Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Barberaskolan trenddruva Piemonte
Skriven av Anders Levander

Barberaskolan trenddruva Piemonte

Den kända druvan nebbiolo har en i Sverige lite mindre känd lillebror, barbera. Historiskt var det barbera på italienarnas middagsbord till vardags. Idag är viner gjorda på barbera den nya trenden från Piemonte och Italien. Läs om barberaskolan trenddruva Piemonte.

Barberaskolan trenddruva Piemonte

Vintrender kommer och går. Jag har under mina år som vinskribent och vinprovare sett hur konsumentens smak förändrats rätt många gånger. Vi med lite gråa hår minns hypen med lantviner på Systembolaget. Det var på den tiden under slutet 1970 och under 80- talet en stor sak. Systembolaget visade upp olika viner frfrån olika länder för att bland annat få befolkningen att dricka mer vin och mindre sprit. Detta har man ju sannerligen lyckats med på Bolaget. Sverige tillhör idag något av världens mest kunniga vinkonsumenter. Tro mig, det är sant. Jag lever i Italien sedan många år och gemene svensk har en betydligt högre kunskap om världens olika viner är medelitalienaren. Detsamma gäller även i vinlandet Frankrike där kunskapen om vin inte är så hög som man själv tror. Men tala inte om det för dem, de blir så sura då. Jag tror att vår relativt höga vinkunskap beror på att vi historiskt inte varit ett vinproducerande land samt att Systembolaget faktiskt gjort ett bra jobb med information. Vi svenskar är helt enkelt öppna och nyfikna vad gäller vin.

Den senaste riktigt stora trenden är väl norditaliens viner från Veneto. Dess intåg på vinscenen med Amarone och Ripassoviner. Det serverades Amarone och ripassoviner i vart och vartannat hem. Denna trend verkar ju nu falna något och svensken har sökarljuset på annat vin och ursprung numera.

Barberaskolan trenddruva PiemonteEn trend som dock varit synnerligen stark de senaste tio åren är fokus på druvan nebbiolo. En druva som har haft en enastående succé. Jag minns att jag skrev en hel del om Barolo och Barbaresco för femton år sedan och uppmanade svenska vinkonsumenter att se och uppleva denna druvas skönhet. Idag vet nog var och varannan vinintresserad svensk vad skillnaden på en Barolo, Basrbaresco och ett vin från Roero är. Jag läste nyligen en artikel jag skrivit för sexton år sedan där jag uppmanade. -Köp Barolo och Barbaresco de kommer bli dyrare. Det var en sanning men jag hade fel i en viktig sak. Vinerna från Langhe blev inte dyrare. Utan mycket dyrare! Idag kostar ett kvalitetsvin med en känd vinproducent från Langhe en hel del som ni vet. Till och med kostar en mer bulkbetonad Barolo och Barbaresco en bit över två hundra kronor utan att vara ett speciellt spännande vin. Det finns med andra ord en stor efterfrågan på viner gjorda på druvan nebbiolo, Piemontes stora stolthet. Denna hype efter Barolo och Barbaresco är inte bara en svensk företeelse utan en hel vinvärld törstar efter nebbiolo idag.

Priset på kvalitetsvin från Barolo och Barbaresco har tre till fyrfaldigats under de senaste tio till femton åren.

Barbera

Viner gjorda på druvan barbera har alltid haft en central plats på italienarnas matbord. Det benämndes och ansågs vara folkets vin. Vidare hade dessa viner inte den bästa renommén. Den första kända skriftliga omnämnande av barbera eller barberavin härrör från 1300-talet enligt kunskapare i Italien. Druvan har gamla anor med andra ord och det är sannolikt därför druvan har en så stark position i landet. Ursprunget härrör med stor sannolikhet från Piemonte och de vackra kullarna kring Monferrato. Vissa menar att den invandrat under 1700-talet men ingen vet med visshet. Men det är mycket troligt att ett ursprung är just i Monferrato. Då de allra bästa vinerna gjorda på druvan kommer från området Monferrato i sydöstra Piemonte nära staden Asti. Mina personliga favoriter av barberavin kommer från detta område och inte från det mer kända Langhe. I Langhe har man koncentrerat sig på att förfina och är mästare att odla druvan nebbiolo till sin Barolo och Barbarersco. Den vinmark som blev över planterades det barbera och dolcetto på. I Monferrato är barbera den stora stjärnan och får därmed den bäst lämpade vinmarken. Terroiren är även annorlunda här i Monferrato vilket gynnar druvan barbera.

Barberaskolan trenddruva PiemonteBarbera förekommer i många av Italiens olika regioner och har en stark ställning som en druva för enklare bruksviner. Detta har förändrats under senare år då man lärt och fokuserat mer på just barbera. Lägre skördeuttag på denna givmilda  druva har förbättrat slutresultatet gynnsamt. Historiskt användes vinet många gånger att blanda med andra viner. Den kraftfulla färgen och distinkta syran gjorde den användbar. Viner med liten kulör eller låg syra fick en fin injektion med barberavinet i blenden. Immigranter till Amerika tog med sig druvan till sina nya länder. Vilket visar på barberas historiska populäritet och att den var en relativt lättodlad bruksdruva. Det finns en hel del uppodlad areal med barbera i både Syd- och Nordamerika samt även i Australien. Historiskt användes den till att framförallt blanda med för enklare viner i USA och i Sydamerika. I dag ser vi även en tydlig kvalitetstrend i dessa länder för barberaviner.

Ett barberavin är ofta mörkt med blålila nyans med kraftfull syrarik smak och utan nämnvärd strävhet.

Barbera

Viner gjorda på barbera har den egenheten att de saknar kraftfulla tanniner trots att färgen är mycket tät och färgrik i sina blålila nyanser. Den intensiva syran är mycket livgivande och gör det till en perfekt partner till olika typer av maträtter. Om vinet har gjorts på mer traditionellt sätt utan låga skördeuttag och utan ekfatslagring, dvs en vardagsbarbera, så är det en magnifik kompis till din salume, skinka och salami. Barberaskolan trenddruva PiemonteBarberaskolan trenddruva PiemonteAntipasti och barberavin är en mycket bra kombination. Tänk parmesanost, oliver och charkuterier. Vidare passar ett barberavin perfekt till de flesta pastarätter med tomat eller pastarätter som gillar vin med riklig syra. Syra möter syra men utan tuffa tanniner. Pizza är en annan bra kompis. Vin gjort på barbera är med andra ord ett enkelt vin att para ihop med många maträtter och därmed ett lätt och mycket användbart vin.

Många har under senare år mer och mer fokuserat på kvalitetsvin gjort på druvan. Framförallt har man reducerat skörden för den generellt generöst givande vinrankan. Avkastningen på vinstocken bör reduceras om man vill ha ett mer intressant vin. Om sködeuttaget begränsas får du ett intensivare och mer komplext vin. I det fall man även ekfatslagrar vinet på mindre ekfat kan man uppnå överraskande resultat. Personligen gillar jag inte de alltför extraherade och ekfatslagrade vinerna som var så populära för tio år sedan. Lagom är bäst, och balans är viktigt i ett bra vin. Det viktiga är växtplatsens gynnsamhet för just druvan barbera och ett måttligt och reducerat skördeuttag.

Balansen mellan fruktsyran och ekfatshanteringen i kombination med struktur är nyckeln till ett välsmakande barberavin anser jag. Historiskt lagrade man sällan vinerna utan de var mer, var mans vin på köksbordet. Men tro inte att barberavin inte går att lagra, för det gör det. Jag har provat flera viner från kvalitetsproducenter som har haft mer än tio år på nacken som uppvisar både fräschör och vitalitet. Syran och alkoholen i vinet skapar en naturlig konservering. En lite negativ sak är den höga alkoholhalten många barberaviner har. Alkoholen sticker gärna iväg norr om 14 procent, tyvärr. Men om vinet är välgjort och framförallt balanserat är det inget problem. Drick bara lite mindre med tanke på morgondagens sysslor, säger den präktige…Men allvarligt talat så brukar jag tänka på detta faktum när jag öppnar en flaska med kvalitativt barberavin, då man inte alltid uppfattar alkoholen i vinet, om det är balanserat.

När jag köpte några buteljer Barolo under slutet på förra årtusendet kunde jag få en flaska barberavin på köpet. Viner gjorda på barbera stod inte högt i kurs för fyrtio år sedan. Detta har radikalt ändrats idag.

Barberaskolan trenddruva PiemonteBarbera ger viner med trevlig fruktighet hög syra och begränsad strävhet. Det är en paradox att Piemontes andra stora druva nebbiolo är känd för sin höga tanninhalt med strävhet och bleka kulör. Barbera är motsatsen i detta avseende. Djup blålila färg och liten strävhet. Aromerna i ett barberavin är ofta fyllt av svarta körsbär och mörka plommon med en nyans av viol. Kryddigheten är ett annat vanligt kännetecken. Syran är hög och strävheten låg. Många anser idag att barbera är till och med en mer intressant druva än regionens kung, nebbiolo. När vinstocken beskärs kraftfullt och avkastningen begränsas kan viner av världsklass skapas. Barbera reagerar mycket positivt på ekfatslagring på både små och stora fat. Dock bör denna fatlagring inte överdrivas.

De bästa barberavinerna kommer från Nizza Monferrato anser jag. Framförallt om de inte är alltför koncentrerade eller för hårt ekfatslagrade.

Barberaskolan trenddruva Piemonte

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss, och läs Barberaskolan trenddruva Piemonte.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer