Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
2021 toppårgång i Österrike
Skriven av Anders Levander

2021 toppårgång i Österrike

DinVinguide.se har i veckan provat årgång 2021 från Österrike. Både grüner veltliner och riesling är av högsta kvalitet. I övriga Europa är väl inte denna svåra årgång lika bra men i Österrike så skiner den.

2021 toppårgång i Österrike

Druvan grüner veltliner vinner mer och mer terräng i de nordiska länderna. Det är kul då det är en stor favorit hos undertecknad. Till skillnad för västra Europa drabbades inte Österrike av svår frost år 2021. Speciellt i det kallare vinområdet Wachau var det inga problem. Här är det tämligen kyligt och blomningen sker lite senare på våren vilket eliminerar de värsta frostatackerna på blomknopparna, då det blommar relativt senare i jämförelse med andra vinregioner. Våren är en mycket kritisk tid för en vinodlare. En svår svartfrost under natten när blomningen sker kan lätt eliminera mer än halva skörden. Vissa år har en hel årgång av druvor och blomknoppar frusit bort och då är det katastrof för en vinodlare. Men även för oss vinkonsumenter då priserna stiger på vinet.

Tidigare riktigt bra årgångar i framförallt Wachau var årgångarna 2019 och 2013. Där framförallt årgång 2013 visar upp sig från sin bästa sida. Tyvärr konsumeras österrikiska viner oftast alltför tidigt. En grüner veltliner skall du vänta minst två år på innan du drar korken. Personligen väntar jag gärna fem år innan jag börjar nalla på denna årgångs viner. Riktigt bra årgångar kan lätt sparas i tio år för att utvecklas och visa hela sin potential.

Den globala klimatförändringen har till stor än så länge gynnat vinlandet Österrike. Något varmare klimat har varit gynnsamt för ett relativt svalt vinområde som Wachau. Druvorna uppnår lättare och inte minst tidigare en bra fenolisk mognad. En nackdel är dock det mer lynniga väderleken klimatförändringen skapat. Kraftfulla slagregn, intensiva hagelskurar och långa perioder av varmt väder med torka. Det har med andra ord blivit mer väder som någon uttryckte det.

Årgång 2021 är storartad och framförallt för grüner veltliner

2021 toppårgång i Österrike

Grüner veltliner är Österrikes stolthet nummer ett och det råder det inget tvivel på när man träffar vinmakare från alplandet. Druvan fick sin storhetstid på 1990-talet och har därefter vunnit stora framgångar världen över. I bland annat USA är den mycket populär men vinner även terräng i de nordiska länderna. En faktor som gör grüner veltliner så populär är att den är en tacksam druva att odla för vinbonden. Lättodlad och inte så lätt sjukdomsangripen gör den ekonomiskt intressant. Betydligt mer lätthanterlig och lättodlad än exempelvis sin kusin riesling samtidigt som grüner har bättre avkastning. Grüner veltliner har nästan lika bra syra som riesling men är mer drickvänlig menar många i Österrike. Man får den friska syran som ett rieslingvin har men är mer drickvänligt som den italienska pinot grigio. Helt enkelt ett mycket bra allroundvin.

Givetvis odlar man andra druvtyper som har en viktig ställning i sina respektive vinregioner. Druvor som skapar toppviner är bland annat riesling givetvis men även sauvignon blanc som skapar friska och personliga viner. När det gäller blå druvor håller jag personligen druvan blaufränkisch främst. Vinerna gjorda på blaufränkisch är formidabla. Samma druva heter lemberger i Tyskland och kekfrankos i Ungern. Så för dig som inte provat blaufränkisch har något spännande att se fram mot. Blaufränkischviner är perfekta matviner och passar särdeles bra till vår svenska gastronomi tycker jag. Även pinot noir skapar spännande viner från Österrike.

En klassisk wienerschnitzel är den perfekta vännen till ett svalt glas grüner veltliner
Tre spännande och prisvärda viner från Österrike

Domäne Wachau Grüner Veltliner Terrassen Federspiel 2021

Nr 74910. Pris 149 kr
Klassisk och ung grüner veltliner med kryddiga drag av lite vitpeppar, skön sälta, aprikos, grapefrukt och aptitretande syror. Domaine Wachau är ett kooperativ som har mycket höga kvalitetskrav. Vinhusets grüner veltliner har mer gulfrukt än den mer traditionella vitpeppararomen. En perfekt kompanjon till allt från din schnitzel till en mustig höstgryta. Vinet tål att lagras ett antal år till.

Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner 2021

Nr 6287. Pris 125 kr
Vinvalet är klart och redo att skruvas upp! Njut av frisk citrus, gråpäron, gula plommon, vitpeppar, mineraler, frisk sälta och krispiga syror. Ett fyndvin från en av de bästa producenterna i Österrike. Prisvärt vin som passar till det mesta i vårt svenska kök. Alltid rätt och till rätt pris! Det gör heller inget om du glömmer bort några buteljer i din vinkällare några år.

Loimer Kamptal Grüner Veltliner 2021

Nr 78833. Pris 169 kr
Loimer tillhör Österrikes verkliga vinadel.Viner med allt från det bubblande och eleganta saker till sin grüner veltliner. Detta vin är ungt och mycket friskt, med fin krämighet och vinös känsla. Aromer av grapefrukt, aprikos och några drag med vitpepparkvarnen det vill säga en klassisk grüner veltliner av hög klass. Loimers grüner bör du vänta med att öppna då vinet kommer vinna i kvalitet och uttryck efter några år till i buteljen.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Terrassen Federspiel, 2021Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner, 2021Loimer Kamptal Grüner Veltliner, 2021

2021 toppårgång i Österrike

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer