Baroloskolan – Aldo Conterno – en fullblods Barolo från Monforte.

Monforte d’Alba är ett samhälle i Langhe som ligger lite avsides och isolerat från övriga delar som producerar Barolo. Vinerna som kommer från Monforte har alltid varit kända för att vara lite kraftfullare och tuffare i strukturen. Vingårdarna ligger här på lite högre höjd över havet och jordmånen skiljer sig lite från de övriga Barolo områdena. Den kalkrika lerjorden ger mer färg åt Nebbiolo druvan och kraftfullare tydligare tanniner i vinerna.

Aldo Conterno tillhör definitivt vinadeln från Monforte. Aldo som tyvärr avled för ett antal år sedan var en stor personlighet och respekterad av de flesta. Han beslutade sig för att starta eget under 1970- talet och byggde upp en respektingivande verksamhet som idag drivs av hans tre söner Stefano, Franco och Giacomo Conterno. Jag besökte vingården första gången 2001 och träffade då gamle Aldo. Jag minns fortfarande vårt möte och provning som verkligen öppnade mina ögon för hans viner. Idag drivs vingården med samma entusiasm av bröderna.

Tyvärr finns det en gammal föreställning att Aldo bröt sig ur sitt fadershem på grund av olika syn på vinmakningen. Sonen Giacomo menar att det hela berodde på att vinhuset Giacomo Conterno, Aldos fadershem, som är mycket känt för bland annat sin Monfortino inte var tillräckligt stort för de två bröderna på 1970- talet. Resultatet ser vi idag med två berömda och respekterade vinproducenter, Aldo Conterno och Giacomo Conterno. Det kan vara förvirrande med alla producenter med samma namn i Monforte. Det finns mer än tio olika producenter med namnet Conterno.

Under tidigt de tidiga åren under 2000- talet beslutande de tre bröderna Conterno som idag driver vingården att reducera antalet producerade buteljer radikalt. Med samma vingårdsareal drog man drastiskt ned antalet flaskor producerade per år från 220 000 till endast 80 000. Denna stora förändring gick ju inte spårlöst förbi i vinernas struktur. Vingårdsarealen har inet förändrats och inget vin säljs ut som bulkvin. Man behöver inte vara raketforskare för att dra slutsatsen – mer kraft och koncentration. Idag är Aldo Conternos viner kända för koncentration och komplexitet. På programmet står fyra olika Barolo viner från olika lägen.
bild

2009 Barolo Cicala

Detta är ett vin jag inte skall gilla på papperet. Vinet har djup koncentration och är kraftfullt. Jag föredrar oftast elegantare Barolo viner med mer återhållen frukt och koncentration. Men jag ger upp för denna skapelse, det är förbaskat gott. Jag provar vinet först hos producenten och får med mig resterande vin i flaskan. Tanken är att prova vinet senare samma dag. Jag glömmer bort vinet som ligger i bagage utrymmet på min bil och skumpar runt där ett par dagar. Jag kommer på att visst tusan jag har ju en flaska med Cicala Barolo i bilen. Det har både varit kallt och varmt dessa dagar. Jag går till bilen och plockar fram buteljen för att ta med mig den till kvällens restaurang i Barolo. Jag ber att få prova mitt eget medtagna vin till min mat vilket jag får. Ni kan tänka er att den halvtomma flaskan inte fått den bästa behandlingen man kan tänka sig. Sagt och gjort, korken far ur flaskan och jag provar i min ensamhet på den halvtomma krogen. Wow jag blir helt tagen vinet är gott och har ett fantastiskt uttryck av kraft, komplexitet och personlighet. Jag man kan ju diskutera om ett vin kan ha personlighet men detta vin har det.

Färgen är röd- svart med tät struktur. Jag inser snabbt att detta inte är en graciös balettdansör utan mer en kraftsportare. Doften är komplex med mörka bär och plommon. Vinet är även överraskande lättdrucket trots sin ungdom. Barolo brukar ju ta många år på sig för att visa upp sig från sin bästa sida och då bestämt viner från Monforte. Avslutet är långt och fruktdrivet men samtidigt elegant vilket även det förvånar mig. Jag sitter och blir nostalgisk och skickar en tanke till gamle Aldo i himmelen. Livet har sina goda dagar så även i Barolo.

Vinerna från Aldo Conterno importeras av Vinoativa som även har ett antal andra spännande viner från området. Tack Jörgen för att du hjälpte till med med mitt besök.

Fler artiklar