Viniösa nyårslöften

Viniösa nyårslöften

Viniösa nyårslöften

Den större delen av alla nyårslöften, handlar antagligen om mer träning, mindre godis och bättre kost. Eller hur? Same procedure as last year, alltså. Varför inte lova något något aningen roligare och mer realistiskt också? Mitt löfte handlar om att dricka bättre vin, inte dricka som bara är halvgott (det är ju trots allt alkohol vi häller i oss) och framför allt våga prova nya drycker, druvor och regioner. Jag tycker ni ska lova er detsamma. Här har ni en bra start. Börja redan idag.

Mousserande nebbiolo

Det må låta obskyrt, men tack och lov smakar det grymt gott. Gianluca Viberti Pret-á-Porter Brut Rosé (nr 77006,  161 kr), från producenten 460 Casina Bric, är ett urhäftigt och annorlunda vin. Gjort på charmatmetoden och 100 % nebbiolo, där frukten fått ligga 10 månader på jästen. Detta har gett vinet en läcker syra, frisk tranbärsfrukt och krämiga, gräddiga toner.

rosé

Våga investera i Cava

Bara för att det står Champagne på flaskan, innebär det inte att innehållet automatiskt är fantastiskt, gott och välgjort. Det kan faktiskt vara både överskattat och för dyrt. Våga prova en riktigt grym Cava istället. Ill Lustros Brut Nature 2006 (nr 96021, 281 kr), har legat 7 år på sin jästfällning, innehåller 75 % xarel-lo och 30 % macabeo. Flaskorna är handriddlade och innehåller inget socker. Rena rama hälsodrycken alltså. Smaken är torr, friskt och nötig med lång eftersmak. Otrolig fräschör med lockande toner av mandarin, apelsin, rostade nötter, kola och knäck. Wow!

IMG_1702

Mencia FTW

Det är dags att prova något annat från Spanien, än Rioja och Ribera del Duero. Hur bra de vinerna är må vara. För Spanien är ett fantastiskt vinland, med en otrolig och mångfald av viner och vinstilar. Mencia är en av de coola druvorna, som när den är bra; är riktigt bra! Och elegant och personlig. Glöm mencia som smakar blyerts och tung frukt. Guimaro Finca Meixeman 2012 (nr 71252, 231 kr) kommer från Ribeira Sacra i Galicien. Vingården är liten, 2 ha med 70 år gamla stockar, och består av granit- och skifferjordar. Produktionen är pyttig, omkring 4000 flaskor. Fast vinet är stort; stiligt och djupt, med intensiv röd frukt, lite fat, söta tanniner, valnötter och mineral.

Österrike – inte bara vitt vin

Österrike är kända för sina vita viner, särskilt på inhemska druvan grüner veltliner. Eftersom de flesta säkert redan har druckit ett och annat glas grüner, är det tid att gå över till de röda. Burgenland är den region som producerar mest rött, främst på druvorna blaufränkisch, st laurent och zweigelt. Här finns bl.a vinproducenten Heinrich, som arbetar ekologiskt och framställer både röda och vita viner. Prova deras Blaufränkisch Leithaberg 2012 (nr 2909, 151 kr) för en kul och god smakupplevelse. Örtigt och svalt, med drag av anis, mörka bär, plommon och pigg syra.

I love lava

Vulkaner är faktiskt inte så dumt. Så länge de inte är jätteaktiva, utan att har gjort sitt jobb med att ”lavafiera” jordar och landskap. Riktigt häftigt blir det när man planterar vinstockar på dessa jordar och döper dem till exotiska namn som nerello mascalese och nerello cappuccio. Dessa hittar vi på Sicilien och vinregionen Etna. Vulkanjordar finns förvisso i andra vinregioner, med Etna är unikt med sina inhemska druvor och framför allt många riktigt gamla stockar. Så, våga vulkanvina! Etna-viner jämförs med både nebbiolo och pinot noir, fast har ändå en helt egen rökmineralig karaktär. Smaka på Cavanera Rovo delle Coturnie 2009 (nr 72023, 251 kr) från producenten Firriato. Innehåll: 80 % nerello mascalese/20 % nerello cappuccio. Fler vulkantips har ni här.