Systembolaget – fast lansering 1:a juni

Juni står för två lanseringar på Systembolaget. Ett mindre släpp; den första den 3 juni, kan ni läsa om nedan. Det blev även påfyllning i fasta sortimentet, med drycker som kommer finnas kvar i minst nio månader och ett år för de med en ekologisk certifiering.

Rosé som bubblar, rosé som är stilla, sött till osten och desserten, svalkande vitt och fräscht rött. Jag har valt ut mina favoriter.

BRA BUBBLOR

Monte Rossa rosé, nr 7615. 159 kr

Trevligt tillskott till bubbelsortimentet, från Franciacorta i norra Italien. Monte Rossa producerar enbart mousserande vin, enligt champagnemetoden. Det är en ny producent i Sverige som jag hoppas många kommer upptäcka. Rosén är krämig och upppiggande med sina smaker av tranbär, rosa grapefrukt och granatäpplen.

Vitt och friskt för 100-lappen

Chateau de La Violette Les Abymes 2015, nr 2168. 100 kr

Ta chansen att prova druvan jacquère! Här odlad I Savoie, i östra Frankrike vid Jurabergen. Läckert med fin rökighet, en hel del sälta och friska smaker av citrus, mineral och krossade stenar. Fram med ostronen!

Dreissigacker Riesling Alte Reben 2015, nr 5823. 149 kr

Gamla stockar bidrar till en energiskt vin från Rheinhessen, detta fantastiska vinområde! En mineralbomb med fräschör och krispiga smaker av grön citrus, vit persika och grapefrukt.

Jurtschitsch Langenlois Riesling 2014, nr 2939. 139 kr

Ekologiskt från Kamptal i Österrike, med en syra som klår det mesta. Mineraler, grapefrukt, citron och limezest i en toppenkombination.

Le Sabbie dell’Etna Etna Bianco 2015, nr 2372. 109 kr

Snyggt och fräscht vulkanvin, på de sicilianska druvorna catarratto och carricante. Fint matvin med struktur, en hint av lite lavarök, en hel del mineraler och smaker av mandelblom, gula plommon och persika.

SOMMARSÖTT

Coteaux de Layon Chataeu la Variere Le Savetier 2014, nr 2200. 99 kr för 375 ml

Ingen sommar utan sött. Gärna en sommar med chenin blanc, torr som söt. Här har vi en fin söt variant med pigg syra och inslag av kanderade citrusskal, lemonad och pomerans. Prova till en citronfromage eller en marängtårta med lemoncurd. Mums!

Annons:

SOMMARROSÉ

Patriarche Bourgogne Rosé 2015, nr 5486. 119 kr

Stram och örtig rosé från Bourgogne, med 100 % pinot noir-druvor. Frisk och matvänlig stil, där röda bär som tranbär och lingon är i fokus.

Fontanafredda Langhe Rosato 2015, nr 2318. 89 kr

Sprittande blend från Piemonte, på barbera, dolcetto och nebbiolo. Mineraler, körsbär, lingon och pigga syror. Sommaren i en glas!

Rött och fräscht för 100-lappen

Noble Vines 667 Pinot Noir 2014, nr 6611. 99 kr

Kryddigt och fylligt, i sann California-anda. En pinot med kraft, fat, och mustiga frukter som plommon, körsbär och cassis. Gott i sin stil och inte minst: mycket vin för pengarna.

Clos des Roques 2014, nr 2128. 129 kr

Stramt och ekologiskt från Minervois på syrah, carignan och grenache. Bra struktur, en fin örtighet och härliga smaker av sandelträ, ceder och svarta vinbär gör detta till ett fint köp för sina 129 kronor.

I Sassi Rosso Piceno Superiore Organic 2013, nr 4992. 99 kr

Ekologiskt från duktiga Umani Ronchi i Marche, Italien. Här står druvorna montepulciano och sangiovese för ett friskt vin, med bra bett och torra smaker av tobak, örter, nypon och syrliga körsbär.

Conde del Real Agrado Reserva 2010, nr 2756. 99 kr

Saftig och modern Rioja, gjord på garnacha, tempranillo, graciano och mazuelo istället för den traditionella blenden på övervägande tempranillo. Resultatet blir ett piggt och läskande rött vin med inbjudande smaker av plommon, körsbär och granatäpplen.

Cannonau di Sardegna Riserva 2013, nr 2004. 119 kr

Cannonau är det lokala namnet för grenache, på ön Sardinien. En kanon-cannonau, i mitt tyckte, med sina fräschör och saftiga smaker av jordgubbar, nypon och varma medelhavsörter. Friskt, snyggt och välgjort. En av mina favoriter i detta släpp.

Läs mer


Fler artiklar