Vinets Dag – Solaris, Skärselden och Tvååker.

Vinets Dag – Solaris, Skärselden och Tvååker.

Vinets Dag – Solaris, Skärselden och Tvååker.

Jag hoppas verkligen inte att Vinets Dag, den 22:e januari, gick någon förbi. Kollegan Magnus skrev om det här och både sociala medier och Munskskänkarna har varit duktiga på att marknadsföra dagen.
Syftet är väl rätt simpelt egentligen; drick vin! Men varför inte prova något nytt? Hoppa över boxen ett tag och lägg några extra slantar på ett vin du länge velat smaka. För mig handlar Vinets Dag om att självfallet njuta av vin, fast helst lite mindre och bättre.

Själv firade jag Vinets Dag i Tvååker, ni vet. Varberg är nog lite mer bekant och Ästad Gård kanske får klockarna att ringa. Ästad, som ligger cirka två mil utanför Varberg, var från början ett vanligt lantbruk och dessutom bland de första gårdarna som lanserade ekologisk mjölk. Idag allt man allt annat än vanlig och mellanmjölk.
Här finns spa-anläggning med undervattensbastu och varma bad, restaurang med fokus på lokala råvaror, flera rum för övernattning, konferanslokaler och snart ett eget vin. Vinrankorna är planterade på en liten kulle precis vid gården. 15000 stycken totalt på fyra hektar. Druva? Solaris, den mest använda i Sverige och tydligen den mest lämpade för vårt klimat. Vinkonsult? Självaste Lars Torstenson som tror på projektet och precis varit där, för att också fira Vinets Dags och göra en första experimentblend.
Har vi tur, finns vinet förhoppningsvis att provsmaka redan nästa år. Då är provningsrummet färdigbyggt och man har hunnit med ännu en skörd. Håll tummarna för en fin sommar!

Miguel Merino från Rioja är också på plats för att fira dagen med oss, i form av provningar och föreläsningar. Miguels vingårdar ligger i Briones i Rioja Alta. Bodegan är ung och relativt liten. Första vinet lanserades 1994 av Miguel. Vinfirman sticker ut med sina några av sina viner gjorda på 100 % mazuelo, vilket inte är speciellt vanligt i Rioja.
Idag är även sonen Miguel Merino Navajas inblandad i flera olika vinprojekt. Bland annat León Dormido, som gör mer moderna och fruktdrivna viner i olika delar av Rioja.

– Jag tycker inte om att prata om mina viner, säger Miguel under vår provning. Det är som att prata om och jämföra min barn.
Ändå klassificerar han vinerna, eller snarare vindruvorna, i olika kategorier. Himlen, helvetet och skärselden. De himmelska druvorna går till de bästa vinerna. Skärselden får bli ett eget vin, som är en blend på alla möjliga sorters druvor. Vinet heter Purgatorio på spanska och smakar väldigt mycket bättre än vad jag väntat mig av något från skärseleden. Ett enkelt, men ändå kul bordsvin.
Hur var årgång 2013 då? Ett tufft år, berättar Miguel. – Det var mycket fuktigt under våren. Vanligtvis skördar vi i mitten på september och början på oktober. Nu fick vi vänta till mitten på oktober. En lång och varm sensommar, räddade dock mycket av skörden. Tack vare det, kan vi fortsätta njuta av bra viner från Rioja. Men gärna lite mindre och bättre…

Provade viner med Miguel Merino (beställningsvaror)

Mazuelo de la Quinta Cruz 2010, nr 79054. 171 kr. BS. 10 månader på franska och amerikanska fat. Ett projekt med Lars Torstenson. 100 % mazuelo (carignan). Friskt och matvänligt vin med riktigt bra syra. Läskande toner av röd frukt som lingon, körsbär och jordgubbar. Vinner på lagring.

León Dormido ”Mediguerra Vineyards” 2008, nr 72763. 161 kr. BS. 13 månader på franska fat.
Lagrat på en mix av franska och amerikanska fat. 94 % tempranillo och små skvättar av graciano, mazuelo och garnacha. Strukturerat och djupt vin med bra kraft, tanniner och liten eldighet.

Unnum 2009, nr 72158. 271 kr. BS. 11 månader på franska och amerikanska fat.
100 % tempranillo. Modern typ av Rioja som Miguels son har gjort. Snyggt och stramt, med friska toner och mycket mineralitet. Drag av körsbär, vildhallon och lite torkad frukt.

Importör till Leon Dormido och Miguel Merino är Terrific Wines.

Mer info om Ästad Gård finner ni här: www.ästadgård.se