Baroloskolan – Pio Cesare – en historisk vinproducent mitt i Alba

Pio Cesare är ett vinhus med anrika traditioner sedan många år. Det är ett typisk traditionellt familjeföretag som tas över av generationer som kommer. Verksamheten styrs med fast hand av Pio Boffa som har ett antal generationer före sig i den vinproducerande firman.

På agendan står både Barolo och Barbaresco. Vinerna är välgjorda och av traditionellt snitt. Pio Boffa och Cesare Benvenuto som äger bolaget har inte fallit för de nya tankarna som kom till Piemonte för 20 till 30 år sedan. Man utnyttjar fortfarande den gamla men mycket vackra källaren mitt i Alba. Alba är en gammal stad med anor sedan romartiden och är idag navet för all produktion av Barolo och Barbaresco. I regionen är det inte bara vinerna och gastronomin som är värda ett eget besök utan även Alba som är väl värd att ses. Mitt i Pio Cesares källare har man behållit den gamla stadsmuren från romersk tid. Muren är enligt uppgift mer än två tusen år gammal. Det är härligt att se hur man vårdar sin historia. Muren upptäcktes vid renovering av vinkällaren för många år sedan och visas stolt upp för besökare som är på vineriet för att provsmaka vinerna.

Fortfarande används de stora ekfatens om många hundratals liter. Vissa fat har upp till mer än tusen liters kapacitet. Det är med vördnad som man promenerar genom de gamla källarvalven. De Barolo och Barbaresco viner som produceras är blandade viner. Druvorna kommer från olika områden och blandas på det traditionella sättet. Förr i tiden blandade man ihop all frukt från olika vingårdar och gjorde en enda cuvee som såldes som Barolo eller Barbaresco. Pio Cesare har även två Cru viner på vinlistan. En Barolo – Ornato som är gjort på druvor från Serralunga, en ort som är känd för sina tätare mer strukturerade Barolos. Husets Barbaresco – Il Bricco kommer från kommunen Treiso i Barbaresco. Vinet är lätt men har en fin ryggrad av mogna tanniner. Både doft och smak vittnar om en traditionell typ av Barbaresco på samma vis som husets olika Barolos.

Pio Cesares Barolo och Barbaresco är klassiska viner som är lätta att tycka om och vinerna passar till många olika tillfällen och olika maträtter. Svamp och vilt är särskilt lyckade kombinationer med Pio Cesares viner.

Vinerna har länge funnits i Sverige. Jag minns dem till och med som yngling och det var sannerligen inte igår. Stilen är som tidigare nämnts traditionell i den bemärkelsen att de inte har en utpräglad arom efter lagring på franska barriques. De som gillar Pio Cesares viner tycker oftast om den traditionella stilen på ett Langhevin. Men det skall dock nämnas  att vinifikationen inte helt följer den ursprungliga metodiken som användes förr i tiden. Då behövde man lagra vinerna länge innan de var drickvänliga. Vinerna behövde flasklagring sisådär en tiotals år för att tanninerna skulle vara mer drickvänliga. Detta gäller inte för Pio Cesares viner idag men de tjänar på att sparas några år före de konsumeras.

Vinerna importera av Torres Sverige.

Fler artiklar