Joao Ramos – en av Portugals stora vinpersonligheter

Joao Ramos älskar Sverige. Det är inte så konstigt. Vi är faktiskt det första land som han exporterade sina viner till. Så vi svenskar älskar Ramos också, särskilt vinerna. I sitt hemland Portugal, är han också populär. Han har gjort mycket för landets vinindustri. Joao började vinets bana som konsulterande vinmakare, men som många andra med visioner och drömmar, vill man till slut göra något eget. 

Annons:

1997 startades bygget av hans moderna vineri i Alentejo. Joao förstod tidigt att Portugals vinnäring och vinmakning behövde förnyas och förbättras. Ny bättre utrustning, noggrann hantering av vingårdarna och en mix av både inhemska och lokala druvor, var hans recept. På sin egendom i Alentejo, produceras idag mer än 150.000 flaskor vin om året, varav 90 % består av rött. I detta ingår både Ramos-serien och det högkvalitativa Vila Santa.

Vila Santa Reserva White 2012, nr 73181. 99 kr. BS

En stor överraskning! Spännande och kul vin, med stor personlighet och fina utvecklade toner. Fylld med dofter av mandel, carambole-frukt, gula stenfrukter och finfin mineralsälta. Syran är tiptop. Mycket vin för 99 kronor. En blend på lokala arinto, alvarinho och en skvätt sauvignon blanc.

73181_vila

Vila Santa Reserva 2012, nr 12507. 99 kr. FS.

Snyggt och balanserat, med fyllig och mustig frukt. Här finns massor med mörka bär, kryddiga toner, anis, lite peppar och aningen rostade fat. En blend på 25 % aragones, 25 % alicante bouschet, 25 % trincadeira, 15 % touriga nacional och 10 % cabernet sauvignon. Finns även på magnum för 199 kr. 

35329

Jag vill slå ett extra slag för årgångslådan, med tre olika årgångar Vila Santa. För 300 kronor får du 2009, 2010 och 2011 att prova bredvid varandra. (Lådan ligger i BS. Nr 76622). Eller spara några år till. Vila Santa klarar det. Jag besökte firman för nästan tre år sedan och fick då prova flera äldre årgångar, som bara blivit mer eleganta och balanserade med tiden.

Efter en svettig och lång flyttdag i höstas, behövdes något rött. Årgångslådan låg närmast. Vi öppnade Vila Santa 2003, som var det äldsta vinet i lådan. En varm årgång till trots, så var vinet båd vitalt och rent. Ett bättre flyttvin helt enkelt. För under 100-lappen.

Under 2000-talet drog Joao ingång ett nytt projekt. Denna gång i Duoro. Det var dags att göra det som Portugal alltid varit så kända för; portvin. Men även rött torrt vin, på samma druvor som används inom produktionen av portvin. Resultatet heter Duorum, en vingård, som är ett samarbete med José Maria Soares Franco. En erkänd vinmakare i Portugal, som b.la står bakom vinet Barca Velha.

Efter en tids jakt på den bästa vingården och läget i Dourodalen, kunde man till slut premiärskörda hösten 2007. Idag gör man flertalet röda viner och vita, med tonvikt på de lokala druvorna. Portvinet håller hög klass, men den sparar vi till julartiklarna.

Nu ska vi dricka friskt vitt och rejält rött till sommaren grillning och ljumma kvällar. Prova nåt från Portugal redan ikväll!

Duorum 2013, nr 2559. 99 kr. BS

Strålande matvin, med silkeslena tanniner och läskande syra. Massor med röd frukt, viol, plommon, skiffer och fräsch syra. Lång eftersmak. En blend på 40 % touriga nacional, 40 % touriga franca och 20 % tinta roriz. 

2559_duorum

Duorum Reserva Old Vines 2009, nr 79203. 299 kr. BS

Ungt och intensivt, med djup och fyllig frukt som svarta vinbär, körsbär och plommon. Här finns också kryddiga toner av viol, skiffer, lakrits och lite peppar. Lufta, eller lagra. En blend på 45 % touriga nacional, 45 % touriga franca och resten tinta roriz samt sousao.

79203_duorum

Anders gillar också Ramos, läs gärna hans artikel här. 

Importör är Hermansson & Co

Läs mer


Fler artiklar