Bordeaux och Toscana – nya vinguider.

Varje år publiceras det ett litet antal nya vinböcker i Sverige. Under april månad har två spännande vinböcker kommit på bokhandlarnas hyllor. Två läsvärda vinguider om Bordeaux och Toscana.

Annons:

Jag tycker det är lika spännande varje gång det kommer en  ny vinbok på marknaden. Dessvärre blir jag ofta besviken på kvaliteten och djupet i det skrivna. Men detta kom på skam när jag läste två nya vinguider, en om Bordeaux och en om Toscana. Två mycket kända och älskade vinområden för oss vinnördar. Det är dock inte så att litteratur saknas om dessa två vinområden, men i detta format har jag inte sett många alster. Samtidigt är ju vinvärlden i snabb förändring så aktuella böcker har alltid sin givna plats.

Författarparet Britt och Per Karlsson är flitiga bokskrivare. Jag vet inte exakt vilka böcker i ordningen dessa är men Britt och Per har varit återkommande skribenter under senare år. De två författarna kan sina saker, det vet jag personligen. Båda var medförfattare tillsammans med undertecknad i produktionen av en bok om Languedocs viner, vilken publicerades år 2007. Det äkta paret Karlsson lever sedan många år i Paris och har utmärkta kunskaper om den franska vinnäringen. Britt och Pers huvudsakliga värv är annars den gemensamma vinresebyrån BKWine, som man driver sedan ett tiotal år. Detta har lett in dem även på andra vinområden än bara de franska.

Vinböcker Bordeaux och Toscana, Levander Anders

De två titlarna är Bordeaux, vinerna, distrikten, producenterna samt Toscana, vinerna, distrikten, producenterna. Formatet på böckerna är litet så att de passar att stoppas ned i en större jackficka. De är med andra ord lätta att ta med på resan. Tiden då man producerade stora, tunga böcker som skulle ligga på kaffebordet i vardagsrummet är svunnen. Böckerna är lätthanterliga och har en bra översiktlighet. Kartan på omslagspärmens insida är överskådlig. Det enda negativa med böckerna är inbindningen. Jag är hela tiden rädd att bryta upp bokens rygg så att jag helt plötsligt har två halvor i min hand. Men detta är kanske en överdriven rädsla, tiden får utvisa detta.

Språket är bra och boken är lättläst. Författarna har glädjande nog inte hemfallit åt den idag så vanliga vinsvenskan som är ett hopkok av franska och engelska termer blandat med svenska. Nej, det är mogna kunskaper som här redovisas skriftligen och det hela är lättförståeligt. Per Karlssons vackra bilder gör det hela heller inte sämre. Pers gedigna erfarenhet av fotografering inom vinvärlden stärker hela presentationen.

En annan sak jag gillar är de uteblivna pekpinnarna som många (läs unga eller nya på området) hänger sig åt. Det finns ju få saker som nyvunnen kunskap som man ofta vill briljera med. Böckerna har en berättande och lätt anspråkslös ton som är intagande för mig.

Det är kort och gott två bra vinguider som Britt och Per Karlsson skrivit. Bra format som gör dem lätta att ta med på resa eller att läsa i fåtöljen hemma. Bra och vackra bilder med ett lättläst språk. Det andas av kunskap när man läser.

 

Toscana, vinerna, distrikten, producenterna. ISBN: 978-91-7617-366-4   Bordeaux, vinerna, distrikten, producenterna. ISBN: 978-91-7617-367-1   Båda böckerna kostar mellan ca 120 – 135 kronor beroende på inköpsställe.

Läs mer

Fler artiklar