Snart jul – lyxig shiraz/syrah till önskelistan

Ny månad och nytt tema. Men jag tycker vi rundar av vårt fokus på druvan syrah/shiraz med ett gäng toppviner. Det lackar och kluckar ju mot jul. 

Shiraz/syrah till julklapp kanske? Jag skulle inte säga nej. Men då får det vara ett vin med extra allt. Extra fina druvor, extra hög kvalité och en smakupplevelse utöver det vanliga. Då kostar det en slant också. Fast jul, det är en gång om året. Hoppas man har varit tillräckligt snäll bara…

Här kommer min önskelista som bara smakar syrah.

The Cream Shiraz 2010, nr 73613. 604 kr

Från coola firman First Drop Wines i Australien, kommer toppvinet The Cream Shiraz. Frukten plockas från tre olika plotter i Barossa och endast de bästa faten används. Därefter följer 24 månaders lagring på franska och amerikanska ekfat, där bara en liten del är nya.

Det både smakar och doftar mycket Barossa, fast med extra lager av fräschör och syra. The Cream har power med finess. Anis, sötlakrits, vildhallon, lagerblad, söta skogsbär och livlig sälta bjuder in till klunk efter klunk.

the cream

Penfolds St Henri Shiraz 2013, nr 98063. 689 kr. 900 flaskor släpptes i oktober. Det finns ett knippe kvar.  

Jag skrev så här om denna lockande lansering:

”Kompakt och stadigt, men också skärpa och finess. Peppar, några salamiskivor möter björnbär, violer och lakrits i en lång frisk eftersmak. Ett bättre köp än en Grange vars pris kroniskt går uppåt.”

Grange ligger idag på drygt 4000 kronor, för en flaska. Köp St Henri istället som är direkt pang-på-god och samtidigt kan leva länge under rätt förhållanden. Du får nästan sex stycken Henri för priset av en Grange…

Penfolds behöver nog ingen djupare beskrivning. Det är helt enkelt en av de främsta och mest erkända firmorna i Australien, som levererar kvalité i alla prislägen. St Henri är dock ett av de bättre köpen. Så vad väntar du på? Köp!

St Henri

 

Annons:

Le Macchiole Scrio 2012, nr 73733. 1059 kr. BS

Årgång 2012 finns även hos den danske näthandlaren atomwine.dk för 799 danska kronor

Le Macchiole tillhör höjdarna i Bolgheri. Deras Bdx-blends och endruvsviner är bland det bästa man kan hitta från Italien. Kanske hela vinvärlden också. De ligger bakom kultvinet Paleo bland annat, som innehåller 100 % syrah. Deras Messorio består av 100 % merlot och Scrio, ja där får vi 100 % ljuvlig och underskön syrah á la Bolgheri. Den får alltid toppbetyg av Parker, James Suckling och Antonio Galloni. Inte undra på. Detta är en fullblods-syrah med djup och läcker frukt. Björnbär och syrliga körsbär gifter sig med salta krossade stenar, sötlakrits, rök, mynta och peppar.

scrio

Jean Luc Colombo Cornas Les Ruchets 2012, nr 72463. 599 kr. BS

Jean Luc Colombo kan hantera syrah och sitt Cornas. Familjefirman, som grundades för drygt 20 år sedan har jobbat hårt för att sätta Cornas på kartan. De har lyckats. Cornas har idag ett mycket fint anseende och härifrån kommer några av Colombos bästa viner. Som Les Ruchets till exempel. En enskild vingård med gamla vinstockar, några med en ålder av 90 år.

Tack vare den generösa årgången är vinet redan tillgänglig med sin flörtig frukt och yppiga stil. Färska plommon och björnbär mixats med svartpeppar och nyskuren chark. Saftigt och läckert.

Jean Luc Colombo

 

Ojai White Hawk Syrah 2013, nr 92152. 399 kr. 480 flaskor lanseras 2/12

Det vore synd att missa släppet av Ojais magnifika White Hawk Syrah nu på fredag. Begränsat antal flaskor och begränsat antal butiker. Men gör ett försök. Det förtjänar Ojai.

Ojai Vineyards drivs av Adam Tolmach som startade vinets bana under etiketten Au Bon Climat tillsammans med Jim Clenenden. Numera ligger allt fokus på det egna vineriet Ojai som han driver med sin fru Helen. Vinerna kommer från Santa Barbara County i södra Kalifornien och nästan samtliga, 20 stycken, görs från vingårdsbetecknade gårdar. Chardonnay, riesling, pinot noir och syrah är i fokus.

White Hawk Syrah vibrerar av energi och syrah-koncentration. Vi bjuds på skogsbär, plommon, massvis med örter och peppar i olika former. Ett vin att sniffa på, sippa på och framför bjuda dig själv och vinvännen på.

ojai

Läs mer


Fler artiklar