Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Baroloskolan; Barolo är bättre än Bourgogne
Skriven av Anders Levander

Baroloskolan; Barolo är bättre än Bourgogne

Barolo kammade hem de tre första platserna när viner från Barolo ställdes mot viner från Bourgogne. Det är ännu mer överraskande när provningen genomfördes av Frankrikes främsta vintidning. Läs Baroloskolan; Barolo bättre än Bourgogne.

DinVinguide.se har länge skrivit om Barolo. Ni trogna läsare vet att vi har en stor kärlek till nebbiolodruvans fantastiska viner. Nu verkar även fransmännen ha upptäckt storheten i Piemontes vinskatt. Piemonte har inte bara ett vackert landskap utan härifrån kommer även några av världens främsta viner, för att inte tala om Piemontes underbara mat. Historiskt har regionen haft stor influens från Frankrike. Det finns avgjort en fransk tradition i Piemonte.

För de flesta vinnördar jag känner är det oftast Bourgogne och dess viner som rankas högst av världens alla viner. Även undertecknad är mycket svag för dessa små underverk gjorda på pinot noir. Dock kan prislappen ibland vara lite i saftigaste laget. Vi talar nu bara om de röda vinerna då pinot noir och nebbiolo jämförs.

Frankrikes ledande vintidning, La Revue du vin de France, genomförde en provning av viner från Piemonte och Bourgogne helt nyligen. Vinerna ställdes mot varandra och jämfördes kvalitetsmässigt. Årgången som valdes var 2011 i denna blindtest med en väl kvalificerad jury bestående av franska kunskapare. Testet redovisas i ett stort uppslag i vinmagasinet. Det är lite häpnadsväckande att detta sker i en fransk tidskrift och det tyder på mod och integritet minsann. Fransmännen är ju som bekant mycket stolta över sina viner från framförallt Bourgogne. De tre första platserna intas av viner från Piemonte – två Barolo och en Gattinara från Alto Piemonte.

När man ser till priset för vinerna som provades så står Piemontes viner ut än mer. Nu är ju inte Barolo och toppvinerna från Alto Piemonte billiga, men i jämförelse med röda bourgogner spelar man i en helt annan liga. Röda bourgogner är ofta dyra, ibland t.o.m svindyra.

Bland de tio främsta vinerna var det åtta viner från Piemonte och endast två från Bourgogne. Detta är uppseendeväckande!!! Det är ännu mer intressant då detta redovisas i ett franskt vinmagasin. Jag minns så väl när Bordeaux blev utmanat av ”jänkarviner” för många år sedan. Det gick en chockvåg genom den franska vinnäringen. Den franska vinstoltheten träffades mitt i hjärtat. Den chauvinistiska inställningen fick sig en rejäl törn då och fransmännen har väl i sanning aldrig riktigt återhämtat sig efter detta.

Listans fem främsta viner;

Comm. G.B. Burlotto          Barolo Monvigliero

Giacomo Conterno              Barolo Cascina Francia

Nervi                                      Gattinara

Dom. Huberet Lignier        Clos de la Roche, Grand Cru

Sottimano                              Barbaresco

 

 

Det är med glädje jag ser att kvalitetsproducenten Comm G.B. Burlotto vann testet. Denna elegant, från det mindre kända Verduno i Langhe, är kanske inte så känd vinmakare för många. DinVinguide.se har skrivit och uppmärksammat Fabios viner flera gånger. Läs gärna artikeln nedan efter denna artikel. Det är elegans och stringens i husets viner som gäller. Ingen överdriven koncentration eller fatlagring. Viner som utstrålar genuin finess och finstämd balans. Perfekt till mycket på det svenska matbordet.

En annan överraskning är att en av Alto Piemontes nya stjärnor, Nervi, slår in sig så högt på listan med en tredje plats. Det är kanske det mest sensationella med hela provningen. Ett vin från Gattinara i norra Piemonte på tredje plats!!!! och med ett vin som kostar 36 Euro. Det bör nämnas att Dom. Hubert Ligniers vin på fjärde plats, kostar 300 Euro och andra platsens vin från Giacomo Conterno kostar 275 Euro. Burlottos vin var inköpt för 80 Euro.

Nervi i Alto Piemonte togs över av Erling Astrup för några år sedan. Norrmannen Erling studerade ekonomi på Bocconi i Milano och hade då mycket nära till Gattinara. Det var då han upptäckte Alto Piemontes storhet. Han tog chansen och köpte hela denna historiska vingård och har med bravur utvecklat den vidare. Det är druvan nebbiolo som står i centrum här, precis som i Langhe med sina barolo- och barbarescoviner.

Erling Astrup öppnar en av sina toppviner för DinVinguide.se i december förra året. Vinerna är gjorda på druvan nebbiolo till 100 procent och är mycket eleganta. Fina matviner för den som gillar elegant och finessrik nebbiolo.

Det är kul att Piemonte levererar kvalitet i en så hård konkurrens. Det är ännu roligare att en av världens främsta vinmagasin, tillika franskt, uppmärksammar detta.

Salute e auguri bello Piemonte.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer