Anteprima Sangiovese di Romagna – Vini ad Arte 2020

Under förra helgen besökte DinVinguide.se den trevliga antepriman i Faenza. Varje år samlas utvalda journalister från hela världen för att prova regionens stolthet, Sangiovese di Romagna och vi var där. Det finns många härliga viner i Romagna gjorda på deras egen klon av sangiovesedruvan. Läs om Anteprima Sangiovese di Romagna - Vini ad Arte 2020.

Anteprima Sangiovese di Romagna – Vini ad Arte 2020

Varje år bjuder konsortiet in till en trevlig provning av de nya årgångarna av sangiovese och det vita vinet albana. Albana är kanske inte så känt i Sverige idag men det är en druva och ett vin på stark frammarsch. Vi kommer se mer av det i framtiden tro mig. Det är ett mycket karaktärsfullt vin med en egen personlighet. Det är väl idag mest känt för sina söta passitoviner men jag föredrar det torrt. När albana görs helt utjäst och torrt är det ett fantastiskt vin till de traditionella faten av salami, mortadella och olika ostar. Albana med sin fina lilla bitterhet i avslutet är en perfekt kompanjon till antipastin före din primi. Bästa producent av albana är Fattoria Zerbina och väl värd att söka upp. Läs mer om druvan albana i druvguiden här nedan .

Sangiovese di Romagna

Men tillbaka till Vini ad Arte 2020 och dess huvudnummer, Sangiovese di Romagna som är en klon av sangiovesedruvan. Idag är väl druvan mest känd för vinerna från regionen Toscana. Viner som Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile Montepulciano är som bekant även gjorda på sangiovese, men med en annan klon. Läs gärna min artikel som jag skrev om Sangiovese di Romagna.

Vi provade ett antal olika årgångar som skilde sig markant åt beroende på väderleksförhållandena. Men fokus var på den nya årgången 2017 som släpps ut på marknaden. Det kan även här skifta en hel del mellan olika årgångar, så det är inte bara i Bordeaux som årgången påverkar resultatet…..

Årgång 2017

Det är det varma året i Italien. Höga temperaturer under sommaren med upp till 40 grader. Det föll relativt lite regn och vissa vingårdar var utsatta för vattenstress vilket sannerligen inte gynnar det slutgiltiga vinet. Årgången präglas av mörka viner med större kraft och koncentration än vanligt. Det är en årgång som i hög grad skiljer agnarna från vetet. Man kan till viss del jämföra med den mycket varma årgången 2003. Men årgång 2017 är betydligt bättre. De skickliga vinmakarna skapade stora viner med balans medan de mer traditionella producenterna skapade koncentrerade alkoholstinna skapelser. Det är därför viktigt att vara noggrann vid ditt val av producent för årgång 2017. Det ska här nämnas att mina personliga preferenser för viner från Romagna är mer eleganta och balanserade viner generellt, om det nu kan vara till hjälp för er läsare.

Mina favoritproducenter var utan tvekan en skara på fyra. Se bilden nedan med mina några av mina favoritviner.

Fattoria Zerbina

Villa Papiano

Conde, Chiara Condello

Fattoria Nicolucci

Annons:

Det centrala med vinerna av hög klass från Romagna är balans och finess. Tiden är ute för viner med koncentration, läs syltiga alkoholrika viner med kraft utan finess. Solen och värmen finns här så detta behöver inte överdrivas utan snarare bemästras. De skickliga vinproducenterna har erfarenhet av skiftande förutsättningar för årets väderbetingelser och klarar detta. Jag gillar årgång 2017 skarpt framförallt när producenten klarade av vattenstress, höga temperaturer och solljus direkt på druvklasarna. De ovan nämnda producenter klarade av detta, menar jag. Tyvärr ser vi inte så många viner från regionen på Systembolaget vilket är mycket synd för oss konsumenter.I Sverige har vi en gammal klockarkärlek för Toscana och glömmer lätt bort Romagna. Priserna är klart lägre för vinerna härifrån samtidigt som du får betydligt bättre kvalitete i buteljen. Vi har i beställningssortimentet viner från Ciara Condello som importören Terrific Wines tar in. Dessa viner är eleganta och balanserade och väl värda att prova.

Sangiovese di Romagna;   Druvan odlas framförallt i regionen Emilia Romagna, som ligger längs Adriatiska havets kust i nordöstliga Italien. Regionens huvudstad är Bologna. Området har haft vindruvor som gröda för vinproduktion långt tillbaka i tiden, till och med långt före Romarnas tid. Redan Etruskerna odlade vin här så långt tillbaka som omkring 700 fKr. De bästa vinerna har sitt ursprung från Appeninernas böljande sluttningar, ner mot Adriatiska havet. Druvan odlas även på de mer sandiga slätterna nära havet där man finner ett varmare och fuktigare klimat. Personligen tycker jag att de druvor som växer på sluttningarna på 200-600 meters höjd över havet ger de bästa och mest komplexa vinerna. Druvan är en släkting till Toscanas mer kända sangiovese- och brunellodruva. På sedvanligt sätt kräver druvan kärlek och förståelse om var den ska planteras och hur den ska skördas. När Sangiovese di Romagna hamnar i rätta händer och i rätt miljö är vinerna av högsta klass.

Staden Faenza är centrum för denna provning. Faenza är en av keramikens huvudstäder i världen sedan många hundra år. Faenza med sin agrara omgivning är väl värt ett besök. Missa inte sluttningarna upp mot Appeninerna med sina vackra böljande vingårdar. Själva staden Faenza är mycket pittoresk med en härligt italiensk medeltida stadskärna. Fullt av vinbarer och trevliga restauranger. Varför inte stanna till och sätt er på någon av barerna vid det vackra torget i stadskärnan och sippa på ett glas albana i skymningen när solen är på väg ned i den ljumma kvällen. Det är najs, tro mig då jag gjort det många gånger. Jag har ett långt kärleksförhållande till staden Faenza med omgivning.

Välkommen till Romagna.

Anders Levander

Läs mer

Fler artiklar