Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Alsaceskolan
Skriven av Anders Levander

Alsaceskolan – riesling

Jag älskar druvan riesling. Så mångfasetterrad, kruttorr, halvtorr och söt men en kung i alla sina skepnader. I DinVinguide.se Alsaceskola har vi fokus på druvan riesling.

Alsaceskolan – riesling

Jag har alltid haft en klockarkärlek till druvan riesling. Denna kärlek startade inte som kanske för de flesta, i Tyskland, utan för mig var det i Frankrike. Det var för många år sedan. Vid mitt första besök i Alsace så provade jag nyfiket alla de olika druvorna som man skapar vin på. Men det var riesling jag föll för. Nu ska det sägas att de viner på rieslingdruvan jag provade då, är idag faktiskt mycket annorlunda i sin stil och struktur. Nuförtiden är jag framförallt förtjust i de moderna torra vinerna med utpräglad salt mineralitet och hög syra. Historiskt var det mer sötma och en mer rustilk stil som generellt gällde i Alsace. För er som inte provat alssasisk riesling på länge. Uppmaningen är, gör det! Det har hänt massor i detta vackra vinområde under senare år. Jag vet att många tröttnat på områdets viner och inte minst Systembolagets statistik talar sitt tydliga språk med vikande försäljning. Det är framförallt de yngre som vänt Alsaces viner ryggen.

Jag har själv återupptäckt vinerna från Alsace och då framförallt rieslingvinerna. Jag hade en period då även jag tappade intresset och tyckte att utvecklingen stått stilla i regionens vinmakning. Stilen var fortfarande lite för mycket sötma och en rustik känsla. Men efter att ha provat en hel del viner under senare år så står det fler och fler buteljer av alssasikt vin på mitt matbord nuförtiden.

Alsaceskolan – riesling

Druvan riesling räknas som en av de ädla druvorna i Alsace. Jag tycker att det är den ädlaste och den druvan som imponerar mest på mig. Varför då? Jo det är den mångsidighet riesling har samt att vinerna på riesling tar upp så mycket av odlingsplatsens terroir. Jag är även imponerad och tacksam för mångfalden i vinstilar som rieslingdruvan kan ge. Snustorra viner i vinodlaren Trimbachs stil. Uttrycksfullheten och komplexiteten som exempelvis Domaine Weinbach kan ha i sina toppcuvéer. Tyngden och tätheten i vinerna som Domaine Zind Humbrecht kan anamma. Louis Sipps personliga tolkning av riesling faller även väl på min läpp. Men vinälskare glöm inte de halvtorra, söta och ädelsöta vinerna gjorda på druvan riesling. Idag är de inte så populära som de var en gång i tiden. Till rätt måltid kan även de vara en gudomlig kombination.

En aspekt jag ofta tänker på är hur alkoholhalten har höjts relativt i samtliga viner från Alsace. Detta är ju inte bara en trend här utan generellt runtom i Europa, tyvärr. Den globala klimatförändringen spelar vinodlarna spratt. Mycket sol och värme skapar mer socker i druvorna och därmed högre alkoholhalt i vinerna. Moder jord är i förändring och förändrar betingelserna för vinodlarna. Detta är ett ämne som man tar på allra största allvar i Alsace. Förändrade metoder i såväl vingårdarna som i vinkällarna införs för att motverka för hög alkoholhalt i de slutgiltiga vinerna. Så man är observant och vill förändra.

Den fruktansvärda vårfrosten som drabbade stora delar av Europas vinfält och framförallt i Frankrike påverkade inte Alsace vinrankor i någon större utsträckning. Alsace har ett skyddat läge mellan floden Rhen och bergskedjan Vogeserna. Inte mer äm 5 procent av vingårdarna hade vårfrost till skillnad mot det mer sydligt liggande Bourgogne som hade enorma förluster och vissa områden som drabbades av 80 procent frusna blomknoppar.

Alsace har som enda plats i Frankrike druvan inte växtplatsen som den ledande indikationen för vinet. Merparten av områdets viner är endruvsviner. Givetvis anges växtplatsen om det är en speciell cru. Idag har Alsace 51 olika Grand Cru lägen. Omkring en femtedel av Alsace vinmark är planterad med druvan riesling. Riesling är kategoriserad som en av de fyra ädla druvorna. Vingårdarna ligger på 200-400 meters höjd på granit och kalkhaltiga märgeljordar med sandsten insprängt. Smaken i det unga vinet är oftast stram med tydlig arom av citrus och äpple. Ett moget vin får mer tyngd och komplexitet. Ett kännetecken för en Alsace riesling är en typisk salt mineralisk stenkänsla i aromerna. Det mer mogna vinet kan få en doft som vissa kallar petroleum och inslag av honung, efterhand ökar det mineraliska inslaget i vinerna. Rieslingviner från Alsace klarar mycket lång lagring och utvecklas väl i vinkällaren, så ha tålamod.

Viner och producenter som imponerat på redaktionen för DinVinguide.se är hyfsat många. Alla går inte att redovisa här utan vi tar med de främsta

Domaine Trimbach

Trimbach Cuvée Frédéric Emile Riesling 2012, nr 95708. 475 kr. 

Jag älskar detta klassiska vin som kom till världen för många år sedan. Jag har buteljer i min vinkällare från 80-talet som fortfarande har liv i sig. Cuvée Frédéric Emile är först och främst en god riesling som är torr med stramhet i sin ungdom. Betänk att vinet är åtta och ett halvt år redan. Men detta känns inte alls med sina friska citrustoner med makadam och stenig mineralisk sälta. Syran sitter som ett spjut i gommen på ett härligt sätt. Ett klassiskt elegant matvin för er som gillar riesling a la francaise.

Vinets druvor kommer från två Grand Cru lägen – Gaisberg och Osterberg som ligger nära vinkällaren. Jordmånen där består av märgel och kalksten som är en grund och förutsättning för vinets skärpa och rökiga mineralet.

Domaine Weinbach

Schlossberg Riesling Grand Cru Ste Catherine 2019, 720 kr. Privatimport.
Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

Här har vi en fin liten Cru, en mindre del del av det berömda Schlossberg. Domaine Weinbach har här en liten vingård med 60 åriga vinstockar. Wow vilket vin, jag blir oerhört imponerad av vinets kraft, aromrikedom och elegans samtidigt. Stenfrukter som gula plommon på makadam. Rökig mineralisk sälta med gula frukter initialt. Sedan kommer det exotiska fram med mango och papaya. Synd att öppna denna skönhet redan nu men trot eller ej men vinet levererar redan stort. Grymt avslut med en hel fruktkorg i aromerna tillsammans med stendamm.

 

 

Louis Sipp 

Grand Cru Osterberg Riesling 2015, nr 70326, 375 kronor.

Underbart med en mogen klassik riesling från Alsace. Ett vin som du till på köpet kan beställa och inhandla på Bolaget idag. Arketypisk doft av riesling vuxen på kalkrik granitjord. Centrum för vinfirman är den vackra och pittoreska lilleputtstaden Ribeauvillé. Ett måste att besöka för dig som är i trakterna. Vinets färg vittnar om mognad. Vinet har en kraftfull rätt mogen doft. Lite av den gamla känslan av Alsace finns närvarande men ändå med ett modernt snitt. Jag gillar vinet, syran och komplexiteten och begynnande mognad i smaken. Ett vin som inte är alltför dyrt som vissa mer kända viner är idag, dessvärre. Medellångt avslut i harmoni. Ett vin som klarar många år till i källaren men jag dricker ändå min Osterberg nu på de mer fräscha tonerna.

Domaine Zind Humbrecht

Heimbourg Riesling 2019, nr 96178, 319 kronor

En av de mest kända vinfirmorna i Alsace är ärevördiga Zind Humbrecht i Turckheim. Trots att det inte är något av vinfirmans främsta viner är det riktigt bra. Det är sannerligen ett fullmatat vin som är komplext i sin aromuppbyggnad. Heimbourg är fortfarande väldigt ungt och kommer ha ett långt och vackert liv framför sig. Doften är något sluten fortfarande men man skönjer redan gula äpplen och päron tillsammans med en trevligt rökig mineralisk arom. Mitt i stensältan finns även en viss örtig doft vilket är både spännande och ger komplexitet. Ett vin som klarar många år i vinkällaren för er som gillar mer mogen riesling liksom undertecknad.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer