Chablisskolan – Klassisk Chablis som håller hög nivå – Laroche

Jag träffade Michel Laroche första gången för 25 år sedan. Han var då den ledande personligheten i Chablis och verkade som ambassadör för staden. Området har mycket att tacka Michel för. Han har genomfört en hel del förändringar i detta något konservativa vindistrikt. Hans djärva drag att 2002 använda sig av skruvkapsyler för alla sina viner. Ja inte bara de enklare varianterna utan även till de mer berömda Grand Cru vinerna. Jag minns att många av hans kollegor i andra vinhus bara skakade på huvudet och sa öppet att det är ingen framgångsfaktor för chablisviner. Så här tolv år senare vet vi svaret. – Det var en strålande ide som konsumenter i hela Norden uppskattar. I Frankrike har man fortfarande kvar tron att det bara är enklare viner som har skruvkapsyler. Men förändringens vindar blåser även där.

Under veckan besöktes landet av vinhuset Laroche för den sedvanliga kräftskivan som hålls varje år. Jag känner väl till vinerna som jag följt under många år men jag blir fortfarande positivt överraskad av kvaliteten i buteljerna. Det är framförallt tre olika viner som jag gillar. Samtliga viner finns på Systembolagets olika sortiment. Chablis har begåvats med ett antal fina årgångar under senare år, såsom 2010 och 2012. Det ser faktiskt lite sämre ut för innevarande år men det är för tidigt att bedöma. För att det skall bli en bra årgång krävs en hel del sol och värme under september i Chablis för att rädda årets skörd. Förra året, med årgången 2013, var sanning å säga ingen höjdare och jag tycker att ni konsumenter skall vara lite försiktiga med vilken producent ni väljer för denna årgång. Laroches viner 2013 är dock helt ok men inte lika bra som årgång 2012.


Mina tre favoriter hos Laroche är följande och alla tre vinerna passade utmärkt till de svenska kräftorna som det bjöds på under kräftskivan. Västerbottenpaj är en annan rätt som verkligen gifter sig med chablisvinet.

2012 Chablis Saint Martin # 714301 som kostar 159 kronor

Sain Martin är vinhuset Laroches bästa Chablis Village. Årgången är riktigt bra och tillhör enligt mig en av de bästa Saint Martin som gjorts. Vinet finns även på Magnum #8896606 för 379 kronor. En magnumbutelj är läcker att sätta fram på bordet, den drar blickarna till sig på exempelvis en kräftfest. Vinet finns även på halvflaska vilket är bra för den lite mindre måltiden eller som en aperitif före maten för två, #714302 för 79 kronor. De större buteljerna kan med fördel lagras många år för den som vill ha mer utvecklade och komplexa aromer i sin Chablis.

2010 Premier Cru Les Vaudevey # 7354301 som kostar 235 kronor

Vaudevey är en lite mindre känd Premier Cru i Chablis. Laroche har investerat och kultiverat detta läge med stor kärlek under många år vilket nu ger fina resultat. Årgången 2010 är strålande. Jag blev häpen över hur väl detta vin utvecklats under de senaste åren. Det är fullt drickmoget nu med sin fina frukt och tydliga knastriga mineralitet. Vinet är generöst och har alla de fina beståndsdelar en bättre Chablis skall ha. Köp och lagra eller drick nu. Passar utmärkt till olika vita fiskar antingen grillade eller pocherade.

2009 Grand Cru Les Blanchots #8828801 som kostar 499 kronor

Jag vet att de flesta föredrar Les Clos som även den finns på Laroches lista. Men jag föredrar faktiskt den mer subtila Blanchot av Laroches Grand Cru viner. Kraften och koncentrationen är förvisso mindre än Les Clos men elegansen finns där. Framförallt en varm årgång som 2009 är harmonin och elegansen så viktig för att vinet skall kännas balanserat. Blanchot med sin vita jordmån och stora andel av kalkrik lera ger subtila viner med aromer av vita blommor i doften. Mineraliteten och syran är hög vilket gör att denna lite mer finlemmade Grand Cru kan lagras länge men även drickas som ung. Exempelvis måste man vänta in en Les Clos eller Valmur några år för att få full valuta för pengen. Les Blanchots som fått några år på nacken är fantastisk till våra svenska hårdostar om de lagrats. Prova och njut.

laroche-chablis-saint-martin-dinvinguide

Fler artiklar