Baroloskolan – Gaja är i stan

Stockholm har besökts av en av vinvärldens stora ikoner - Gaja. Det var Gaja som en gång i tiden satte Barbaresco på vinkartan i världen.

En av vinvärldens stora ikoner hade den goda smaken att besöka Stockholm under slutet av maj månad. Idag representeras vinhuset av Gaia Gaja, som för verksamheten med fast hand. Denna till synes blida vinkvinna har axlat pappa Angelos mantel, vilket inte är en lätt uppgift. Angelo Gaja är en levande legend inom vinnäringen. Idag har han hunnit fylla 76 år och slagit av på takten och därmed överlämnat huvudansvaret till döttrarna. Gaia Gaja, som är i sina sena trettio åren, har tagit hand om stafettpinnen med bravur. Ja, blid och blid är väl inte det första som slår mig. Gaia är bestämd men samtidigt mycket förtroendeingivande. Hon är väl medveten om sitt ansvar och har mångas blickar på sig. Trots detta ansvar är hon lättpratad och inte högdragen som många kan bli med ansvaret. Hon har lätt till skratt och showar lite när jag tar mina bilder.

 

Gaja och vinerna.

Gaja är mest känt för att ha placerat Barbaresco som ort och vin på världskartan. Det var Angelo Gajas nytänkande som slog ned som en formidabel vinbomb genom sitt sätt att göra vin på. Den lite tjuriga druvan nebbiolo tämjdes på ett nytt sätt. Gamla traditioner fick vika åt sidan för nya metoder i vinprocessen. Framgångarna kom snabbt och alla ville prova vinerna från den nyskapande Angelo Gaja. Priserna sköt i höjden och vinhusets framgångar är idag nutidshistoria.

Det revolutionerande med vinerna var dess elegans och lättillgänglighet. Tidigare var konsumenten tvungen att vänta länge innan vinerna blev drickmogna. Barbaresco ansågs heller inte kunna matcha storebror Barolo i kvalitet. Angelo satte stopp för denna villfarelse. Idag vet alla som följer vinerna från Piemonte att de båda kända vinområdena Barbaresco och Barolo skapar några av världens bästa röda viner.

 

Annons:

Jag har genom åren provat många olika viner från Gaja. Det som alltid slagit mig är dess karaktär av mer elegans än kraft. Jag tycker det engelska uttrycket ”less is more” är så träffande för Gajas viner. Tanken i allt från plantering av vinstockarna, beskärning, skörd och slutligen själva vinifieringen genomsyras av att skapa elegans och harmoni i vinerna. Detta har man lyckats så särdeles med i årgång 2013. Jag måste erkänna att jag älskar detta vin med sina aromer av nypon, lingon och Earl Grey te. Det kommer inte vara billigt när det släpps på den svenska marknaden. Enligt Eric Edlund på Liveley Wines kommer det kosta runt 1 200 kronor. En vacker slant men det är även ett vackert vin långt ifrån sockerstinna överkoncentrerade viner. Nej, det präglas av en finstämd elegans och utvecklad frukt och med ett tydligt uttryck av nebbiolodruvan.

Jag fick även ynnesten att prova en Barbaresco från ett av Langhes absolut bästa vinår – Gaja Barbaresco 2001. Wow, jag kände redan innan jag provade vinet hur snålvattnet började porla i munnen. Jag provade detta vin redan för några år sedan och det var härligt.

 

2001 Barbaresco är ett av de ikoniska vinerna från regionen, måste jag erkänna. Men jag tycker faktiskt ännu bättre om årgång 2013. Det blev stor förvåning hos Gaia när jag sade detta. Men hon förstod mig och efterhand kröp det fram att även hon tycker likadant. Det som direkt slog mig var att färgen var så mycket mörkare i årgång 2001, vilket jag påpekade. Gaia höll med och förklarade att man idag har en något annorlunda vinifikationsmetod. Färre små franska fat utan mer lagring på större ekliggare sk. ”bottis”. Detta ger bland annat en något ljusare färg men samtidigt en yppigare frukt.

 

Vad är det då jag gillar så mycket med vinerna? Det är en bra fråga. Det är inte så att vinerna utmärker sig med kraft eller koncentrerad frukt. Nej, hemligheten är att det finns lite av varje från doft- och smakpaletten. Elegans och harmoni är ryggraden parat med fin frukt. Vinerna är mer burgundiska än koncentrerade kraftpaket. De skull därför troligen aldrig vinna en blindprovning i unga år. Jag provar, som bekant för er läsare, varje år omkring 600 till 700 unga barbaresco- och baroloviner under den stora, årliga provningen Nebbiolo Prima. Nu är inte Gajas viner med på denna provning, men de skulle aldrig utmärka sig här. Nej, det är inte det stora uttrycket i ungdomen som är ledordet för vinmakaren utan lätthet och elegans.

Vinerna har under många år importerats av Vingruppen. Men efter detta långa vinäktenskap har nya vägar sökts. Det är ett djärvt beslut men säger mycket om Gaia Gajas nytänk. Det dynamiska och pigga Lively Wines har tagit över rollen med Eric Edlund och Andreas Wickman i förarsätet.

Läs mer

Fler artiklar