Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne lyx och prestige
Skriven av Anders Levander

Champagne lyx och prestige

Champagne denna gudabenådade dryck är så här års i fokus för många. Personligen älskar jag champagne och tar ofta tillfället att prova nya märken. Men det är faktiskt stor skillnad på champagne och champagne. Det räcker inte med att det står champagne på etiketten utan det är en liten värld i sig att känna till olika märken av champagne och dess kvalitet. I denna artikel ser jag lite närmare på prestigechampagne.

Champagne lyx och prestige

Många som botaniserat i det stora utbudet av olika typer av champagne känner säkert igen namn som Dompa, Cristal, Krug och Comtes. Det finns ett riktigt stort antal olika sk. prestigechampagner på marknaden. Sverige har ett både stort och djupt utbud av olika sorter av champagne, vilket är både fantastiskt och spännande. Många kanske inte känner till att Konungariket Sverige tillhör en av de tio största marknaderna fört just champagne. Det bubblar av den äkta drycken i svedala.

Fredrik Schelin vår nya Kung Bubbel är min kompanjon och arbetspartner sedan många år. Redan innan vi började arbeta tillsammans, år 2013, hade jag en klockarkärlek för just champagne och besökt området många gånger. Men sanning å säga så har det blivit betydligt mer bubbel i mitt glas sedan Fredrik och jag började att arbeta tillsammans. Det är heller inte vilket bubbel som helst, utan då och då, droppar av prestigechampagne. Det har sin fördel att ha en känd kompanjon….

En fråga jag ofta får är om det verkligen är värt pengarna att köpa en butelj prestigechampagne? Mitt svar är otvetydigt, ja! Nu kan detta tyckas mycket utmanande för många, vilket det också är i viss mån. Vem tusan har råd med ett vin för nästan tvåtusen kronor eller kanske till och med mer. Men betänk att det är inte ett vin du dricker varje dag utan alltid vid ett speciellt tillfälle och oftast då tillsammans med andra. Du delar upplevelsen och kanske även kostnaden. Men för dig som inte tycker det är värt det kan sluta läsa här.

Champagne lyx och prestige

Prestigechampagne används ofta som ett internationellt begrepp för de olika vinhusens allra bästa viner. Det läggs ned stora pengar på marknadsföring för dessa viner och har så har det gjorts under många årtionden. Producenterna vill visa upp sina mest berömda märken. Champagne är Big Business som ni säkert förstår. Det handlar om många miljarder kronor varje år. Men är verkligen dessa viner så mycket bättre då? Det är så att de bästa och mest dyrbara druvorna används. Druvor är mycket dyra i Champagne och druvor från grand crus bästa lägen kostar en hel del. Själva processen att skapa champagne är mycket arbetskrävande och många gånger manuell vilket även detta kostar en hel del pengar. Vidare tar det ibland upp till mer än tio till tjugo år innan vinhuset får sina pengar tillbaka som man investerat i vinet i buteljen. Det finns med andra ord en viss ekonomisk osäkerhet samt att ägaren vill ha förräntning på sin investering. Det kostar på att göra prestigechampagne som ni förstår.

En annan faktor som blivit mer och mer uppenbar under senare år är konsumentens värde i att kunna visa fina och dyrbara varumärken. Detta framförallt i Asien idag och tidigare i Ryssland och Amerika. Även vi svenskar verkar ha hängt på denna trend. Lite bling bling gillar ju de flesta. Litet utbud och stor efterfrågan ger ju som alla vet ett pristryck uppåt. Man behöver inte vara utbildad ekonom för att förstå detta faktum. Under pandemin verkar många även ha upptäckt bubblande viner i bla Sverige men inte bara här. Vi hade under förra året en ökad försäljning av bubblande viner på cirka 15 procent. Inte illa eller hur. Liknande trend ser vi övriga världen. Bubblande viner och prestigechampagne är hett.

Men trots dessa kanske lite trista fakta för min plånbok är jag fortfarande mycket förtjust i prestigechampagne. Nedan kommer jag beskriva några av mina och Fredriks favoriter som du kan finna på Systembolaget idag.

Vad har ikoniska personer som Winston Churchill och Agent 007 gemensamt? Jo prestigechampagne.

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2012

Nr 7548. Pris 1779 kr
Jag hade en oförglömlig lunch med paret Pol Roger för många år sedan. Då serverades bland annat magnum 1947 av vitbehandskade betjänter i det vackra vinhuset i Epernay. Ett minne jag bevarar närmast hjärtat. Idag dricker vi årgång 2012 av detta berömda vin. Det märkliga är att den gode Winston aldrig besökte vingården personligen om historiens anekdoter inte far med osanning. Årgång 2012 har en mjuk och finstämd mousse. Bubblorna är eleganta och små. Doften bjuder på bakverk, vanilj och vita blommor. Munnen fylls med härliga smaker av rostade mandlar, röda och gula solvarma äpplen, honung, rostad brioche, grillad citron och härlig mineralitet. Vinet har ett friskt och uppiggande avslut. Ett vin som har ett vackert liv framför sig.

Bollinger R.D 2007

Nr 92590. Pris 2099 kr
Många förknippar Bollinger med Agent 007, James Bond. Ett sämre sällskap kunde man ju ha. ” My name is Bollinger, James Bollinger” Nej så var det ju inte…Nu är det så att detta vin står stadigt på egna ben utan någon agenthjälp. En av hemligheterna är att delar av reservvinerna lagras länge och utvecklas på magnumbuteljer. Vinhuset Bollinger vill ha det så, trots att det kostar… Det är ett ungt vin vi har i glaset men efterhand med lite högre temperatur så öppnar det hela upp sig. Vinet är både elegant men har även en finlemmad kraft med lång smak och distinkt syra med balanserad fin frukt. Både gula och röda sommaräpplen, som är så typiskt för Bollinger,  återfinns i aromerna. Idag ett ungt vin som har ett långt och  spännande liv framför sig. Lagra gärna vinet vidare några år för att få ytterligare komplexitet.

Dom Pérignon Blanc Lady Gaga 2010

Nr 7428. Pris 1779 kr
Vem har inte suktat efter en Dompa. Dompa är nog den kanske mest kända prestigechampagnen av alla. Ett starkt varumärke är inte att förakta. Vem vill inte förknippas med världens mest kända prestigechampagne. Lady Gaga tackade inte nej. Vinet är brödigt och rödbärigt som Dompa brukar vara. Generös frukt och balanserad syra med mineralitet i bakgrunden som följer vinet hela vägen. Toner av smörig brioche, röda bär, solvarma äpplen, blodgrape och krämiga mineraler. Två kända varumärken tillsammans kan det bli större än så? Lady Gaga och Dompa. Du behöver inte vara rädd att spara vinet några år, det klarar det galant.

Nicolas Feuillatte Palmes d’Or Brut 2008

Nr 88943. Pris 1099 kr
Ikonisk årgång och bästa druvorna har använts till detta vin. Då blir det ju bra eller hur. Här bjuds vi på en mjuk inledande känsla aromer av smörstekt brioche, gula solvarma äpplen, mjölkchoklad, grapefrukt och en integrerad ryggrad av mineraler. Härligt vin med en lätt begynnande mognad men som ändå har en hel framtid framför sig.

Visste du att Krug har funnits i Systembolagets sortiment sedan 1954

Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011

Nr 53874. Pris 1595 kr
Jag älskar Taittingers COMTES DE CHAMPAGNE och jag har en hel del buteljer i min vinkällare. För vinet av årgång 2011 är doften fylld av vita blommiga toner med en lätt brödighet, honung och mineralisk sälta som av ostronskal. Moussen och texturen är elegant och mjukt balanserad. Det är idag ett relativt ungt vin som kommer vinna på att lagras några år till. Trots den lite underskattade årgången 2011 som väldigt få hus har deklarerat har Taittinger lyckats skapa ett fantastiskt vin. I smaken kommer toner av gröna svenska äpplen, mineraler, citrusfrukt, brioche, brynt smör, honung viss nötighet i avslutet. Detta vin vinner mycket på att luftas och att tempereras något för att öppna upp sig. Servera gärna i en större glaskupa. När producenten kan skapa ett sådant bra vin från en underskattad årgång då vet du att de är att lita på i alla lägen. -Strålande jobb från Greven av Champagne.

Krug Grande Cuvée

Nr 7494. Pris 1 839 kr
När jag började min vinbana var Champagne Krug det magiska. Denna nimbus har inte avtagit för undertecknad idag. Karismatiskt vin med mycket komplex och frisk smak med tydliga inslag av citrusfrukter. Här finns lager efter lager av smaker som är så vanliga i Krug. Toner av gröna äpplen, ljust bröd, hasselnötter, krusbär, mineraler, vit choklad, citrus och vårblommor. Ett vin för kontemplation som förtjänar och behöver luftas, lite högre temperatur, rätt storlek på glaset och inte minst trevligt sällskap. Mytisk producent ifrån Champagne med vin i världsklass. Avslutet är monumentalt långt och behagligt.

Amazone de Palmer

Nr 7947. Pris 1099 kr
Druvorna till detta vin består av 51 procent chardonnay och 49 procent pinot noir. För detta vin är 2012 basårgång med inslag av 2010, 2009 samt en del soleravin gjort på druvan chardonnay. Doften är generös i glaset med tydliga vita florala inslag med sällskap av citrus, gula solvarma äpplen samt kex. Munkänslan är mjuk och munfyllande i texturen med små fina bubblor. I smaken finns toner av solvarma gula äpplen, gula citrusfrukter, mineraler, rostat bröd och krita. Inte så illa för ett kooperativ som har höga kvalitetskrav.

Veuve Clicquot La Grande Dame 2008

Nr 94024. Pris 1599 kr
Gula Änkans toppvin var faktiskt min första prestigechampagne jag provade för många många år sedan. Jag vill inte ens nämna årgången men det var från förra årtusendet. Vinet består av 92 procent pinot noir från grand crubyarna Aÿ, Ambonnay, Bouzy, Verzy och Verzenay samt resterande 8 procent chardonnay från Le Mesnil sur Oger. Vinet är ett stort vin men som fortfarande har en hel del ungdom i sig fortfarande. I aromerna blandas mogna röda bärtoner med äpplen, brioche, nougat, persika och citrusfrukter. Den avslutande eftersmaken är riktigt frisk och generös med salta mineraler.

Den allra första utgåvan av La Grande Dame var 1962, som lanserades till husets 200-årsjubileum år 1972 – och givetvis som en vacker hyllning till Madame Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin (1777-1866). Hon utvecklade både vinhuset och inte minst själva processen att framställa champagne och blev La Grande Dame för all framtid.

Jag tycker att det är spännande med odlarchampagne och man behöver inte alltid gå till de stora märkena för att hitta kvalitet

Clos des Bergeronneau Brut 2008

Nr 74742. Pris 949 kr
Generöst och floralt vin packat med frisk syra och gula exotiska frukter samt mogen citrus i avslutet.
100 procent meunier från en av de mycket få vingårdar som är en “clos”. Dvs en muromgärdad vingård. Det finns drygt 30 sådana i hela Champagne varav endast 21 används till rena clos-champagner. Vinstockarna i Clos des Bergeronneau är över 70 år gamla, smaka på den. Djup och smakrik champagne gjord på bara meunier.

Pierre Mignon Clos des Graviers 2009

Nr 51325. Pris 1245 kr
Vinet består av hälften chardonnay, resterande rödfrukt är 40 procent pinot noir och 10 procent meunier från vingården i Breuil som planterades redan 1950 av Alex Mignon. Vinet spenderar sedan 9 år i kontakt med sin jästfällning. Årgången visar upp sig verkligen bra nu och har toner av gröna äpplen, solvarm citrus, kakao, tobaksblad, vitpeppar och mineralitet.

Champagne lyx och prestige

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer