Chablisskolan del 3 – Chablis olika klassificeringar och druvan

I förra chablis-skolan del 2 redogjorde vi för de olika jordmånerna. I Chablis menar man att Kimmeridge jordmånen är en förutsättning för att göra ett kvalitetsvin. De bästa chablisvinerna är alla planterade på Kimmeridge. Ni som missade förra delen kan gå tillbaka och läsa denna del 2. Det är fascinerande att Chablis begränsade areal kan ge så olika typer av viner beroende på växtplatsens struktur och speciella läge. Bourgogne som Chablis tillhör är fantastiskt och unikt på detta sätt med sin variation beroende på vinrankans växtplats.

Chablis Grand Cru är inte större än hundra hektar samlat på en södervänd kulle. Hela Grand Cru området kan ses från den lilla pittoreska staden Chablis.
Chablis Grand Cru är inte större än hundra hektar samlat på en södervänd kulle. Hela Grand Cru området kan ses från den lilla pittoreska staden Chablis.

Chablis har delat in sina viner i fyra kategorier beroende på vingårdens belägenhet. Petit Chablis som är den enklaste. Man skall inte förledas att tro att en Petit Chablis inte har kvalitet då det är den initiala klassen. Jag föredrar en ung frisk Petit Chablis till exempelvis skaldjur före en mer outvecklad och för ung Premier Cru exempelvis. Du sparar en del pengar och får mer valuta för dina pengar. Nästa kategori är Chablis eller som vissa i Frankrike kallar den Chablis Village enligt Burgundisk tradition. Chablis Village är den största appellationen och det vanligaste vinet från Chablis

De återstående högre kvaliteterna är först och främst Premier Cru som har totalt 17 olika lagstadgade lägen. Ett vin som är Premier Cru kommer från ett utvalt läge som historiskt producerar bättre kvalitet än vad Chablis Village och Petit Chablis gör. Vinmyndigheterna i Bourgogne har inte gjort det lätt för konsumenten med så många klassificeringar. Premier Cru har 17 olika och den högsta kvaliteten Grand cru har ytterligare sju. Det finns till och med åtta då ett läge är en sk. ”monopole” det vill säga ett område med endast en ägare som kan visas historiskt. Ja Frankrike är Frankrike ibland oförståeligt byråkratiskt och administrativt komplicerat men vinerna är fantastiska så landet är förlåtet. Det skall även noteras att stavningen kan variera för samma läge. Vissa väljer att använda den medeltida stavningen andra vår nutida stavning.
Bild 1

Grand cru området är faktiskt ganska litet endast 100 hektar så det är fantastiskt att detta lilla område har kunnat ge Chablis en sådan nimbus vad gäller kvalitet. Grand Cru kullen är uppdelad i sju olika lägen som alla i sin tur är uppdelade i ett stort antal delar som ägs av en mängd familjer och vinproducerande företag. Det största området är Les Clos som omfattar 25 procent av hela Grand Cru arealen. Det förekommer knappast någon försäljning av dessa vingårdar. De är för det första mycket dyra och för det andra vet alla att det är nästa omöjligt att förvärva några då de ytterst sällan är till salu. Så ingen säljer sin vingård. Det är som alltid stor skillnad på vem som producerar ett vin i Bourgogne. Det är alltid viktigast att känna till producenten och dennes kvalitet ambitioner och vinmarkens belägenhet. Stirra er inte blinda på klassificeringen. Det kan i vissa fall vara bättre att välja en lägre kvalitets kategori med en bra och erkänd odlare än att köpa en dyr och sämre Grand Cru. Jag väljer alltid producent först när det gäller Chablis, därefter väljer jag läge och kvalitets kategori.

All Chablis är gjord på chardonnaydruvan. Chardonnay som är en oerhört populär druva i vinvärlden. Många menar att den kanske har varit alltför populär och världen har översvämmats av trist Chardonnay. Chablis är unikt med sin särpräglade terroir och därför smakar eller doftar inga andra viner som en Chablis. Många har försökt att förfalska men ingen har lyckats. Lokalt benämns druvan Beaunois vilket visar att originalet kommer från trakten. Beaune är ”huvudstad” i Bourgogne. I kommande avsnitt skall vi presentera ett antal producenter.

Fler artiklar