Chablisskolan – Brocard årgång 2014 och 2013

Den kände chablisproducenten Jean-Marc Brocard visade upp sin nya årgång 2014. Är den bra? Ja det är en mer normal årgång i jämförelse med den förra mer problematiska årgången från 2013.

Domaine Jaen-Marc Brocard.

Det är ett säkert vårtecken varje år när vinproducenten Jean-Marc Brocard kommer till Sverige och visar upp sina nya viner. Jag vet inte för vilken gång i ordningen men det har pågått i många år. Jean-Marc Brocard träffade jag 1979 för första gången och det har runnit mycket Chablis under broarna sedan dess. Det är imponerande hur hur denne borne entreprenör byggt upp sin vinfirma. Han började med två tomma händer och drygt en hektar vinmark 1973. Jean-Marc har arbetat hårt för att ge folket en Chablis som är lätt att ta till sig. Moderna metoder i vinframställningen togs tidigt i anspråk. Jean-Marc ville att vinerna skulle kunna konsumeras tidigt utan längre lagring på flaskan. Det har han lyckats med. Brocard viner är kända över stora delar av världen. Idag tillhör han en av de stora i Frankrike med en imponerande anläggning i Prehy i Chablis. Idag arbetar han nära sina barn och sonen Julien Brocard ses ofta vid hans sida, se foto nedan.

Chablis 2014.

Det som visades upp för oss vinkritiker var den nya årgången 2014 som inte buteljerats ännu. Vinerna vi provade var tagna direkt från tankarna och faten. Det är alltid spännande att få prova den nya årgången. Se nedan i faktarutan om mina tankar kring årgång 2014. Generellt är 2014 en normal och öppen tillgänglig årgång redan nu. Det förvånar mig att den är så öppen och trevlig redan idag vilket bådar gott inför framtiden. Jag tycker att producenten Brocard ofta lyckas med att skapa viner som öppnar upp tidigt och kan njutas utan överdriven lagring i källaren. Det är framförallt vinhuset Brocards enklare viner som imponerar på mig. Petit Chablis och Chablis Village är ofta ett säkert kort från Brocard. Välgjorda ärliga viner som även utvecklar sig tidigt gör dem lätta att tycka om. Jag skulle kanske inte köpa vinerna för någon längre lagring. Då finns det andra producenter som lämpar sig bättre tycker jag.

Chablis 2013.

Den nya årgången som kommer till oss konsumenter och börjar säljas på Systembolaget är 2013. Det är en mer kinkig årgång, se nedan i faktarutan för mer information. Den minimala skörden har gjort vinerna dyrare tyvärr. Trots detta håller vinhandlaren Johan Lidby ned priserna tycker jag. Både Brocard och importören Lidby har under många år hållit en human prisfilosofi vilket genererat stor försäljning. Brocard har under många år nästan abbonnerat på Systembolagets chablishylla. Vi dricker en fasligt massa Chablis i Sverige och det är väl vår kärlek till syrarika och mineraliska viner som som gör Chablis så oerhört populärt. Vår nordiska gastronomi passar väl till chablisviner. Även i Norge är Chablis mycket populärt till och med ännu större än i Sverige om man räknar per capita enligt uppgift.

 

Lagrad Chablis passar utmärkt till ost. faktiskt mycket bättre än rött vin.
Lagrad Chablis passar utmärkt till ost, faktiskt mycket bättre än rött vin.

Annons:

Årgång 2014 är en mer normal årgång i Chablis. I Sverige hade vi ju den bästa sommaren i mannaminne men det var annorlunda på kontinenten. I Frankrike och Italien var sommaren riktigt usel. Kall och regnig och trist. I Chablis var man riktigt orolig för skörden och var rädd för att få två dåliga årgångar i följd. Det hela räddades av det fantastiska vädret i september som förändrade allt. Det finns en gammal devis i Chablis att vädret i september är avgörande för årgångens slutliga kvalitet. Stilen för årgång 2014 är mer typisk och normal eller Chablis-Chablis som man säger på plats om en typisk årgång. Det är tidigt att självsäkert uttala sig redan nu men jag tror inte att det är en årgång för lång lagring. Lätt och elegant i stilen med bra syra är det generella omdömet idag. Vinerna är förvånansvärt lättillgängliga redan nu utan aggressiv syra med elegans och renhet.

Årgång 2013 är en årgång som inte kommer att gå till historien som stort. Det var generellt problem med den ojämna och dåliga blomningen under våren och försommaren. De flesta skördade tidigt då man hade problem med röta i vingårdarna. Under skörden såg man fullmogna druvor växa bredvid omogna små gröna druvor. Vädret skapade ojämn blomning och ojämn tillväxt och mognad i växtperioden. Vissa druvor som skördades var små och hade hög mognad samtidigt som andra var omogna. Detta skapade problem för producenterna i sin timing av skörden. Generellt var skörden reducerad med 30 till 40 procent vilket ledde till dyrare Chablis för konsumenten samtidigt som kvaliteten var ordinär. Det är inte en årgång för långlagring. Var noggrann i valet av producent. De bästa producenterna selekterade sin skörd noggrant och tog bort dåliga och omogna druvor före pressningen.

Läs mer

Fler artiklar