Sofias pinot noir från Kalifornien

Mårten gås, kalkonmiddagen eller bara för att det är gott? Anledningarna att njuta av amerikansk pinot noir är många. Extra många nu, efter de hemska bränderna som förstörde mångas liv, hem och vingårdar i norra Kalifornien. Köp vin och stötta vinbönderna. 

Jag har valt ut fyra favoriter, både från fast sortiment och det tillfälliga. Köp allt vad du kan. Dricks de inte upp till Mårtens feta gås, kan du spara dem och prova till julbordet. Julskinka, rödkål, revbensspjäll, prinskorv och kallskuret är finfina kompisar till amerikansk pinot. Det är faktiskt bara en dryg månad kvar till julafton. 

Failla Sonoma Coast Pinot Noir 2015, nr 99473. 349 kr. 840 flaskor lanserades den 6/10. Det finns ett gäng kvar.

Failla – som förresten uttalas Fayla – tillhör den svala skolan av amerikansk vinmakning. Självskrivna hos organisationen IPOB – In Pursuit of Balance – som sökte balans och sans i den amerikanska vinvärlden. Mindre ek, alkohol och extraktion. Så har Failla jobbat från starten i slutet på 1990-talet. De äger idag nästan sex hektar egna vingårdar och har långa relationer med några av de bästa vinodlarna i Sonoma Coast. Inriktningen är fräsch, ren och ofantligt god pinot noir, chardonnay och även syrah. I Sverige har vi turen att få hitta deras flera av deras superba chardonnay och denna flörtiga pinot noir bland annat. I beställningssortimentet hittar ni fler pinoter.

Livligt, spänstigt och knökat med röda söta bär, riven muskot och stor charm.

 

Marimar Estate La Masía Pinot Noir 2014, nr 74480. 429 kr. Finns i cirka 30 butiker

Marimar är ingen mindre än Marimar Torres, syster till Miguel Torres; den spanska vinmogulen ni vet. Miguel är kvar i Spanien, men Marimar tog sitt pick och pack och flyttade till Kalifornien under 70-talet. I Sebastopol, i närheten av Russian River Valley har hon byggt upp en ekologisk vingård där främst pinot noir och chardonnay är planterat. De spanska rötterna skiner (tack och lov) igenom. Missa inte hennes albariño eller tempranillo om du är på besök. Har du tur får du skölja ner vinerna till Marimars omtalade paella som hon lagar själv.

Varken sol eller paella är lätt att hitta i Sverige. Däremot hittar vi Marimars La Masia Pinot Noir på hyllorna. Läckert solmättat. kryddigt, mineraldrivet och fyllt med mogna körsbär och vilda bär.

Fler viner från Marimar hittar ni i beställningssortimentet.

 

Annons:

Brewer-Clifton Santa Rita Hills Pinot Noir 2014, nr 99284. 399 kr. 480 flaskor lanserades den 7/4. Det finns ett 20-tal kvar, så tänk inte för länge. In och finn!

Brewer-Clifton ligger i södra Kalifornien, alltså långt ifrån bränderna. Men de får vara med på listan ändå; skam vore det annars. Just för att det är så glimrande!

Brewer-Clifton kom till tack vare att Greg Brewer och Steve Clifton – som var vinmakare på olika håll – träffades och bestämde sig för att göra ett eget vin. Sagt och gjort, 1996 föddes deras premiärvin som genast fick höga poäng och toppbetyg. Fokus; svalodlad pinot noir och chardonnay. Kolla in beställningssortimentet för fler viner från Brewer-Clifton.

Denna lansering kan lagras några år, men smakar redan magi; vildhallon, tranbär, nymald peppar och muskot.

Littorai Les Larmes 2015, nr 90189. 536 kr. Lanserades i mycket begränsat antal den 3/2. I dagsläget finns det cirka 30 flaskor kvar i ett fåtal butiker. 

Så här skrev jag om årgång 2014:

”Vilken pinot noir! Littorai sopar banan med allt annat. Oerhört elegant med fin struktur, djup och fokuserade dofter och smaker av tranbär, vildhallon, varma jordgubbar och örter. Köp, bara köp.”

Årgång 2015 har jag inte haft chansen att prova. Fast när det kommer till Littorai, så finns det ingen anledning att tro att den skulle vara dålig. Man svär inte i kyrkan.

Littorai är kultförklarat, hårt allokerat och bland det bästa man kan dricka från Kalifornien i pinot noir-väg. Fortfarande till en godkänd prisnivå. Omkring 50.000 flaskor om året signeras Littorai, som grundades i början på 1990-talet. Ägarna Ted och Heidi Lemon håller till i Sonoma, i Sebastopol. Frukten tas från egna gårdar och hyrda vinmarker som odlas enligt biodynamiska principer. Jag säger: köp.

Läs mer


Fler artiklar