Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Colline Teramane Abruzzo - anteprima
Skriven av Anders Levander

Colline Teramane Abruzzo – anteprima

Bella Italia, Italien är fantastiskt. DinVinguide.se har precis begått den första större manifestationen av Colline Teramane. I det vackra Abruzzo som ligger i mitten av Italien vid Adriatiska havet. Det var en blandad kompott men det finns många spännande viner gjorda på den blå druvan montepulciano.

Colline Teramane Abruzzo – anteprima

Det är vackert i Abruzzo med sin varierade terräng. Adriatiska havet, dalarna som skär igenom lanskapet och bergen med det ståtliga Gran Sasso i fonden. Det är sannerligen ett spektakulärt landskap. Abruzzo gränsar faktiskt till mitt eget vackra Marche och är mycket snarlikt. Tänk Rom och korsa Italien rakt österut med bil i två timmar och du hamnar i Teramo med sitt vinområde Colline Teramane. Kullarna kring den antika staden Teramo som ligger precis innan du kommer upp i bergen i Abruzzo. Detta är ingalunda ett turisthak med massturism utan du måste veta var du ska. Men det är ett så vackert och ett annorlunda Italien du möter här. Rustikt och genuint. Jag är en stor beundrare av dessa trakter. Maten är fantastisk och vinerna är riktigt på gång nu. Det finns några bra producenter i området. Jag kommer till detta senare i artikeln.

Colline Teramane är ett vinområde i norra delen av Abruzzo som gränsar till Marche. EttColline Teramane Abruzzo - anteprima bergigt område med en lång tradition och fyllt av historia. Före romarna fanns här olika folkslag och lokala stammar som givit område sin prägel. Men det var romarna som satte området på kartan. Det finns historia så det förslår. Havet, dalen och berget är det som förenar detta område med sina helt olika förutsättningar. Gastronomin och vinerna har givetvis präglats av detta och har en mångfald med olika stilar. Området begick sin första anteprima i slutet av januari 2020. Den sympatiske Enrico Cerulli Irelli är idag Colline Teramanes ansvarige president. Han är även själv vinmakare och gör fina balanserade och eleganta viner. Jag menar att han är ett gott föredöme för sin vinregion. Jag tog en bild på honom när vi promenerade genom en av hans vingårdar. Enrico står vid en av sina äldre vinstockar som faktiskt är lika gammal som undertecknad.

Colline Teramane Abruzzo – anteprima – Montepulciano 

Det två viktiga druvorna i Colline Teramane är den blå druvan montepulciano och den gröna druvan pecorino. Montepulciano är även den viktigaste blå druvan i Marches vinproduktion och ska absolut inte blandas ihop med staden Montepulciano i Toscana. Vinerna Vino Nobile Montepulciano är gjorda   på sangiovese och skiljer sig markant från traktens viner. 

Montepulciano är en fantastisk druva om den behandlas rätt. Den ger ett fullmatat mörkt rött vin med kraft och tanniner men med fin frukt om vinet görs med varlig hand. Ett riktigt stabilt och tätt rödvin med andra ord men som kan visa både elegans och finess. Tyvärr har många viner historiskt varit väldigt robusta och rustika med lång, alltför lång ekfatslagring tycker jag. Denna stil med stor koncentration och hög alkoholhalt är ingen vinnare idag. Jag letade mer efter balans och finstämd frukt. Givetvis ger druvan montepulciano fullmatade viner men det finns även finess. Jag hittade ett antal lite olika favoriter. Spännande producenter är Cerulli Spinozzi, Fosso Corno, Illuminati och Montori. Det bästa vinet i provningen var årgång 2015 Zanna från Illuminati (se bild nedan) tillsammans med Cerulli Spinozzis Cortalto (bild ovan) med sin eleganta balans. Vi provade viner från olika årgångar, 2018 till 2014. Den årgång som jag gillade bäst var 2015 för montepulciano med fin mognad utan rustika toner. Alkoholhalten är ofta lite högre 14 % till 14,5 % men de producenter som var varsamma lyckades skapa balanserade viner utan hetta från alkoholen eller sötfruktigt inslag i en koncentrerad marmeladstil. Jag är övertygad om att regionen är på rätt väg idag. Jag gillade många viner.

Colline Teramane Abruzzo – anteprima – Pecorino

Vita viner i Abruzzo och Marche har blivit betydligt mycket bättre under senare år. Detta gäller inte bara dessa två regioner utan i hela Italien. Det har gjorts stora förändringar i vinmakandet och de vita vinerna vinner mer och mer framgång bland konsumenter både lokalt samt även i Sverige. Pecorino ger ett lite matigare vitt vin med inte sällan ett lätt touch av lite ”vita tanniner” vilket gör det till ett riktigt bra matvin. Pecorino är främst ett gastronomiskt vin. När det gäller Pecorino så finns det lite olika stilar. Vid anteprimans provning var det lite upp och ner vad gäller både stil och kvalitet. Här behöver konsortiet kanske strama upp lite i anvisningarna eller lagstiftningen. Mina favoriter var producenterna Ausonia, Fosso Corno och Illuminati bilden bredvid. Årgångarna 2018 och 2019 provades och var bra. Pecorino är perfekt till en grillad fisk. Ett tips för er som vill prova i sommar och då gärna med en lite tuffare sås till.

Teramo

Staden Teramo är nog rätt okänd för de flesta vilket även kanske gäller Abruzzo generellt. Det är en region på gång som inte blivit invaderat av massturism ännu. Det är en bergigt landskap som är spännande med vackra dalgångar. Regionen gränsar till det vackra Adriatiska havet med många fina stränder och som sagt en mycket kuperad terräng. Regionen är väl värd ett besök. Gastronomin är lokal och skiljer sig mycket från exempelvis det betydligt mer för oss kända Toscana. Eller de norra regionerna Veneto och Piemonte.

Teramo är en stad som ligger i en dalgång och har en lång historia till och med innan det koloniserades av romarna. Jag var på en härlig liten restaurang, med bara tjugo platser, som är inriktad bara på lokala rätter. Den ligger mitt i den antika staden, La Cantina di Porta Romana, telefon +39 348 422 55 44. Marcello Schillaci vill bevara traditionen och regionens mathållning. Ursprungligen var det faktiskt ett kokställe där traktens bönder kunder ta med sig sina råvaror när de var på väg till den lokala marknaden. Betalningen för måltiden var i natura. Bönderna hade inga pengar men fina råvaror. Gärna då de delar av exempelvis fåret, som inte sålde, som inälvor och liknande. Det är därför mycket av den lokala gastronomin bygger på de mindre ädla delarna av djuret och givit en gastronomisk tradition till trakten. Missa inte att gå dit om ni passerar Teramo.

Jag kan varmt rekommendera ett besök i Abruzzo och vinregionen Colline Teramane med sin fina gastronomi och spännande viner gjorda på druvorna montepulciano och pecorino. För dig som gillar att vandra så är det fantastiskt. Ta med kängorna.

Bienvinuti a Abruzzo

Anders Levander

Colline Teramane Abruzzo – anteprima

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer