- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Sortimentsprovningar x 2
Sortimentsprovningar x 2
Sortimentsprovningar x 2
En dag och flera sortimentsprovningar på en och samma gång. Det gäller att sålla och vara effektiv. Jag riktade in mig på Domaine Wines, en importör vars fokus ligger på systembolagsviner till rimliga priser men också en hel del spännande i beställningssortimentet. Wine List däremot, har en helt annan filosofi. Här är det restaurang, privatimport och beställningsvaror som gäller. Prislappen är högre, men utbudet har det där lilla extra.
Låt oss inleda med bubbel (den bästa aperitifen) och Domaines sortiment. Här finns prisvärda Champagnen Louis Massing, både på hyllan och i beställning. Brut Reserve för 199 kr är ett riktigt bra köp och investera gärna i decembersläppet Brut Nature med endast 2 gr socker. Stramt, rent och friskt men ändå fruktigt och brödigt.
Vi fortsätter med Frankrike och lite längre söderut, Rhône. Här ligger fantastiska Saint Cosme, vars vita Cotes du Rhône Blanc och röda Cotes du Rhône Rouge är finfina köp. Rouge ligger i beställningen, för ynkliga 99 kr.
På den franska hyllan finns även Domaine de la Curniére Vacqueras 2011, 119 kr, fast sortiment. Ett saftigt vin, i en härlig mineraldriven, örtig och rödbärig stil. Hösten i ett vinglas!
Ett annat fint höstvin kommer från Spanien och Ribera del Duero. Condado de Oriza 2007 kostar 109 kr. Bra pris, bra årgång och ett bra, klassiskt Ribera-vin med fina mineraltoner, körsbär, plommon och örter. Mat till? Saken är bi—jag menar lamm! Med massor av örtkryddor.
Vi får inte glömma bort de vita vinerna, bara för att det är höst. Akarua Chardonnay 2011 från Nya Zeeland är stiligt och fokuserar på frukt och mineral, istället för fat och muskler. Friskt, citruspräglat med en fin nötig ton. 159 kr, beställning.
På fyndsidan finns spanska Analiva Verdejo 2011 för 74 kr, från Rueda. Rent och snyggt med drag av päron, äpplen, fläder, mandarin och rosa grape.
Sushi, rökt fisk eller kanske något kryddstarkt på tallriken? Prova Weingut Johannishof Charta Riesling Kabinett från Rheingau. Krispigt, friskt med fin sötma och toner av lime, citron, mandarin, grape och massor med syra. 149 kr, beställning.
Bra matviner är självfallet produkterna från Leth i Österrike, som jag har skrivit om tidigare.
Över till Wine List. Beställnings- och restaurangviner med lite högre prislapp men också en något högre nivå. Stramt vitt får inleda provningen och det står Domaine Earl George i Chablis för.
Vielles Vignes 2010 för 175 kr, beställning. sticker ut med sina krämiga, rika och lätt rökiga stil. Premier Cru Montmains ”Les Butteaux” 2010 har samma rena, rika karaktär. 236 kr, beställning.
Wine List har också bra vin från Österrike, tack vare producenterna Nigl och Weingut Jamek. Båda ekologiska.
Jag tycker om Nigl Grüner Veltliner Freihet tack vare fräschören och mineraliteten. 155 kr. Lite dyrare men också mer matig, krämig och klassisk är Senftenberger Piri, 249 kr. Båda från 2011.
Weingut Jameks Ried Marienfeld Steinfeder 2012 är härligt pepprig och lite aprikosfet. Ried Achleiten Federspiel 2012 är mineraldriven, frisk och mycket trevlig.
Kraft, tuffa tanniner och underbar syra sammanfattar de röda vinerna från Umbrien. Här jobbar Wine List med lilla firman Milziade Antano, som gör riktigt bra rött på lokala druvan sagrantino. Lite old school med täta tanniner, hög syra, mörk mullig frukt och toner av mandel och körsbärskärnor. Montefalco Rosso 2009 kostar 185 kr och Montefalco Rosso Riserva 2008, 325 kr. Båda fantastiska matviner, till rejäla stekar, gräddiga såser, gratänger och gärna långkok på oxkind.
Dyrast… med ack så bra är Dunn Vineyards, från Napa Valley i Kalifornien. Prismässigt ligger man dock väldigt långt under många franska motsvarigheter. Jag väljer Dunn framför t.e x Bordeaux utan att blinka. Howell Mountain Cabernet Sauvignon 2009 är ung men bjuder redan på en otrolig elegans, integrerade fat, mineralitet, djup och en rödfruktig långlivad stil. Napa när det är som bäst och trots allt, långt ifrån dyrast.