Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Barolo och Barbaresco, Anders Levander
Skriven av Anders Levander

Barolo och Barbaresco årgångarna 2015 och 2016

Det stora eventet för Barolo och Barbaresco fantaster, Nebbiolo Prima, har precis genomförts i den vackra gamla romerska staden Alba som ligger mitt i Piemonte. Varje år samlas ett 50-tal utvalda journalister från hela världen. DinVinguide.se var enda svenska deltagare som bjudits in, vilket vi givetvis är stolta över. Årgångarna 2015 för Barolo och Barbaresco av årgång 2016 provades.

Barolo och Barbaresco

Det är en fantastisk föreställning varje år med Nebbiolo Prima. Den nya årgången som släpps till marknaden provas av en tapper skara vinjournalister. Jag har personligen genomfört de senaste tolv årliga provningarna. Jag vet att det är en grannlaga uppgift. Somliga av oss kallar det, ”Tannin Maraton”. Det är nya viner som provas och tanninerna har ännu inte tämjts till det eleganta rekvisit, de är i mogen Barolo och Barbaresco. Jag provade totalt under en vecka mellan 700 till 800 olika viner. Då inkluderas även andra viner som inte bara gjorts på druvan nebbiolo. Ni som regelbundet läser DinVinguide.se vet att Barolo och Barbaresco är gjorda på den erkänt svårodlade druvan nebbiolo.

 

Årgång 2015 för Barolo är öppen och inbjudande redan idag. Det är inte en typisk lite mer kärv årgång som de större årgångarna oftast är i ungdomen. Sannolikt kommer vinerna att kunna drickas tidigt. Men det är lite lurigt med Barolo som ibland kan sluta sig och gå in i den sk. ”tunneln” några år. Men jag tror att årgång 2015 förblir öppen och älskvärd tidigt och kanske inte är den mest lagringsbara årgången. Jag ger betyget 3 av fem möjliga. Rika viner med mogna tanniner som öppnar upp tidigt är min uppfattning idag. Bästa byarna för årgång 2015 är Verduno, Serralunga och Castiglione. Se upp med varma lägen i La Morra.

Några baroloviner som särskilt imponerade var följande;

Comm.G.B. Burlotto från Verduno. En av regionens mindre kända vinhus som idag är en av de allra bästa producenterna. Lätta och eleganta finstämda viner generellt. Långt ifrån hårt ekfatslagrad koncentrerad Barolo. Rådet är köp allt du kommer över. Detta är nästa generation av kultodlare av Barolo. Vinerna är mycket prisvärda idag.

Giacomo Grimaldi från Barolo. En ny bekantskap imponerade under vår blindprovning av årgång 2015. Vinet har finstämd frukt mogna tanniner och en omedelbar öppen charm. Vinmakaren är gift med Enrica Scavino, vinadel från Castiglione Falletto (Paolo Scavino). Dock skiljer vinstilarna sig åt. En ny odlare att hålla utkik efter.

Årgång 2016 för Barbaresco. Många med mig av inbjudna journalister älskar årgång 2016 i Barbaresco. Det är eleganta och finstämda viner som överraskar med sin finess. Denna nya årgång skiljer sig från 2015 med sin större elegans. Idag kan vinerna tendera att vara något mer slutna. Årgång 2016 i Barbaresco kommer gillas av er som gillar det finstämda mer än kraften. Fina aromer av utvecklad frukt i den lite lättare skolan. Jag är övertygad om att dessa viner är mer lagringsdugliga än förgående årgång från 2015. Jag ger denna årgång betyg 4 av fem möjliga. Vinerna från Barbaresco och Neive imponerade mest.

En vinmakare som imponerar mer och mer på mig under senare år är Albino Rocca från Barbaresco. Idag har man nedtonat ekfatslagringen och husets fina frukt och elegans får mer spelrum. Huset har flera växtlägen med sina olika crus. Jag föll för husets Ronchi. Observera att bilden nedan visar årgång 2015 på etiketten.

Jag önskar alla en trevlig resa bland några av världens absoluta bästa viner, Barolo och Barbaresco.

Anders Levander

DinVinguide.se

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer