Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Cinsault
Skriven av Anders Levander

Druvguiden hos DinVinguide.se – cinsault

Jag hoppas att våra läsare av DinVinguide.se känner till vår druvguide. Vi har beskrivningar på 530 olika druvsorter som man gör vin på. Efter det fantastiska vädret vi haft under senaste veckan fokuserar vi på en lite mer okänd druva - cinsault. Cinsualt är idag kanske mest känd för att producera rosévin. Läs druvguiden hos Dinvinguide.se.

2018 Grande Recolte

2018 Grande RecolteSB# 75286
Pris 129:-

Vädret är helt rätt för ett gott rosévin nu. Jag lägger alltid ner lite mer pengar på ett bra vin. Det är stor skillnad på kvalité på just rosévin om man lägger till några tior till. Grande Recolte är min absoluta favorit när det gäller rosé detta år. Det passar lika bra till aperitif som till mat. Ett allvädersvin med andra ord. Det passade perfekt ombord på min segelpremiär förra veckan. Frisk syra och tydlig frukt är ett av kännetecknen för detta vin. Det smakar mycket mer än en billig terassrosé. Vinets fylliga struktur passar även utmärkt till sommarens mat. Druvan cinsault ger vinet sin ryggrad och struktur i Grande Recolte.

Chateau Musar 2011

SB# 7463
Pris 339:-

En klassiker som många av oss lite äldre vinälskare har provat. Jag älskar Chateau Musar. Det är så otidsenligt och ibland med volatila syror och lite brett men så spännande och gott. Ett vin som överlevt alla trender. Jag minns för 10 år sedan då jag genomförde en av de större provningarna i Sverige av både vit och röd Chateau Musar med årgångar tillbaka till 1940 talet. Vinerna hade en charm, uttrycksfullhet och fräschör som överraskade oss alla som provade. En sann klassiker med andra ord. Detta vin har 45 procent cinsault i sin druvblandning. Vinstockar som är mycket gamla och växer på hög höjd (1000 meter) i Libanon!!! Vinet passar till mycket från tuffa kötträtter till grillat.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer