Chablisskolan – Domaine Louis Moreau – anrik producent som överraskar med hög kvalitet.

När man kommer körande till Chablis från motorvägen från Paris passerar man Domaine Louis Moreau i Beines på vänster sida i den lilla byn Beines som ligger fem kilometer före Chablis. Familjen Moreau har huserat i Chablis sedan 1814 då familjen etablerade sig som vinhandlare i staden. Det finns därför anor att falla tillbaka på och Louis är sjätte generationen vinmakare i Chablis.

Anne och Louis Moreau poserar en kall decemberdag utanför Grythyttans Gästgiveri.
Anne och Louis Moreau poserar en kall decemberdag utanför Grythyttans Gästgiveri.

Som i många fall i Bourgogne är det är viktigt att det är rätt producent man hamnar hos. Det finns nämligen ett flertal vinodlare med namnet Moreau. Tidigare såldes druvor till ett annat bolag inom familjen, Moreau & Fils, vilket är en helt annan historia och av en helt annan kvalitet. Sedan 2002 hanterar man på egen hand de tidigare gemensamägda vinlotterna i Vallions och samtliga Grand Cru lägen som Blanchot, Les Clos, Valmur och Vaudésir. Stora pengar och mycket energi har investerats i vingårdarna under de senaste 12 åren, men även vinanläggningarna har fräschats upp. Det är denna frigörelse och stora investeringsvilja som idag ger resultat i buteljernas kvalitet. Jag minns så väl när jag provade vinhusets årgång 2009 och upptäckte att något stort har hänt kvalitetsmässigt. Idag har vinerna ytterligare förbättrats ännu mer under de senaste årgångarna 2012 och 2013.

Louis Moreau är en sannerligen blygsam man som snart fyller 50. Inga överord eller skrytsamhet här inte utan en klädsam ödmjukhet råder. Louis driver vingården tillsammans med sin charmiga fru Anne. Anne svarar för försäljning och marknadsföring på ett charmant sätt medan Louis ägnar sig åt framförallt vingårdarna och till viss del vinmakningen. Louis har lång erfarenhet av andra länders kulturer och vintraditioner efter många år i Kalifornien och arbete hos Champagnehuset Roederer. Han studerade oenologi i Fresno i Kalifornien och talar därför engelska med amerikansk västkustaccent.

Det som framförallt tilltalar mig i Louis Moreaus viner är att ekfatshanteringen utvecklats under senare år. Numera har man dragit ned både på batonnage och lagringstiden på nya ekfat. Vinerna har fått mer stringens och är mer distinkta och direkta i sin syra och mineralitet, vilket de vinner stort på. Överdriven batonnage ger mer smöriga och krämiga viner vilket kanske inte är det som de flesta konsumenter förknippar med en klassisk Chablis. Vidare är kvaliteten på frukten som tas in till pressarna på hösten av högre kvalitet idag. Uppgraderingarna av vingårdarna bär nu frukt, tio år efter initieringen av kvalitetslyftet. Det gäller att ha tålamod som vinproducent. Domaine Louis Moreau äger en stor vinareal där inte all druvproduktion hamnar i egna buteljer. Det är försäljning av bulkvin till andra producenter som gjort det möjligt att lyfta kvaliteten på husets egenbuteljerade viner. Idag tillhör huset en av Chablis kvalitetsvinmakare vilket är inspirerande att se. Jag har följt Domaine Louis Moreau sedan många år och kunnat följa utvecklingen och det visar sig att trägen vinner om man har kvalitetskrav. Bravo Louis och Anne!

Springwine, som tidigare hette Spendrups Vin, är importör och det är framförallt till restauranger man säljer Louis Moreaus viner. Jag tycker detta är synd, då vinerna klart platsar på Systembolagets fastare listor. De finns att tillgå i beställningssortimentet och kan vara lite undanskymda där. Jag har provat vinerna med några skribentkollegor och även flera av dessa ser positivt på Domaine Louis Moreaus kvalitetsutveckling.

Domaine Louis Moreau har tio olika viner på programmet. Tre Premier Cru viner där Vaulignot är den största vingården, där man äger 10 hektar. Vidare har Louis Moreau fem olika Grand Cru viner där läget i Les Clos är mycket bra och innehavet stort, hela 3,2 hektar. Vinhuset Moreau har bland annat en ”Monopôle” i Les Clos, Hospices dans les Clos, som är av hög kvalitet.

Förutom på krogen finner vi fyra olika viner på Systembolagets beställningssortiment. Vinerna tappas på buteljer med skruvkork vilket är bra så vi slipper korkade viner.
Dom Louis Moreau och Grythyttan Bild 2

2013 Chablis, # 89654 som kostar 173 kronor

Bra och typisk Chablis Village som levererar. Har lite rustikare Beines stil i aromerna och bra mineralitet. Ingen ekfatslagring.

2011 Premier Cru Vaulignot, # 86150 som kostar 183 kronor

En Premier Cru som levererar mer pang på rödbetan Chablis. Typisk i sin Beines stil med jordiga aromer. Vinet har ingen ekfatskaraktär utan tydlig citrus i doften med gröna äpplen. Smaken är torr och syrarik med en hel del mineraler. Klassisk vänstra stranden Chablis.

2011 Premier cru Les Fourneaux, # 75845 som kostar 201 kronor

Detta är min favorit av husets Premier cru viner. Vinet är lite dyrare men klart värt sina ytterligare 18 kronor tycker jag. Här har vi att göra med ”högra stranden” i Chablis. Vinerna i Chablis skiljer sig en hel del i strukturen beroende på om de kommer från högra respektive vänstra stranden. Doften är fylld av fin blommighet, ofta karaktäriserats som vita blommor i Bourgogne. Här är det mer gula äpplen och vit persika i aromerna. Avslutet har fina mineraltoner.

2007 Grand Cru Vaudésir, # 89652 som kostar 441 kronor

Jag har inte provat detta vin.

2010 Les Clos Grand Cru från Domaine Louis Moreau är en riktig höjdare.
2010 Les Clos Grand Cru från Domaine Louis Moreau är en riktig höjdare.

Förutom dessa viner har jag provat 2010 Les Clos, 2012 Vaillons och 2013 Petit Chablis som är riktigt bra viner som levererar kvalitet på hög nivå. De två Premier- och Grand Cru vinerna är fortfarande unga och har mycket att ge efter några års lagring. Jag tror att 2010 Les Clos kommer att bli ett vin man talar länge om då det är en fin representant för det klassiska toppläget Les Clos.

VDP 2014

Fler artiklar