Baroloskolan del 3 – Dyraste Barolon i London men mest prisvärda i Sverige – Giovanni Rosso

Det kan tyckas vara ett djärvt uttalande att Barolo och Bourgogne har många saker gemensamt. Jag minns så väl första gången jag provade Giovanni Rossos viner. Det var fin burgundisk känsla över vinerna. Detta är en paradox då Giovanni Rossos vingårdar ligger i Serralunga som är kanske det Barolo området vad gäller tuffa tanniner och lagringsduglighet. Vid mina olika blindprovningar under Nebbiolo Prima så har vinhuset Giovanni Rossos viner ofta utmärkt sig som lätta och subtila i en burgundisk stil.

Serralungas torn ligger i bakgrunden sett från vingården Vigna Rionda
Serralungas torn ligger i bakgrunden sett från vingården Vigna Rionda

Vad har Barolo och Bourgogne gemensamt? Jo det finns som sagt en hel del likheter och givetvis finns det även olikheter. Men om jag skulle utnämna något område i världen som mest liknar mitt högt vördade Bourgogne skulle det faktiskt vara Langhe med sina Barolo och Barbaresco viner. Druvorna Pinot Noir och Nebbiolo är erkänt svårodlade och kräver oerhört mycket av odlaren och växtplatsens speciella terroir. Dessa båda druvsorter tillhör sannolikt de mest svårodlade i världen om man vill uppnå kvalitetsviner till skillnad mot exempelvis Cabernet Sauvignon eller Chardonnay. Båda druvsorterna producerar en relativt ljus must vilket kan förleda en och tro att det är ett lätt vin. Nej alla som provat en Barolo vet att det är ett tanninrikt vin med tuffa syror. Pinot Noir viner kan om det är av hög kvalitet även ha en hel del tanniner. Vidare är båda vintypernas adelsmärke inte kraften utan den subtila komplexiteten. Balansen mellan syra, frukt och tanniner är vad som gör ett stort till skillnad mot ett alldagligt vin. Historiskt vet vi att både Pinot Noir och Nebbiolo lätt kan förstöras om det ekfatslagras i för stor utsträckning och mister sin frukt och finstämdhet.

Ni läsare förstår nu kanske att det mest är Barolo/ Barbaresco och Bourgogne som konsumeras i mitt hem. Den enda nackdelen är dessvärre vinernas priser men det finns nästan inga ”billiga” viner med hög kvalitet. Det kostar för odlaren att skapa balanserade viner med subtila aromer. Förr i tiden gillade jag mer kraft och koncentration i mina viner men idag går jag mer på balans och harmoni i doft och smak.

Davide Rosso i sin vingård Vigna Rionda efter skörd.
Davide Rosso i sin vingård Vigna Rionda efter skörd.

En ny stjärna har dykt upp på Barolos himmel de senaste 20 åren med producenten Giovanni Rosso. Så sent som 1981 beslutade man sig för att buteljera sina egna viner och inte sälja must och druvor till andra producenter. Jag kan förstå att man väntade så länge då druvor från Serralunga tillhör områdets mest eftertraktade och har det högsta priserna. Idag drivs gården av Davide Rosso som har ett klart och uttalat mål att göra kvalitetsviner av toppklass. Han producerar exempelvis den dyraste Barolon. Det är inte Giacomo Conterno, Bruno Giacosa eller Gaja utan faktiskt Giovanni Rossos Barolo. Jo hur kommer sig detta. Davide har en fantastisk vingård i läget Vigna Rionda med gamla stockar som planterades 1946 av Davides farfar. Från den 1,2 hektar stora vingården producerar han 1 800 buteljer som vinifierats separat i ett separat fat. Vinerna säljs direkt till samlare och vinnördar i London för den facila summan av 350 Euro per flaska. Detta är en paradox då husets andra viner tillhör de mest prisvärda Barolo vinerna på svenska marknaden. Jag påpekade detta för Davide vid mitt besök i december förra året men jag fick inget vettigt svar eller förklaring varför. Men faktum kvarstår vinhuset Giovanni Rosso har riktigt bra och prisvärda Barolo på Systembolaget till priset av mindre än en tiondel av hans dyraste vin. Skillnaden mellan hans olika viner är heller inte stor. Tro mig jag har provat alla vinerna vid flera tillfällen.

I detta franska ekfat finns den dyraste Barolon som säljs som nybuteljerad. Giovanni Rossos - Serralunga Vigna Rionda. I London kommer den att säljas för 350 Euro per flaska enligt uppgift.
I detta franska ekfat finns den dyraste Barolon som säljs som nybuteljerad. Giovanni Rossos – Serralunga Vigna Rionda. I London kommer den att säljas för 350 Euro per flaska enligt uppgift.

2008 Barolo Serralunga d’Alba # 72835 som kostar 271 kronor

Detta är vinhuset Giovanni Rossos instegs Barolo om en bilhandlar term skall användas. Tro nu inte att det inte är ett fullgott vin för det. Årgången 2008 var en klassisk lite svalare årgång som givit lite mer knutna viner. Jag gillar verkligen denna årgång då den på ett typiskt sätt uttrycker vad en klassisk Barolo har att ge. Vinet kan lätt lagras många år fortfarande för de som gillar mer avrundade tanniner. Doften är riktigt öppen för att vara från årgång 2008 med lingon, nypon och rosor. Jag förnimmer även en viss rökig mineralisk arom i doften. Färgen är relativt ljus med rubinröda reflektioner och vacker briljans. Smaken har markerade tanniner men har börjat trimmas ned något. En bra och ärlig Barolo som inte kostar skjortan.

2008 Barolo La Serra # 95498 som kostar 301 kronor

Den kalkrika jordmånen i denna vingård, La Serra, ger vinet en något ljusare nyans. I doften finns en lätt doft av eukalyptus med rökiga mineraler. Vingården ligger på hög höjd och har synnerligen mager jordmån. Frukten är saftig och elegant på ett burgundiskt sätt. Tanninerna finns som en stabiliserande ryggrad. Det är en paradox att det vanligtvis så tuffa Serralunga kan skapa ett så fruktigt subtilt vin i burgundisk stil. – Ja man lär så länge man lever som vinskribent. Vingården med sitt sydöstliga läge och branta lutning får mycket solljus vilket kanske kan vara en förklaring till den fina och eleganta strukturen. Avslutet är långt och komplext. Vinet kan lagras länge men också drickas nu. En riktigt bra Barolo i min smak som är riktigt prisvärd.

2007 Barolo Cerretta # 72754 som kostar 341 kronor

Denna Barolo kommer från en annan årgång som skiljer sig relativt mycket från de ovan nämnda. Årgång 2007 var varm och skapade många fullmogna viner med fin sötfruktig stil. Druvorna var mogna vid skörden och frukten kommer mer i fokus idag än mineraler och tanniner som man vanligtvis finner. Vingården Cerretta har även den en sydöstlig exponering med morgon- och dagssol. En skog i underkant av vingården stoppar kalla vindar från dalgången i den narturliga amfiteatern. Jorden har mer sand i sig och La Serra brukar oftast var mer feminint i sin stil än ovan beskrivna La Serra. Doften är fylld av hallon och ljusa söta körsbär. Det är framförallt elegans och inte kraft som är detta vins styrka med sina fina mineraler i bakgrunden. Tanninerna är mogna men ger en fin stabilitet till vinet. Den fenoliska mognaden är hög. Vinet har en lång behaglig och elegant avslutning. Även detta vin kan lagras men även konsumeras idag. En fin och subtil Barolo.

På bilden syns tre olika Barolo från Giovanni Rosso som finns på Systembolaget. Det kan noteras att husets Barbera även är bra.
På bilden syns tre olika Barolo från Giovanni Rosso som finns på Systembolaget. Det kan noteras att husets Barbera även är bra.

Arvid Nordquist är importör sedan en kort tid. Jag är glad att de har upptäckt denna fina producent. Jag har kollat med Arvid Nordquists hemsida och förstår inte prissättningen och artikelnummer som anges då dessa inte alls stämmer med Systembolagets. I ovan beskrivning använder jag mig bara av Systembolagets information.

Fler artiklar