Drick som skådisarna Brad Pitt och Angelina Jolie – rose från Miraval i Provence.

Nu när hösten är i antågande och de sista helgerna med sommarkänsla ännu finns kvar vill jag prova roseviner. Det var bara tio år sedan som många ansåg att roseviner var allmänt trista och dåliga. Det var trendigt att inte gilla rose. Det fanns till och med en ramsa som sa att ”roseviner passar till allt men till ingenting”. Jag håller inte med om detta och har aldrig gjort det. Det finns riktigt bra roseviner som både lämpar sig som aperitif och till mat.

Jag har precis återkommit från en resa till Languedoc i Frankrike och provat en hel del riktigt bra viner. Languedoc är inte lika känt som exempelvis Provence för sina roseviner men är likafullt en jämbördig utmanare. Jag kommer i en senare artikel tillbaka till viner från Languedoc. På Systembolaget ser vi en hel del roseviner med hög sockerhalt och mycket frukt i aromerna. Dessa viner, med sin höga sötma, passar inte särskilt bra till mat. Jag vill råda er konsumenter att välja mer torra roseviner till mat. Ett bra och torrt rosevin passar inte bara som en fördrink utan även till mat. Men se upp med översötade alltför fruktdrivna viner som vi ser i en allt stridare ström på bolaget.

Vid en av mina septemberseglingar bjöd jag besättningen på en fiskgryta – eller som fransmännen kallar det en Bouillabaisse – med saffrans Aioli. Vad serverar man till en hungrig lite kylslagen besättning? Ett rosevin – nej det fungerar väl inte!? Jo det fungerar utmärkt! Till fiskgryta finns det få saker som är bättre än en torr kvalitetsrose. Vi har på dinvinguide.se tidigare under våren provat igenom ett stort antal roseviner. Det är enkelt att leta upp denna artikel för den intresserade. Många ser rosevinet som en sommarföretelse men jag tycker att det fungerar året om. Givetvis passar det bättre under de varma månaderna men det är kul att vid en måltid sticka in ett rosevin mitt i den smällkalla vintern.

Det har under senaste åren talats mycket om ”skådisvinet” Miraval. Jag har provat vinet vid ett par tillfällen och funnit det spännande med sin friskhet och mineralitet. Nu serverade jag vinet på magnumflaska tillsammans med tidigare nämnda fiskgryta. Jag hade rikligt med havskatt, marulk, tonfisk och lax i blandningen. Med en bra fiskfond och grönsaker som ackompanjemang blev det lyckat. Vinet passade enligt gastarna utmärkt till varmrätten men även till osten efteråt vilket överraskade undertecknad.

Miraval är ett internationellt sk. kändisvin som ägs av skådespelarna Brad Pitt och Angelina Jolie samt vinfamiljen Perrin. Det är tur att skådisarna tar hjälp av erkänt erfarna och skickliga vinmakare annars kan det ju sluta illa vilket inte är fallet här. Vi har tyvärr sett en antal magplask med sk. kändisvin i Sverige. Hur är då vinet?

2013 Miraval Rose #9045201 som kostar 149 kronor.

Det är faktiskt första gången jag rescenserar ett sk. kändisvin. Jag tror att vi alla vinkonsumenter på något sätt blir påverkade av att veta att kända personer är inblandade antingen som ägare eller personer på etiketten. Vår uppfattning kan vara både positiv som negativ. Jag har försökt behålla min objektivitet trots att jag vet att det är svårt att inte påverkas. Men nu till vinet, som faktiskt är bra trots sin kändisnimbus. Vinet har bra syra och viss mineralitet. Hur passade vinet till besättningens fiskgryta då? Tillsammans med maten visar sig viss sötma upp initialt, vilket förvånar samtliga. Vi provade vinet innan maten serverades och då fanns ingen känsla av sötma överhuvudtaget. Miraval är en kvalitetsrose som har en spännande presentation vad gäller flaska och etikett. Druvorna är odlade enligt ekologiska metoder. Vinet är gjort på fyra olika druvsorter till en fjärdedel var, Cinsault, Grenache, Syrah och Rolle som av många även benämns Vermentino. Vinet görs enligt saignee metoden, vid pressningen får musten en lätt och kort kontakt med skalen för färgsättning och tannininnehåll. Doften är frisk och har hallon, röda vinbär och jordgubbar i aromerna. Smaken är frisk med en lätt sötma. Avslutet är långt och intensivt för ett rosevin och har ett bra syrastöd i finishen. Det är ett klassiskt rosevin med tydliga Provence-associationer som passar både till mat som till aperitif. Kul att ett kändisvin levererar men frågan kvarstår om det är prisvärt för sina 149 kronor.

Enjoy Wine & Spirits är importör.
Miraval Brad Pitt

Fler artiklar