Baroloskolan del 2 – Paulo Scavino – förnyaren av Barolo

I den lilla byn Castiglione Falletto mitt i barolodistriktet huserar en av de bästa producenterna av Barolo. Idag har Enricos Scavinos dotter Elisa tagit över mer och mer. Detta faktum har verkligen inte gjort vinerna sämre. Elisa som är i de tidiga trettio åren har en frisk och nydanande syn på vinmakningen. Hon har absolut inte övergivit eller förändrat pappa Enricos traditioner men förfinat det hela ytterligare.

Far och dotter Enrico och Elisa Scavino tillhör vinadeln i Barolo. Elisa har trots sin ungdom tagit över mer och mer i vinkällaren med stor framgång.
Far och dotter Enrico och Elisa Scavino tillhör vinadeln i Barolo. Elisa har trots sin ungdom tagit över mer och mer i vinkällaren med stor framgång.

I Piemonte började man under 1980-talet tala om modernister och traditionalister. Detta kom sig av att nya tankar i vinmakningen infördes hos ett fåtal unga vinodlare. Detta var en stor revolution i det lite konservativa och traditionsbundna området Langhe. Enrico Scavino som tog över efter sin far Paolo för snart femtio år sedan hade en massa idéer och uppslag hur han ville göra sina Barolos bättre och mer moderna.  Enrico ville skapa viner som var mer lättillgängliga när de var unga. Han ville även skapa mer uttrycksfull frukt i sina viner tidigt. Konsumenterna skulle inte behöva vänta många år för att kunna dricka sina flaskor med Barolo.

Hur uppnåddes då detta? Först och främst uppfann han en ny typ av jäskar, en sk. ”rotofermentor”. En rotofermentor kan beskrivas som en vertikal tvättmaskinstrumma som rotetrar med skalmassan samtidigt som musten jäser till vin. Den intensivare skalkontakten ger mer extraherade viner med mörkare färg. Skalrester och vinmust är i konstant kontakt under alkoholjäsningen till skillnad mot traditionell jäsning där skalmassan flyter på toppen i jästanken och trycks ned i musten.  Enrico lätt bygga sin första rotofermentor i Tyskland efter en ritning gjord på en servett. Det var verkligen en entreprenörs experimenterande. Det var inte alla som såg dessa nyheter med glada miner utan nydanarna drog på sig en hel del kritik från andra mer traditionella odlare. Det är fantastiskt att lyssna på honom när han berättar om sina idéer och försök att höja kvaliteten i sina viner. Vid dessa tillfällen är det inte en blyg tillbakahållen piemontesare man lyssnar till utan en uppfinnare och föregångsman.

Men det var inte bara själva jäskaren som var en nyhet utan även själva lagringen av vinet. Man införde franska mindre fat ”barrique”. Målsättningen var att bland annat få Barolon att öppna sig tidigare i sin utvecklingsfas. Givetvis var det många som protesterade men många konsumenter älskade den nya typen av Barolo. Ibland annat Sverige tog vi till oss den nya typen av vin. Det är därför Paolo Scavino tillhör en av de mest populära Barolo vi har av högre kvalitet på Systembolaget.

Det är alltid en högtidspunkt att få prova Paolo Scavinos olika Barolo. Jag har aldrig varit oberörd av husets viner. Det är kort och gott - GOTT!
Det är alltid en högtidspunkt att få prova Paolo Scavinos olika Barolo. Jag har aldrig varit oberörd av husets viner. Det är kort och gott – GOTT!

Idag är denna diskussion om traditionalister och modernister lite förlegad även om jag då och då får höra om dessa resonemang. De flesta producenter har idag någon typ av blandning av traditionella och modernare metoder i sin vinframställning. Givetvis finns det en del traditionalister kvar som gör fantastiska viner. Jag kommer i senare Barolo skolor återkomma till dessa odlare.

Enjoy Wines har sedan många år försett de svenska baroloälskarna med högklassiskt vin. Sverige tillsammans med USA är viktiga marknader för Paolo Scavino. Jag tycker vinerna blivit bättre och bättre de senaste åren. Elisa har infört en mer feminin touch i doft och smak. Jag menar att huset Scavino aldrig presterat bättre viner än vad man gör idag. De senaste årgångarna har varit av toppklass och klarat sig bra med höga betyg vid mina blindprovningar varje år i Nebbiolo Prima. Vinhuset Scavino har en hel del olika viner på sin lista. Man äger olika både större och mindre lägen i olika kommuner i Barolo. Det är alltid svårt att välja vilka som är bäst då vinerna kan variera mellan de olika lägena och årgångarna. Vissa kallare år är vinerna från exempelvis La Morra mer intressanta och vice versa. Men det finns ett antal viner jag nästa alltid tycker höjer sig över mängden av kvalitets Barolo.

Vinhuset Scavino har ett stort antal olika Barolo på programmet. Alla finns inte att tillgå i Sverige.
Vinhuset Scavino har ett stort antal olika Barolo på programmet. Alla finns inte att tillgå i Sverige.

Barolo Cannubi # 95172 som kostar 669 kronor
Cannubi är ett av Barolos mest kända områden och det kommer många mytomspunna viner från just detta läge. Det har förekommit en infekterad debatt om vad som är en ursprunglig Cannubi bland odlarna i Barolo. Barolo är inte bara namnet på vinet utan en av byarna/kommunerna har även samma namn. Barolo är den mest kända orten i Langhe och Cannubi torde vara det mest kända läget i hela regionen. Scavino har mycket bra och välskötta vingårdar för sin Cannubi vilket borgar för kvalitet. Cannubi är ett vin som kan drickas relativt ungt för att vara en Barolo men givetvis även lagras många år. Det är ett kompakt och tätt vin oberoende av årgång. Idag säljs inte mindre än tre olika årgångar enligt Enjoys hemsida. Årgångarna är 2008, 2007 och 2006 det är tre olika men utomordentliga årgångar. Det är svårt att välja vilken som är bäst då de skiljer sig åt i sin struktur. Årgång 2006 och 2008 är lite tuffare då det var kallare under dessa år. Den varmare och mer sötfruktiga årgången 2007 är intressant men inte lika lagringsbar som de andra två. Idag föredrar jag att dricka 2007 men 2006 har mest potential tycker jag. Det kan kanske vara intressant att samlas och prova de olika årgångarna och jämföra dem. Cannubi är ett givet val till nötkött med svamp.

Bric del Fiasc # 95246 som kostar 669 kronor
Bric del Fiasc är en annat av husets topplägen. Vingården ligger i kommunen Castiglione Falletto med sin lite mjukare och lättre stil på vinerna. Bric del Fiasc har genom åren varit en stor favorit för de svenska konsumenterna. I priskuranten återfinns här två olika årgångar 2006 respektive 2007. Vinerna från detta läge skiljer sig lite från Cannubi med en lite öppnare stil och vinerna är tillgängliga lite tidigare. Men de har samma komplexa struktur i såväl smak som doft med mörka frukter som plommon. Tanninerna är tydligt markerade och vinet passar perfekt till vinterns grytor och vilt.

Rocche dell’Annunziata Riserva # 70276 som kostar 1 280 kronor
Vinet Rocche är flaggskeppet i Scavinos vinflotta. Det är en Riserva vilket bland annat innebär att det har fått två års längre lagring på fat. Frukten är ofta utvald från de bästa vinrankorna med den bästa mognaden. Vingårdarna ligger i det vackra La Morra. La Morra och Rocche är ett varmt fantastiskt läge som kan liknas vid en antik romersk teater i sin rundning med terrasser. Vinerna från detta läge är ofta mogna och har en sötfruktig stil. Vinrankorna har en bra exponering för solen och är skyddade mot den kalla nordanvinden. Det är ett dyrare vin men det är en kvalitetskillnad också. Rocche har aldrig gjort mig besviken. Vinet är tufft men samtidigt uttrycksfullt med alla de fina subtila nyanser en bra Barolo skall ha med både frukt och strama tanniner. Eftersmaken är lång och balanserad med både söta mogna plommon som vildhallon. Vid en jämförelse är det framförallt komplexiteten som skiljer detta vin från de föregående vinerna. Årgång 2005 som är både öppen och varmfruktig finns i beställningssortimentet.

Fler artiklar