Amaroneskola i dinvinguide: del 1

Amarone 4ever?

Det är nästan ofattbart hur vi svenskar älskar Amarone viner, detta kraftfulla, mörka och ibland rustika lite söta rödvin. De senaste 20 åren har försäljningen ökat många hundra gånger om. Mina nya landsmän i Italien ser på detta vinmirakel med förundran och stor respekt. I Italien har Amarone viner inte samma nimbus som i Sverige. Amarone är alls inte lika populärt i Italien som i Sverige. Hur länge kommer denna trend hålla i sig undrar många. Inte minst Valpolicellas vinproducenter och de svenska vinimportörerna.

Den bästa Amarone-producenten Giuseppe Quintarelli
Den bästa Amarone-producenten Giuseppe Quintarelli

Amarone kommer från regionen Veneto i norra Italien. Metropolen för vinerna är Verona som är en av hela Italiens vackraste städer. Verona, vid floden Adige, har historiskt haft en viktig och central placering från tidig romartid. Mitt i stadens centrum tronar en antik romersk amfiteater. Under sommaren vallfärdar operaälskare till staden då det spelas opera utomhus. När natten faller på och temperaturen faller något uppträder många av Europas bästa artister här. Det är värt ett besök och ett minne för livet.

Verona är inte bara opera utan i allra högsta grad vin. Det är Italiens vincentrum och varje år hålls den stora vinmässan Vinitaly här vilket är ett annat spektakel som bör upplevas. Det var troligen inte romarna som var först med sina vinrankor utan det odlades vin här före romarnas ankomst menar historikerna. Men den romerska marknaden hjälpte givetvis vinhanteringen som har mycket tidiga dokumenteringar. De första kända vinerna var söta och vitt omtalade för sin sammetslena, nästan köttiga struktur med utpräglad sötma. Det vi idag dricker är en relativt ny företeelse. Det är svårt att exakt datera när den torra Amaronen såg dagens ljus. Men det var sent in på 1900-talet som en torr Amarone blev populärt. Så sent som 1990 fick Amarone della Valpolicella ett eget officiellt namn. Jag minns under 1980-talet då jag reste runt i området och träffade olika producenter. De var framförallt stolta över sin Recioto, vilket är en söt Amarone. Den äldre generationen vinmakare förstod inte det nyvaknade intresset för en torr Amarone. Det var då det, idag är det en stor industri.

Det är lite oroväckande hur mycket Amarone som produceras och hur lite vanlig Valpolicella som produceras. Finns det verkligen så stor kvalitativ areal för plantering av vinrankor? Hur skall kvalitetsnivån upprätthållas?
Det är en stor skillnad på kvalitet på olika producenters Amarone.

Under kommande artiklar kommer DinVinguide.se beskriva hur Amarone produceras och ett antal producenter kommer presenteras.


Fler artiklar