Franken i Tyskland – en bortglömd pärla. Årgång 2013

Viner från Franken tillhörde den yppersta vinadeln för hundra år sedan och var mycket dyrbara. Priserna för vinerna var faktiskt högre än för Bordeauxs Premier Cru. Under medeltiden var vinerna så populära runtom i Europa att de kopierades av en del samvetslösa producenter. Det är därför områdets viner tappas på den typiska flaskan – Bocksbeutel. Idag har Franken hamnat lite i skuggan av sina mer kända tyska grannar som Mosel, Rheingau och Pfalz. Jag tycker det är synd att områdets viner inte får mer ljus på sig i Sverige. Det finns en hel del kvaliteter i Franken som man inte finner någon annanstans i världen. Dinvinguide.se provade under augusti i år igenom samtliga Grosses Gewächs från Franken. Det är generellt två olika druvor som bör uppmärksammas. Givetvis riesling men även silvaner som är fantastisk här.

Jordmånen i Franken är speciell med sina gipsrika jordar med musselkalk. Denna typ av geologi tillsammans med vingårdarnas läge längs floden Main ger vinerna sin typiska prägel. Generellt kan man säga att Frankens viner uppvisar mera rustika och jordigare aromer oberoende av vilken druva som använts. Trots sitt relativt geografiskt nordliga odlingsläge har området ett gynnsamt klimat med en hel del sol och värme. Floden som meandrar sig vackert fram i området påverkar klimatet positivt genom att verka som en temperaturreglerare. Floden Main har genom tiderna skapat fina och branta lägen vid stränderna som lämpar sig särdeles utmärkt för vinodling. Det är en vacker syn som möter besökarna. Main slingrar sig fram i ett vackert kulturlandskap med vingårdar som klammrar sig fast på bergssidorna längs vattnet. Med jämna mellanrum återfinner man pittoreska medeltida byar som floden passerar. I dessa små och personliga samhällen kan man med fördel äta en schnitzel eller en bratwurst och skölja ned maten med traktens viner.

När vi ändå är inne på vinturism vill jag även slå ett slag för Wurzburg som är ett måste om ni är i trakten. Wurzburg har en spännande historia genom tiderna. Staden blev tidigt en knutpunkt för resenärer och olika kulturer. Ni som kan er historia vet att även vi svenskar har besökt staden, då genom Gustav Adolf under det trettioåriga religionskriget i början på 1600-talet. Vi var väl inte särdeles populära då i detta till största delen katolska område. Men idag är svenskar väl sedda i området. Wurzburg som inte är speciellt stort har många vackra barockbyggnader som har restaurerats efter andra världskrigets härjningar. En del palats liknar mer gräddtårtor i sin barock-utformning och ger staden en vacker och varm atmosfär. Flera av de ledande vinproducenterna finns mitt i staden så missa inte ett besök med provsmakning när ni besöker Franken.

Innan vi går in på vinerna så några ord om flaskan. Flaskan som på tyska kallas -Bocksbeutel är populär i området. Personligen tycker jag den är hopplös då den är svår att placera för lagring i vinkällaren. Vidare är den svår att få in i en vinkylare. Det finns speciella kylare för flaskan i Franken men man ju inte ha en vinkylare för varje flaskform. Ursprunget till flaskan kom till för att skydda vinets ursprung. Jag nämnde tidigare att Frankens viner var enormt populära under 1600- och 1700 talet. För att visa konsumenten att vinet var äkta och inte en falsk kopia så skapades denna butelj och infördes 1718 i Wurzburg. Det var helt enkelt ett smart handelsskydd. Portugiserna lånade ju sedermera flaskans form till Matteus Rose och andra skräpviner som är väsensskilda  produkter i jämförelse. Vid mina många besök i området brukar jag fråga om man inte tänker sig att ändra flaskans form. Svaret är nej, varför skall vi ändra en så populär flaska som visar sin tydliga identitet? Vinerna är ju i sig själva särpräglade med sin typiska karaktär så varför inte en annorlunda butelj menar de flesta vinproducenterna.

Så till vinerna och det var årgång 2013 som stod på menyn. Jag och Sofia Ander provade under två dagar igenom cirka trehundra olika viner från Tysklands olika distrikt. Vi har på dinvinguide.se redan publicerat ett antal artiklar om våra uppfattningar redan under sensommaren och tidiga hösten i år. Även Fredrik Schelin som även han reste runt i Tyskland har fokuserat på sina iakttagelser och omdömen. Så för den som är intresserad och vill få ett samlat intryck så råder jag läsaren att botanisera runt på vår sida och läsa de andra artiklarna om Tyskland också.

Generellt skall man vara lite försiktig med vilka producenter man väljer för viner från årgång 2013. Kvaliteten varierar mycket detta år tycker jag. Det var ett besvärligt år för många. Men som vanligt är det vissa av producenterna som höjer sig över andra och skapar bra viner trots njugga förhållanden 2013. Årgången har givit mer rustika viner med mindre stringent druvtydlighet. Givetvis känns druvorna silvaner och riesling lätt igen med sin typicitet. De producenter som lyckats bäst i Franken är följande; Juliusspital, Horst Sauer och Hans Wirsching. Denna trio brukar alltid få höga poäng i mitt provningsprotokoll så även i år. Det märkliga är att de bästa producenterna av riesling är de bästa även på att göra silvanerviner.


2013 Silvaner

2013 Juliusspital, Stein, Silvaner
Den stora giganten i Franken är Juliusspital. Detta gamla sjukhus med rötter från medeltiden är den bästa producenten helt enkelt, tycker jag. Avkastningen från vinproduktionen går till driften av ett välskött sjukhus för åldringsvård som är placerat mitt i den vackra staden Wurzburg. Vingårdsläget Stein är det mest kända och ligger som en fond i staden med sina 92 hektar. Stein ligger med sina två kilometer långa vingårdar helt i söder. Den sydliga solen förstärks av reflektioner från floden Main som passerar precis nedanför. Det är med andra ord ett fantastiskt bra läge för vinodling. Besökaren kan inte missa denna ståtliga vingård. Detta vin är kraftfullt men idag lite slutet. Mineralerna är utmärkande för Stein samt även den höga syran. Avslutet är långt och intensivt med hög syra. När detta vin fått vila något år så är det den perfekta kompanjonen till vit sparris. Prova gärna det.

2013 Horst Sauer, Am Lumpen, Silvaner
Färgen på vinet skiljer sig markant från övriga producenters med sin tydliga gula färg. Doften är intensiv och koncentrerad med tydlig silvanerkaraktär med exotiska kryddor. Mogna päron och lite tuttifrutti finns där tydligt som vanligt för en silvaner från Horst Sauer. Smaken är lätt jordig och är karaktärsfull med rustika toner. Horst Sauer gör koncentrerade viner som är druvtypiska och mycket tydliga. Smaken är stor och avslutet är långt och dessa viner lämpar sig faktiskt bäst till mat då de är så koncentrerade och intensiva.

2013 Hans Wirsching, Julius Echter Berg, Silvaner
Jag har alltid haft en klockarkärlek till producenten Hans Wirsching. Jag har provat husets viner under femton år nu och sett en mängd olika årgångar passera. Vinhuset ligger i den lilla och vackra orten Iphofen som är väl värd ett besök. Druvorna kommer från vingården Julius Echter Berg som är det mest kända vingårdsläget i just Iphofen. Jordmånen har sin särpräglade gipskeuper jordmån vilket är en gipsblandad lera. Jordmånen gör vinerna speciella och lätta och känna igen om man provat dem tidigare. Hans Wirsching har lyckats med att göra ett runt och elegant vin trots årgångens svårighet. Stilen är utvecklad och eftersmaken är lätt och subtil. Priserna på vinerna är även klart humana vilket gläder mig när jag köper på plats.

2013 Riesling

2013 Juliusspital, Stein, Riesling
Återigen är det Juliusspital som tar hem första priset. Som vanligt höll jag på att säga. Men under de senaste fem åren har Juliusspital tillhört en av de bästa om inte den bästa producenten i Franken. Det är en av Tysklands största vingårdsägare och jag är fascinerad av att de kan hålla så hög kvalitet rakt igenom sina olika viner och man gör många olika typer. Den nye vinmakaren sedan ett par år, Nicholas Frauer, har ytterligare förstärkt vinhusets position. Det är kul att det ibland konservativa Tyskland vågar släppa fram yngre förmågor som får fria händer. Vinet är lite torrare än vad jag är van vid med från detta vingårdsläge, Stein. Även syran är högre än vanligt men det kanske är den något lägre koncentrationen som spelar in och ger ett intryck av ett torrare vin med högre syra. Alltnog är det  provningens bästa riesling från Franken med sin fina elegans i avslutet.

2013 Hans Wirsching, Kronsberg, Riesling
Jag brukar alltid föredra Julius Echter Berg före Kronsberg andra år. Men i år tycker jag Kronsberg drar längsta strået med sin högre koncentration och kraft. Jag har provat husets chardonnay från samma läge. Det var en fin upplevelse och då lärde jag mig mycket om hur den gipsrika jordmånen påverkar det slutliga vinet. Denna chardonnay påminde mer om Iphofen än om druvtypen. Fransmännen talar om terroir med detta gäller i lika hög grad i Tyskland. Detta vin har ett elegant och charmigt avslut.

2013 Horst Sauer, Am Lumpen, Riesling
Det går inte att ta miste på att det är en riesling då vinet är nästan övertydlig i sin stil. Det är som vanligt ett intensivt vin som kommer från Sauer. Färgen är guldgul och koncentrerad så redan innan jag doftar och smakar på vinet vet jag att jag kan förvänta mig en smak- och doftintensiv upplevelse. Syran är hög och den mineraliska karaktären påtaglig. Aromerna är djupa med jordighet som är stiltypisk för producenten. Avslutet är långt och har viss skalbeska som gör vinet perfekt till mat.

Fler artiklar