Chablis till kräftor

Traditionen bjuder öl och brännvin till kräftorna. Personligen dricker jag gärna Chablis till mina kräftor.

Chablis och kräftor

Det kan tyckas exklusivt att dricka Chablis till kräftorna. Ja, jag håller till viss del med om detta, men gott är det. Tyvärr har de senaste årens skördar av druvor i chablisområdet varit problematisk. Detta har lett till att priset för bra Chablis har ökat väsentligt. Inget kul för oss chablisälskare. Men jag kostar ändå på mig lyxen med en god flaska Chablis till kräftorna.

Kräftor och Chablis

För ett par år sedan var jag bjuden på en större kräftskiva. Det var påkostat med svenska kräftor. Till detta serverades Chablis Saint Martin från Laroche. Det var då jag upptäckte hur väl denna kombination fungerade. Historiskt har jag alltid druckit öl och snaps till mina kräftor.

Syran i ett chablisvin fungerar perfekt till de salta skaldjuren. Vinet fick till och med en angenäm söt arom förutom det fruktiga inslaget. Syran är ju där som alltid. Det var helt enkelt en bra och ny kombo för mig. Idag serverar jag alltid Chablis till kräftor. Givetvis har jag även öl och snaps på bordet för dem som har en mer traditionell smak.

 

Annons:

2015 Chablis Saint Martin, #7143, 159 kronor

Saint Martin är en klassisk Chablis som aldrig gjort bort sig utan levererar alltid. Det fina med Saint Martin är att vinet spänner över ett relativt stort smakspann och passar till många olika maträtter. Laroche är en av Chablis klassiska producenter och har funnits på den svenska marknaden i många år. Årgång 2015 är riktigt bra.

Druvmaterialet kommer från några av vinhuset Laroches bästa vingårdar. Namnet Saint Martin kommer från helgonet med samma namn. Relikerna efter detta helgon förvarades i klostret där vinfirman Laroche har sitt kontor idag. Det är en mycket vacker byggnad som ligger mitt i Chablis lilla stad. Besök gärna Laroches kontor när ni passerar och se hur ett medeltida kloster ser ut.

 

2014 Chablis, Le Beaunois Labouré-Roi, #5637, 139 kronor

Även detta vin finns i det fasta sortimentet. Det kostar en tjuga mindre. Ja, det är billigare men når inte riktigt upp i samma kvalité som Saint Martin, tycker jag. Men även detta vin är ett klart alternativ till kräftorna.  Årgången 2014 är som sagt inte lika vass som 2015. Mycket av druvorna köps upp av olika odlare och blandas ihop till detta vin. En klassiker som funnits på bolaget i många år. Vinet ser man ofta på krogen.

Läs mer

Fler artiklar