Årgång 2015 i Tyskland

Efter att ha provat 500 olika viner i Tyskland under augusti månad kan DinVinguide.se bara utbrista i - årgång 2015 är mycket bra.

Tyskland och Grosses Gewächs

Varje år i slutet av augusti månad samlas vinvärldens press i Wiesbaden. Det är en ren orgie i provning av de bästa vinerna från Tyskland. Alla vill komma men det är endast en mindre utvald skara som får plats. DinVinguide.se har haft lyckan att kunna medverka under de senaste åren. I år var det bara tre svenska vinjournalister på plats.

Provningen går till så att en kader av unga och tjänstvilliga sommelierer serverar oss vinprovare. På detta sätt blir provningen mycket mer effektiv än om alla skulle servera sig själva. Totalt visas här 400 till 500 olika viner upp för första gången. Det är premiär och en sk. Vorpremiere av VDP Grosses Gewächs – det bästa som finns av tyskt torrt vin.

 

VDP är en mer än hundraårig sammanslutning av tyska vinproducenter. För medlemskap fordras att vissa viktiga kvalitetsfaktorer beaktas hos producenten. Man kan kort säga att det är en tydlig kvalitetsmärkning för vinkonsumenten. Det ska nämnas att alla producenter av olika skäl inte velat bli medlemmar, men de flesta och de bästa producenterna är medlemmar i VDP. Några enstaka topproducenter saknas dock.

 

Annons:

Årgång 2015

Jag kan direkt avslöja min slutsats: årgång 2015 är mycket bra för riesling från Tyskland. Det är en årgång som har bra balans mellan kropp och kraft och den så viktiga syran. Tyska viner behöver en hög syra för att kännas balanserade i smaken. Innan provningen var jag lite orolig för hur vinerna skulle arta sig. Året 2015 var varmt så mogna druvor borde inte vara något problem. Men hur står det till med den viktiga syran som balanserar vinerna? Jodå, den finns! Det som utmärker årgången är att vinerna med fördel kan konsumeras nu direkt men samtidigt verkar de vara riktigt lagringbara för dem som gillar större komplexitet i sina viner.

Schloss Johannisberg GG 2015, Levander Anders

Tyska viner från årgång 2015 kommer med stor sannolikhet bli lagringsbara. Grosses Gewächs från 2015 har en bra balans mellan syra och frukt. Vinerna kan konsumeras tidigt för den som gillar fruktighet. För dem som gillar mer komplexitet i sina viner kan buteljerna med fördel lagras. Årgången har en harmoni och balans.

Vilka områden var bäst?

Det är svårt att i dagsläget identifiera något speciellt vinområde som överglänser något annat. Man måste vara ödmjuk och inse att det är lite tidigt att utnämna vinnare och förlorare. Alla som har erfarenhet av att prova unga viner vet att mycket kan hända undervägs. Men för att ändå sticka ut hakan var jag imponerad av vinerna från Mosel och Nahe. De uppvisade fin balans och typicitet för sin respektive terrior. Vidare var Pfalz mycket bra. Pfalz har ju under många år producerat fina, lite fylligare och stora viner. På Systembolaget finner vi många viner från det lite varmare Pfalz. Exempelvis det storartade vinet IDIG från A. Christmann, se bilden nedan.

Ett annat område som imponerar mer och mer, efter många år i slagskugga av de mer framstående vinområdena, är faktiskt Rheingau. Det brukar annars vara en berg-och-dalbana  avseende kvaliteten för denna vinregion. I år var det inte så. Det var med glädje jag kunde se mer kvalitet och jämnhet i vinerna från Rheingau. Rheingau var utropstecknet för trettiofem år sedan då jag började min vinprovarkarriär. Det gläder mig att området är på väg tillbaka.

Dig 2015 A C Christmannn, Levander Anders

 

 

 

Det kommer snart att komma ett antal olika viner på Systembolagets hyllor från årgång 2015 av de bättre kvaliteterna. De enklare instegsvinerna finns ju som bekant redan här. Det skall bli spännande att prova dessa viner igen på hemmaplan.

Slutsatsen är att årgång 2015 är ett bra köp för er som gillar att dricka unga viner. Men årgången är även lämpad för vinkonsumenter med tålamod som vill ha mer komplexa aromer i sitt glas.

Läs mer

Fler artiklar