helt enkelt. Allt får ta sin tid ingen hets eller jäkt vilket gör stämningen behaglig. Det är inte minst viktigt för en mindre rutinerad restaurangbesökare att känna lugn och trygghet.

Efter ett antal olika munsbitar tillsammans med champagnen har aptiten retats på ett angenämt sätt. Vi tar god tid på oss i vårt vinval, det blir fortsatt champagne från årgången 1995 vilket visar sig vara ett bra val. Tack för den hjälpen Christoffer. Vidare fastnar undertecknad för en ung röd bourgogne från Morey-Saint Denis, 2015 Hubert Ligniers Clos de la Roche. Även detta visar sig bli ett bra val trots att vinet är i yngsta laget för att ha sin fulla komplexitet.

Vi är nu på mycket gott humör. Bra vinval, uppmärksam betjäning innan matparaden skall börja. Fyra olika typer av skaldjursanrättningar kommer i en jämn ström. Mina favoriter är en krispig havskräfta med misosmör och den norska pilgrimsmusslan med kronärtskocka. Bravo köket! Finstämda små läckerheter som gifte sig perfekt till vårt bubbel som hade lagom komplexitet utan att ha fallit igenom av ålderdom. Årgången 1995 tillhör ju som bekant inte en av de absoluta topparna men ändå gedigen. Vinet levererar.

Nu gjordes en kortare halvhalt. Det sorlar behagligt i den öppna lokalen. Det finns ett mindre antal bord för fyra personer och en gedigen vacker bardisk i trä med köket innanför. Vi ser hela tiden hur det arbetas vid spisarna. Jag får förtroende för fortsättningen. Maestro Björn Frantzén står i ett hörn och övervakar det hela vilket ger en trygghet för vår investering…

Frantzén världens bästa restaurangMin enda plump i protokollet kommer nu, piggvar med svart tryffel i riklig mängd. Såsen som är gjord på oxiderat vin från Jura är alldeles för syrlig. Det lämnar inte utrymme för vare sig piggvaren eller den svarta tryffeln tyvärr. Rätten är givetvis förstklassig men lite obalanserad i smakerna.

Den dekanterade röda bourbonen serveras nu i våra glas till första kötträtten en spännande French toast med marinerad entrecote och blåmusslor, denna rätt är god som tusan. Bra balans i smakerna som till och med matchar den japanska senapen. Ångan stiger men vi är absolut inte för mätta utan viljan att prova mer finns fortsatt. Vaktel och anklever som toppas med murklor, flyger nu in. Gott men delar av min vaktel var något understekta. Måltiden avslutas med en vacker dessert, tarte tatin gjord på äpple och rotselleri, liten men fyller sin uppgift på bästa sätt. Fulla av denna matorgie reser vi oss och går en trappa upp till vardagsrummet för kaffe och godsaker. Vi har nu i matsalen fått nio olika serveringar. Det har varit en upplevelse för såväl gom som öga. Sobert, gott och en gastronomisk upplevelse i den högsta skolan.

Annons:

Åter i vardagsrummet med behagligt sorl avslutar vi med mer bubbel som sätter pricken över i. Hur har då denna matupplevelse varit för oss? Jag är inte matkritiker men har besökt ett antal trestjärniga restauranger i Europa. Då framförallt i Frankrike och Italien men även i andra länder. Mitt slutomdöme för Frantzén är mycket bra. Det är fantastiskt att vi har en av de bästa restaurangerna i Stockholm, kanske rentut den bästa i världen. Bravo Björn Frantzén med crew. Jag vill särskilt nämna Carl Frosterud som med sig gedigna erfarenhet från svenskt och internationellt krogliv ger en upplevelse för livet. Med varlig hand lotsar han gästerna genom denna gastronomiska uplevlese.

Är det dyrt då? Tja vad är dyrt? Vår nota på två personer är saftig och det hör inte till vanligheten att jag spenderar dessa pengar på en måltid för två. Men vi är en fantastisk upplevelse rikare idag som jag inte vill vara utan.

Frantzén blev 2018 den första svenska restaurang att belönas med tre stjärnor i Michelinguiden. Restaurangen fick sin tredje stjärna redan under första året efter nyöppningen i nya och större lokaler. Man placerade sig på plats 21 i 2019 års upplaga av The World’s 50 Best Restaurants, som enda svenska restaurang.

DryckesListan.se, DinVinguide.se samt BestChampagne.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar