Sydfransoser för 100-lappen

Vi fortsätter våra vinresor på DinVinguide, på jakt efter de bästa och godaste vinerna. Under november har turen kommit till Languedoc och Rhônedalen. För att få ett bra introduktion till regionerna, är vinerna runt en 100-lapp en perfekt början. Alla viner är inte bara Rån… ;)

Annons:

 

Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins” 2013, nr 76800. 129 kr. BS

Ett toppexempel på en klassisk Rhôneblend, där grenache står för merparten. Detta ger en fin saftighet, massor med röda bär och en direkt tillgänglighet. Ett vin man vill korka upp när som helst i veckan, sippa på under matlagningen och sen fortsätta sippandet till en örtstinn gryta. 2013 var en lite tuffare årgång för grenache, så andelen syrah är större än vanligt. Resultatet blir ett mustigt, pepprigt och stramt vin med inslag av lakrits, plommon, lagerblad och mineral. 

leschampauvins

Domaine de Verquiere Rasteau 2013, nr 2179. 119 kr.

Rasteau är en del av södra Rhône, där man gör både torra och fortifierade starkviner. Dessa har producerats länge i distriktet, i form av rosé, vitt och rött. Så sent som 2010 introducerades torra viner, från skörden 2009. Detta är alltså helt torrt. Och friskt. Och pepprigt och härligt saftigt. Blenden består av 70 % grenache och 30 % syrah. Domaine de Verquiere har en lite mer sval och lättsam läggning, som skulle trivas tillsammans med en kycklinggryta med grädde och svamp. 

944564

Chateau Pech-Latt 2014, nr 2233. 99 kr

Chateau Pech-Latt, ligger i Corbieres, i Languedoc-Roussillon. Det är en av mer kända distrikten i området. Härskar gör framför allt carignan, mourvedre och syrah. Distriktet är hett och torrt, vilket ger fylliga viner med mycket smak och djup. Detta är en blend på 60 % carignan. 20 % grenache, 15 % syrah och 5 % mourvedre. Kralliga och rejäla druvor alltså. Så räkna med ett fruktigt och mustigt vin, fullmatat med örter, mörka skogsbär och viol. Lammstek står på menyn. Ekologisk så klart, för det är vinet. 

22525

Mas Janeil Le Petit Pas 2014, nr 79687. 95 kr

Vi stannar kvar i södra Frankrike, närmare bestämt Cotes du Roussillon Villages. Har har Francois en av sina många vingårdar. Denna heter Mas Janeil, en gård som han investerade i 2009.   Planteringarna består av b.la grenache, syrah, carignan och mouvedre. Många av stockarna är gamla och ger koncentrerade druvor. Le Petit Pas är en syrah -och grenachedominerad blend, med rik frukt och intensiva toner av skogsbär, vildhallon, jordgubbar och viol. Gör en klassisk söndagstek på plommonspäckad karré. Servera med gelé, gräddig sås och pressad potatis. Mmmm. 

770678

Chateau D’Angles Classic Rouge 2011, nr 72409. 125 kr.

I distriktet La Clape i Languedoc, ligger Chateau D’Angles. En ung firma, grundad 2002 av en familj från Bordeaux. Ägaren, Eric Fabre var tidigare chefsvinmakare på Chateau Lafite Rotschild. Han tog med sina kunskaper till värmen och har valt att fokusera på de lokala druvorna, särskilt mourvedre och bourboulenc. Miljön är lika viktig som vinerna, så hela odlingen har en ASCERT-certifiering. En eko-stämpel. Classic Rouge är balanserad och friskt, värmen till trots. Stilen är fruktig och inbjudande med sina dofter och smaker av mogna jordgubbar, lakrits och juliga kryddor. 

Size370x420

Domaine Binet & Jacquet

Slutligen, en litet lådtips. Lådvin är ju så poppis. En låda om sex stycken viner alltså. Jag har tipsat om firman förrut, som ligger i Faugéres i Languedoc. Lådan köper man via Caviste, en vinhandlare som handplockar små producenter i framför allt Frankrike. Inga monopol, inga mellanhänder = bättre priser och spännande viner. Låda nummer 0049 släpps den 12 november och innehåller b.la den härligt flörtiga och saftiga Tradition. En blend på carignan, grenache, cinsault och mouvedré. Ett livsfarligt vin. Alldeles för läskande, lättklunkat och gott med sina röda syrliga bär, mineraler och örter. För mer info, titta in på Caviste hemsida. Se till att komma över en låda, eller tre. 

Läs mer


Fler artiklar