Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Castello di Neive är lite okänt i Sverige. Huset har en helt ny vinanläggning och vinerna är av hög kvalitet.
Skriven av Anders Levander

Barbaresco – ett nytt trendigt vin i Sverige

Vi har på DinVinguide.se fokuserat på Barbaresco viner och fått ett stort gensvar på artiklarna. Det kan tyckas vara ett litet och relativt snävt område att fokusera på men vi har upptäckt att många gillar Barbaresco. Det är både vanliga vinkonsumenter och unga och trendkänsliga vinkännare som är positiva. Personligen tycker jag att Barbaresco generellt vunnit terräng under de senaste tio åren. Idag ses inte Barbaresco bara som en lillasyster till det mer kända Barolo. Nej Barbaresco har markant höjt sin kvalitet och därmed sin image hos mer krävande vinkonsumenter. Barbaresco är vidare ett förnämligt matvin. Barbarescos storhet visar sig framförallt vid matbordet. Få viner får maten att utvecklas med vinet som just Barbaresco. Mer kraftfulla viner som är extraherade och ibland även riktigt söta (läs Amarone, Ripasso och nya världens kraftpaket) slår många gånger ihjäl det gastronomiska på tallriken. Men den lite kärva körsbärs- och lingonsmakande Barbarescon hjälper istället fram tallrikens smaker.

Marina Marcarino driver Punset I Neive. Marina gör biodynamisk Barbaresco.
Marina Marcarino driver Punset I Neive. Marina gör biodynamisk Barbaresco.
Gaia Gaja tar mer och mer över efter fadern Angelo som var den som satte Barbaresco på världskartan.
Gaia Gaja tar mer och mer över efter fadern Angelo som var den som satte Barbaresco på världskartan.

Druvan Nebbiolo är på stark frammarsch på många marknader. I Italien, dess ursprung, vinner Nebbiolo mer och mer framgång hos krävande konsumenter. Italienaren har alltid maten och vinet i kombination som motto. Så viner som inte passar till mat blir aldrig riktigt populära. Samtidigt skall det erkännas att få människor är så lokalpatriotiska som italienarna. Trots detta är viner som Barbaresco, Barolo och Langhe Nebbiolo mer och mer populära. I Sverige ser vi även ett stort intresse för dessa viner. De flesta producenterna är relativt små så det finns inte en uppsjö av vin att tillgå. En jämförelse som kan göras är likheten med Bourgogne. Både vad gäller själva vinets stil och även områdets struktur. Små producenter med vinmarker vars terroir varierar mycket. Ett fåtal viner produceras från respektive cru. Varje cru kan likt i Bourgogne skilja sig markant från granngårdens vingård trots att distansen endast är ett par hundra meter. Detta är ett fascinerande faktum som gör det både spännande och charmigt.

Systrarna Cigliuti gör ett av de bästa barbarescovinerna, Serraboella i Neive
Systrarna Cigliuti gör ett av de bästa barbarescovinerna, Serraboella i Neive
Pio Boffa som äger Pio Cesare gör en traditionell och mycket bra Barbaresco
Pio Boffa som äger Pio Cesare gör en traditionell och mycket bra Barbaresco
Tre glada gossar som driver Piazza Duomo som är en av Italiens bästa restauranger mitt i Alba, många säger Italiens absolut bästa restaurang och jag är benägen att hålla med.
Tre glada gossar som driver Piazza Duomo som är en av Italiens bästa restauranger mitt i Alba, många säger Italiens absolut bästa restaurang och jag är benägen att hålla med.

Det är svårt att gissa och det är ju som bekant extra svårt att sia om framtiden. Men jag skall våga mig på att förutse en trend ändå. Jag tror att vi under de kommande fem till sju åren kommer att se ett vidare ökat intresse för viner från Langhe. Jag tror även att Barbaresco kommer bli en stor favorit hos många svenskar. Det enda som är lite negativt är att många av vinerna börjar bli dyra. Prishöjningar på kvalitetsvin är man ju inte ensam om i världen. Prisökningarna har varit ännu högre för bra Bourgogne som har haft ett antal små skördar de senaste åren. Vårt stora matintresse talar även det för Barbaresco då de passar så utmärkt till det nya svenska köket.

Castello di Neive är lite okänt i Sverige. Huset har en helt ny vinanläggning och vinerna är av hög kvalitet.
Castello di Neive är lite okänt i Sverige. Huset har en helt ny vinanläggning och vinerna är av hög kvalitet.
Familjen Barale i Barolo gör faktiskt en spännande Barbaresco från Serraboella, förutom sina goda Barolos.
Familjen Barale i Barolo gör faktiskt en spännande Barbaresco från Serraboella, förutom sina goda Barolos.
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders