Chablisskolan – Domaine William Fèvre

Chablis är idag hetare än någonsin i världen. Många glömmer att området Chablis är relativt litet och har inte en alltför stor produktion. En värld törstar efter chablisviner som blivit åtråvärda. DinVinguide.se provar toppviner från Domaine William Fèvre tillsammans med den berömda vinmakare Didier Séguier. Domaine William Fèvre tillhör eliten i Chablis.

Chablisskolan – Domaine William Fèvre

Didier Séguier är en mycket balanserad och alls inte en skrytsam person, han är mycket blygsam. Han har dock förändrat mycket i Chablis sedan han anlände år 1998 till Domaine William Fèvre. Han var tämligen ung då han fick ansvaret av den nya ägarfamiljen Henriot från Champagne. Det var ett djärvt val menade många. Det blev en oerhörd omsvängning av skutan när Didier greppade rorkulten. Den gamle ägaren William Fèvre stod med sin käpp utanför sin gamla vinkällare och var förundrad. En vinrevoluition pågick i hans tidigare vinföretag. Didier som kommer från trakten kring Bordeaux hade det inte lätt till en början med sina nya tankar. Många var frågande vissa skeptiska till det nya.

Sanningen är att vinerna blev så mycket bättre efter att Didier ändrade ett antal saker. Det var främst fokuseringen på ren och mogen frukt. Vinhuset började använda sorteringsbord vilket då var högst ovanligt i Chablis för drygt tjugo år sedan. Det märktes direkt i kvaliteten. Vinerna blev renare och mer distinkta. En annan förändring Didier genomförde var att skörda mycket tidigare än de flesta vinodlarna i Chablis. Jag minns att jag tänkte på finessen och elegansen i vinerna och inte minst den friska lätta känslan i strukturen, när de första årgångarna kom ut på marknaden. Den tredje stora förändringen som genomfördes var att all ny ek slutade användas. Detta gällde både i vinifiering som för lagring. Didier och familjen Henriot menade att den nya eken skymde den unika stilen ett chablisvin har. Fortfarande används givetvis ekfat för utveckling av vinerna men med måtta. Så glöm överekade tunga viner när du köper en butelj från Willian Fèvre.

Idag är vinerna från Domaine William Fèvre absoluta toppviner från Chablis. Didier har verkligen satt Chablis på världskartan. Vidare har han förändrat vinmakningen i den lite konservativa traditionen för den berömda vinbyn med sina drygt 2 000 invånare. Idag är det många som följt i hans fotspår. Vissa har till och med gått vidare i hans anda. Generellt är Chablis i toppform idag med rena och typiska viner som visar Chablis speciella terroir. Jordmånen med sin kalkrika lera, Kimmeridge är hemligheten till de unika aromerna i ett chablisvin. De flesta vinproducenter har utvecklat sina viner de senaste tjugo åren. Tyvärr finns det dock några få undantag med tråkiga industriviner som inte gör någon glad utom producentens bankkonto.

Nedan en bild av Didier med grand cru kullen bakom sig.

Chablisskolan – Domaine William Fèvre

Jag har alltid haft ett gott öga till vinerna från William Fèvre. Jag lärde känna Didier redan när han kom till Chablis som ung och ny vinmakare. Jag satt i juryn för att välja ut bästa grand cru vinerna i Chablis. Detta var en blindprovning så ingen av oss fyra i juryn visste vilka viner vi hade i glasen. Det var tre franska vinjournalister och jag. Fransmännen undrade nog vad jag hade där att göra men var artiga mot mig. Anledningen var att jag höll på att skriva en bok om Chablis och dess viner. Jag hade bästa poängen för Fèvres viner i mitt protokoll och huset tog hem grand cru pokalen för sin 2001 Les Clos detta år. Didier och jag har därefter ofta mötts och provat och diskuterat husets viner.

Zoomprovning

En mindre grupp hade möjligheten att prova sex olika viner från producenten i en sk. zoom-provning förra veckan. Det var årgångarna 2018, 2017 och en grand cru Bougros från 2015. Generellt var det en härlig upplevelse att få njuta av rena och eleganta chablisviner. För det är just detta som är vinhusets adelsmärke. Renhet och precision i frukten med klassisk salt mineralitet. Vinerna är synnerligen lagringsbara. Vinets komplexitet framhävs efter lite tid i buteljen. Ju högre kvalitet ju längre lagring generellt.

Annons:

Årgång 2018

Chablisskolan - Domaine William FèvreEfter tio år av mycket små skördar kommer äntligen normaliteten tillbaka till Chablis. Många säger att det är en stor volym denna årgång men det beror på att de föregående har varit så små. Det var bra för alla producenter att de fick en normal årgång och att de kunde fylla på sina lager som sinat betänkligt under senare år. Årgången är normal på många sätt med bra väderlek hela tiden och väldigt få problem för de flesta. Ren frukt som ger öppna viner i en välkomnande stil. Det som kan vara en nackdel är årgångens lite lägre syra men frukten är ren och omedelbar. Vinerna från 2018 har en omedelbar charm i sin öppenhet. Kanske inte en årgång för den riktigt långa lagringen i din vinkällare. Jag har tidigare bedömt kvaliteten till 3 av 5 men vill nu höja den till 4 av 5. Generösa och charmiga viner för oss alla som älskar chablis. Husets vanliga Chablis Village är ett säkert kort. Du blir aldrig missnöjd och jag har provat många årgångar. Så 2018 skiljer sig inte från den goda kvaliteten. Vidare provades två premier cru lägen Vaillons och Montmains. Båda dessa viner visade sig från sin soliga sida och var överraskande öppna i stilen. Nästan drickbara omedelbart vilket är kul så man slipper vänta in vinet när det är som bäst.

 

Årgång 2017

Chablisskolan - Domaine William FèvreDet var en prövningens årgång 2017 för odlarna i Chablis. Det var ett generellt tufft år med frost under tio dagar på våren. Det har väl aldrig hänt historiskt att man hade frost i tio dagar i sträck i maj, men detta hände. Skörden reducerades oerhört och vissa producenter förlorade 50 till 60 procent av hela skörden. Det är katastrof för en jordbrukare att förlora så mycket av sin skörd. Först kom frosten och sedan hagelskurarna. Att vara vinproducent i Chablis är inte alltid lätt.

Det goda med dessa svårigheter är att de få druvor som skördades hade en mycket hög kvalitet. Små kompakta druvor men fina. År 2017 är mycket lyckad trots den mindre mängden vin som producerades. Vinerna präglas av harmoni och balans mellan frukt och syra. Årgången har givit intensiva, smakrika och uttrycksfulla viner som kommer klara många år i vinkällaren. Jag uppfattar även att färgen är någon nyans djupare. Komplexiteten är hög och utvecklas med ytterligare lagring. Så prova er fram och öppna någon butelj med lite mellanrum i tiden. Årgångens viner är koncentrerade och linjära mycket tack vare det minimala skördeuttaget. Vissa lägen hade så låga skördeuttag som 12-15 hl per ha mot normala 40-50 hl per ha. Ni förstår att producenterna åkte på en ekonomisk smäll. Det är en riktigt bra årgång vi har för 2017 och jag ger det 5 av 5 möjliga. Typiska viner för Chablis. Både Vaillons och Montmains var typiska viner för årgången med härlig krispig syra och utpräglad mineralitet. Dessa båda lägen ligger på vänstra stranden med fina lägen som William Fèvre hanterar på bästa möjliga sätt. Det är klassviner med renhet, koncentration och elegans. Det ska bli spännande att följa Vaillons och Montmains utveckling för 2017. De kommer sannolikt ha ett vackert långt liv framför sig.

Chablisskolan – Domaine William Fèvre

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar