Chablisskolan – årgång 2019

DinVinguide.se har varit i Chablis hela förra veckan och provat årgång 2019. Druvorna har precis skördats. Läs Chablisskolan - årgång 2019.

Chablisskolan – årgång 2019

Innan vi fokuserar på den precis skördade årgången 2019, låt oss se hur årgången 2018 har utvecklats. Ni som är trogna läsare av DinVinguide.se kanske minns min genomgång av årgångarna 2016 – 2018. Det var ju ett tag sedan denna artikel skrevs och just årgång 2018 har utvecklats vidare.

Årgång 2018

Efter många mycket svåra år i Chablis kom det en skörd som gladde alla. Som exempelvis Daniel-Etienne Defaix i vinbyn Milly, uttryckte det; ”Det finns även en gud för odlarna i Chablis”.

Årgången 2018 var kvantitativt stor vilket gladde alla då det har varit akut brist på vin i området. Årgångarna 2016 och 17 drabbades av alla möjliga problem. Frost, hagel, mjöldagg, värmebölja, torka och ösregn. Vädrets makter reducerade dessa årgångar väsentligt. Vissa producenter tappade ända upp till 70-80 procent av en normal skörd. Detta var inte bra för ett område som inte har haft tur med vädret de senaste åren. Södra delen av Bourgogne har ju haft stora problem även de. Det har i stort sett inte varit en normal skörd kvantitetsmässigt i Chablis sedan år 2011 och det är ju ett tag sedan.

Priserna har dessvärre stigit rejält under senare år. Vi konsumenter har sett detta på prisökningarna på Systembolaget. Den svaga kronan gentemot Euron har ju heller inte hjälpt oss konsumenter.

Hur är då 2018 idag drygt ett år efter skörden? Det blev en stor skörd det har alla vittnat om som jag träffat. Det var räddningen för många som hade haft problem med tidigare dåliga utfall. Det är tufft att vara vinbonde i Chablis om vädret inte är på din sida. Vinerna är generellt mycket fruktiga och angenäma i ungdomen. Det är en öppen stil redan idag för denna årgång. Syran finns där men är inte så markerad som exempelvis för 2017. Jag tror inte att årgången ska lagras så länge och framförallt inte för de enklare kvaliteterna som Petit Chablis och i viss mån Chablis Village. Drick dina viner från 2018 före årgången 2017, då det troligen mognar snabbare. Men som alltid i Bourgogne stirra er inte blinda på årgången det är producenten som gäller här. En skicklig odlare gör oftast bra vin oberoende av årgången.

Chablisskolan – årgång 2019

Det var varmt förra året i Chablis. Många var rädda för en problematisk årgång igen, suck. Men så blev inte fallet. Det varma vädret och framförallt torkan skapade vattenstress hos vinstockarna. Det innebar att plantan helt enkelt stängde av. Druvklasarnas mognad var något ojämn. Samma klase kunde både ha mogna druvor vid sidan av lite grönare frukt. Detta har visat sig fungera bra och givit årgången bra balans och stadga. Både fenoliskt mogna druvor som blandades med mindre mogna med mer markerad syra och fruktighet.

Många är mycket glada och förvånade över årgångens kvalitet generellt. De flesta talar om balansen och den fina syran. Nu skall det påminnas att jag och odlarna ännu så länge bara har provat musten som ligger för jäsning i tankar och ekfat. Jag har provat ett tjugotal olika producenters viner från tank. Men så mycket kan man säga att det är en balanserad årgång med fin klassisk syra. Den salta känslan av mineraler finns även med vilket kommer ge årgången en klassisk stil. En Chablis ska ju bara frisk, syrlig och ha salta mineraler i sin ungdom, eller hur.

Nackdelen är att det är en relativt liten skörd som påverkades av, först frosten under våren och sedan bristen på vatten till vinstockarna. Liten men god årgång för längre lagring i källaren.

Annons:

Årgång 2019 hade speciella förutsättningar med vattenstress, hagel, frost och torka. Vinerna visar en fin balans med renhet och energi.

Chefsvinmakare Vincent Bartement hos La Chablisienne.
Jag är förvånad över den fina balansen och uttalade syran i årgång 2019. Det var ju ett torrt år med en kall vår med frost. Vinstockarna hade brist på vatten vilket gjorde att de stängde av. Ojämn mognad av frukten. Jag är positivt överraskad av årgången.

Chefsvinmakare Cécilia Trimaille, Domaine Long-Depaquit som ägs av Albert Bichot.
Årgången var solig och varm med lite regn. Begränsad skörd. Vinerna har bra balans med bra syra och fin koncentration. En klassisk Chablis.

Margaux Laroche som driver Domaine d'Henri, dotter till den berömda vinmakaren Michel Laroche.

Systembolaget börjar så smått att sälja årgången 2018 som är ett bra vin att konsumera tidigt. Vänta med dina chablisviner från 2017 de behöver lite mer tid i din vinkällare.

Trevlig höst med Chablis.

Anders Levander

Chablisskolan terroir

Läs mer

Fler artiklar