Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bordeaux årgång 2021
Skriven av Anders Levander

Bordeaux årgång 2021

DinVinguide.se har varit på besök i Bordeaux förra veckan. Hur är den nya årgången då? Vinåret 2021 var dramatiskt på många håll i Europa. Hur påverkades Bordeaux?

Bordeaux årgång 2021

Delar av redaktionen hos DinVinguide.se har varit på resa i Bordeaux. Undertecknad tillsammans med Fredrik Schelin och Magnus Reuterdahl har besökt ett antal bordeauxslott i Pessac, St-Emilion och Médoc.  Vi provade en hel del viner, så väl en primeur som äldre årgångar för att få en bild av Bordeaux av idag.

Det var en mycket intressant upplevelse att lära känna det nya Bordeaux! Första gången jag besökte denna stora vinregion var under en Inter-rail tur för sisådär 45 år sedan. Oerhört mycket har hänt sedan dess.

Bordeaux förr och nu

Förr var Bordeaux rikslikaren för vin i Sverige. Det var det absolut mest populära vinområdet på den tiden. Under de 45 år som gått sedan dess har det hänt en hel del. Bordeaux har gått från att vara stekhett till att bli helt ute bland oss vinkännare. Idag är tiden för de parkeriserade vinerna ett minne blott, för de flesta egendomarna jag provat gudskelov. Detta är ett gott tecken tycker jag då jag absolut inte förstod de koncentrerade och överfruktiga vinerna som blev så populära under millenieskiftet. Vem gillar att suga på en buljongtärning? Ju mer desto bättre, var riktlinjen. Idag har vinerna i Bordeaux blivit mer eleganta och talar igen sitt eget speciella språk, som dess fantastiska terroir kan skapa. Vi är helt enkelt tillbaka till framtiden, anser jag.

Nu är bordeauxvinerna betydligt mer intressanta, igen. Idag med det en helt ny era i sitt idiom. Jag är personligen mycket förtjust i Bordeaux av idag. När jag gjorde slut med regionen började jag istället flörta med Bourgogne och Langhe. Men är mycket glad att jag hittat hem till fadershuset igen. Så det kommer att hällas upp en hel del både röda och vita bordeauxviner i mitt glas framöver.

Vi besökte Pessac, Saint Emillion och Medoc. Tre regioner som uppvisar Bordeaux spännvidd och bredd. Vinerna skiljer sig en hel del åt, men alla har en härlig känsla och touch av bordeauxregionens speciella terroir.

Bordeaux årgång 2021

Det ska först och främst sägas att årgång 2021 är problematisk i Bordeaux. De var dock inte ensamma om detta. Hela Europa drabbades av frost så långt ner som i mellersta Italien. Detta decimerade en hel del av druvmängden för många vinområden. Med katastrof i Bourgogne och i Champagne.

En olycka kommer dock sällan ensam. Efter frosten kom en sommar som inledningsvis var mycket regnrik med rätt låga temperaturer. De känsliga vinstockarna fick påhälsning av mjöldagg i det fuktiga atlantiska klimatet i Bordeaux, tyvärr. Det var helt enkelt inte ett fantastiskt år för de röda vinerna.

Många producenter hade levt i den bästa av världar under rätt många år med undantag för årgång 2013. De tre senaste årgångarna 2018, 2019 samt 2020 var fantastiska. Vidare är årgångar som 2009, 2010, 2015 och 2016 redan berömda och anses klassiska goda årgångar med hög kvalitet.

En primeur – vad är det?

Vi som följer vinvärlden närmare vet att man i tid och otid utnämner den kommande och fokuserade skörden till århundradets årgång. Anledningen är områdets speciella system där stora delar av skörden säljs mycket tidigt när vinerna vilar i faten för att utvecklas, så kallat en primeur.

Detta sätt att finansiera skörden skapar tyvärr utrymme för spekulation i den stora skolan. Det är ett marknadsföringstrix för att få bättre betalt helt enkelt. Vinproducenter och negocianter är båda lika goda kålsupare i detta gebit. Detta är lite trist tycker jag och jag lyssnar inte längre på dessa överbud om de kommande årgångarna alls. Ej heller på de köpandes klagovisor för att få ned priserna.

Det ska dock sägas att jag inte hört någon utnämna årgång 2021 till århundradets bästa årgång. Ännu ska jag nog tillägga. Snarare tvärtom. Men är det en så dålig årgång som många belackare skriver? Nej, så är det inte. Allt är inte dåligt. Framförallt är det en årgång för vita viner. Vi provade en hel del spännande vita viner från 2021.

Bordeaux årgång 2021

Timingen av skörden betyder allt för kvaliteten på vinet exempelvis i Medoc. De som hade is i magen och sparade tillräckligt med druvor fick ett helt annat utfall än de som skördade i början av oktober. Det förutspåddes om stora regnmängder under första veckan i oktober och då till ett redan rätt blött Medoc. Nu visade det sig att de prognostiserade regnmängderna inte blev fallet utan betydligt mindre nederbörd föll.

För dig som avser att köpa viner av årgång 2021 är mitt tips att du kollar skördedatumet för de slott du är intresserad av. Det är även viktigt att efterhöra hur stor del av den totala druvmängden som skördades och när. Vissa slott sparade en mindre del så att de kunde säga att skörden avslutades senare. Tjuv och rackarspel förekommer i de flesta vinregioner. Men Bordeaux sticker ut här, anser jag. Man bevakar varandra svartsjukt och ger dessvärre en hel del tjuvnyp till varandra.

Merlot vs cabernet sauvignon

Merlotdruvan som skördas tidigare än cabernet sauvignon var kanske den druvan som led mest. Men vi provade en del spännande merlotdominerade viner som var riktigt bra, här gäller det dock att hitta rätt producenter. I Saint Emillion visade flera vinmakarna att det går göra bra viner med rätt urval av druvor ur den redan reducerade mängden druvor. Många av de bättre vinerna har också lite mer cabernet franc än vanligt i vinerna. Det är dock inga viner som ska sparas i vinkällaren under en längre tid. Pigga friska viner som konsumeras relativt tidigt i sin livscykel.

Vad avser cabernet sauvignon så var uppmärksam på när producenterna skördade merparten av druvorna i Médoc. De bästa vinerna är fina och har säväl struktur som fräschör men även här är det inga viner som ska tillbringa många år i källaren. Jag tror att vinerna kommer vara som bäst åren strax efter buteljering. Vissa kommer nog klara något längre lagring dock.

För viner från alla appellationer gäller att en lägre alkoholhalt är en positiv ingrediens i vinkompotten. Mindre sol och värme ger lägre sockerhalt och därmed lägre alkoholhalt. Nu kan ju socker tillföras musten enligt lag. Men ett gott råd är prova innan du väljer slott och vin.

Vi höjer glaset för Bordeaux 2021 även om den inte kommer gå till historien som den främsta, dock som en fräsch årgång med personlighet!

Årgång 2021 kommer med största sannolikhet inte gå till historien som en stor årgång. Detta gäller speciellt för de röda vinerna. Detta gäller för såväl den vänstra som den högra stranden. Däremot är det en spännande årgång för de vita vinerna. Generellt är det en årgång med lägre alkoholhalt vilket är positivt. Det är en årgång som inte ska bli en långliggare i din vinkällare. Dock är det för tidigt att vara bergsäker på hur årgång 2021 kommer vara när den släpps till oss bordeauxälskare. Den finns som alltid juveler att hitta där skickliga vinmakare gjort ett bra jobb. Så förtrösta inte för årgång 2021.

Bordeaux årgång 2021

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer