Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chablis årgång 2022
Skriven av Anders Levander

Chablis årgång 2022

Efter år av problem i Chablis verkar årets skörd vara riktigt bra. Det stackars vinområdet Chablis har haft det tufft under rätt många år nu med små eller minimala skördar på grund av naturens nycker. Men årgång 2022 verkar bli bra.

Chablis årgång 2022

De senaste decenniet har varit problematiskt för vinområdet Chablis. Man har drabbats av frost och värmebölja. Himlen har öppnat sig med fruktansvärda hagelstormar och skyfall. Perioder av skoningslös hetta och torka har man även sett i detta nordliga bourgognedistrikt. Det verkar som vädergudarna har gaddat sig samman mot just vinbönderna i Chablis. Chablis ligger cirka 20 mil sydost om Paris nära den större staden Auxerre med alla sina kyrkor. Klimatet är typiskt inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar. Jordmånen är kalkhaltig lera som druvan chardonnay gillar och skapar syrerika viner med utpräglad sälta. Chablis klimat påminner mycket om växtbetingelserna i Champagne och årgångarna brukar i stort sett likna varandra. Den enda druvan som är tillåten i Chablis är chardonnay, här kallad beaunois lokalt. I Champagne är chardonnay även en viktig druva som står för en tredjedel av uppodlad areal. Så stora likheter finns mellan Chablis och Champagne.

Den enda lättnaden i väderleken kom med årgång 2018 som var normal och gav en bra avkastning. Det är ett av problemen för Chablis att avkastningen varit så liten. Kvaliteten har faktiskt varit bra eller i vissa fall mycket bra några årgångar. Det stora problemet har varit de minimala skördarna. Vissa år har vårfrosten tagit stora delar av skörden. Andra årgångar har torka och värme reducerat avkastningen. Det har helt enkelt varit ett elände för vinbönderna. Med en törstande värld som bara längtar efter att svalka strupen med just chablisvin har det blivit dyrt. Färre buteljer varje årgång som blivit dyrare och dyrare. Chablis och bourgogneviner är populärare än någonsin världen runt. Detta ser vi inte minst på priserna som fördubblats och i vissa fall fyrdubblats under senare år. Detta har drabbat oss svenskar en hel del då chablis varit så populärt på våra matbord. Chablis passar som hand i handske till vår nordiska gastronomi.

Årgångar som slutar på 2 brukar vara mycket bra i Chablis. Förutom den miserabla årgången 1972 som beskrivs som syra på butelj, acid in a bottle.
Bild från DinVinGuide

Chablis årgång 2022

Det är kanske för tidigt att med säkerhet utnämna en årgång till stor så här kort efter skörden. Alkolholjäsningen har nätt och jämt avslutats. Men mina kontakter i regionen känner sig rätt säkra på att årgång 2022 är riktigt bra.

En person jag alltid träffar i Chablis är Herve Tucki som nu är pensionär. Herve arbetade stora delar av sitt liv på den välkända vinfirman La Chablisienne. Han hade den mäktiga titeln ambassadör för Chablis. Inte illa eller hur. La Chablisienne brukar anses som ett av världens bästa kooperativ. Vinfirman har en mycket viktig position i Chablis. Det inte Herve vet om Chablis och dess viner är inte värt att veta. Vår bekantskap går mer än 25 år tillbaka. Hans kunskap är både djup och detaljrik. Vi har genom åren provat åtskilliga årgångar i Chablis. Se bilden nedan när Herve ömsint kramar en Grand Cru Grenouilles på magnum.

Plock från intervjuer med olika vinmakare i Chablis. Intervjuerna är gjorda under första veckan i november 2022.

– Alla vinmakare i Chablis har ett stort leende på läpparna, framförallt efter den mycket problematiska årgången 2021. Det är både kvantitet och kvalitet menar de flesta.

-Vädret var fantastiskt under skördeperioden vilket alla vittnar om som jag talat med.

-Druvorna hade en hög mognad utan något större problem med botrytisangrepp. Det var bara på ett mycket få ställen i området som hade problem med botrytis. Generellt är gav 2022 rena och friska druvor.

-Årgång 2022 påminner om årgångarna 2018 och 2019. Kvantiteten som 2018 och med en struktur som 2019. Kvaliteten är bättre än årgång 2020 som ändå var riktigt bra.

-Producenterna vittnar om att alkoholjäsningen fungerat bra och inte givit några problem. Jästen gör sitt jobb som någon uttryckte sig.

-Syran är något lägre än vad man kunnat förvänta sig en årgång som denna, men ph-värdet är ändå tillfredställande.

-Vinerna kommer sannolikt få en fin balans mellan frukt och syra vilket många nämner för årgång 2022.

-Det färdiga vinet kommer vinna en hel del på lagring innan det buteljeras. Målsättningen är att få vinerna mer typiska chablisviner och med mer precision. De bästa producenterna lagrar sitt vin länge är ju allmänt känt. Exempelvis Raveneau, Vincent Dauvissat och Pic med flera.

-Konsumenten bör därför vara uppmärksam när årgången släpps för försäljning. För tidigt är inte bra för kvaliteten på vinet och dess framtida lagringspotential. Detta är ett stort problem när världen bara väntar på nästa årgång.

-Till skillnad mot många tidigare årgångar så skiljer sig årgång 2022 inte nämnvärt om druvorna vuxit på högra eller vänstra stranden. Så är inte alltid fallet.

-Alla som älskar traditionell och klassisk chablis kan se fram mot en härlig årgång.

Årgång 2022 ser riktigt lovande ut i Chablis
Bild från DinVinGuide
Visste du att Italien är världens största producent av vin

Europas vinproduktion år 2021 i miljoner hl.

Italien            50,2

Frankrike.     37,2

Spanien         35,0

Tyskland.        8,7

Portugal.         7,3

Källa: International Organisation for Vine and Wine

Visste du att ost och chablisvin är en mycket bra kombination

Chablis och ost

Ost och vin är en mycket bra smakkombination. Detta lärde fransmännen oss för många många år sedan. Osten efter maten är ett måste i Frankrike. Jag skulle tillChablis årgång 2022 och med säga att det nästan är religion. Historiskt har man då menat rödvin och ost. Men visste du att vitt vin och ost är ännu bättre. Idag har fler och fler lärt sig att ett vin med mycket syra och mineralisk sälta som ett chablisvin lämpar sig perfekt till ost. Framförallt är det hårdost som gifter sig perfekt med vinet. Tänk ostar som Beaufort, Comté, lagrad Herrgård eller en lagrad Greve. Prova och fin din egen och din bästa kombination. Chablis + ost = sant

Bild från DinVinGuide

Chablis årgång 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer