I zinfandels fotspår

I våras reste jag runt i norra Kaliforniens vindistrikt. Fokus var att prova zinfandel, smaka på zinfandel. Ta reda på mer om zinfandel. Vill du också veta mer? Häng med på vinresan i zinfandels fortspår!
I zinfandels fotspår
Bild från DinVinGuide

Resan börjar under 1820-talet. En man vid namn George Gibbs, som ägde en plantskola i Long Island, började importera druvor från Wien. En av plantorna var zinfandel. Vinplantan började säljas under 1830-talet, då under namnen zinfendal och zinfandal. På den tiden åts druvan som den var, en frukt helt enkelt. Först 20 år senare, introducerades druvan till Kalifornien. Efter guldruschen tog dess popularitet rejäl fart, mycket tack vare att den är så lättodlad och växer snabbt. Snart är zinfandel den mest odlade druvan i norra Kalifornien.

Sen kommer vinlusen. De flesta vingårdar i norra Kalifornien förstörs. Några plantor med zinfandel överlever. När man börjar återplantera vingårdarna igen, i början på 1900-talet, är det zinfandel som får huvudrollen. Många italienska familjer, som immigrerat till USA, tar sin an druvan och börjar producera vin.

Efter vinlusen kommer förbudstiden, mellan 1919 och 1933. Zinfandel överlever det också. Den fortsätter att vara populär bland många som gör vin i hemmet.

Till slut släpper förbudet och zinfandel kommer att växa under åren. En mer strukturerad och kraftfull stil introduceras. Motsatsen också; 1973 föds ”White Zinfandel”, ett mer sött vitt vin. Lättdrucket och lättillgängligt. Inget för vinkonnässören. Men zinfandel upptäcks av en bredare massa och blir om möjligt ännu mer populär.

Idag är zinfandel en av Kaliforniens stoltheter. Om inte hela USA’s stolthet. Efter några turer och DNA-analyser gällande dess ursprung och likheter med primitivo, har man idag allt helt klart för sig. Zinfandel och primitivo är båda kloner av en kroatisk druva vid namn crljeknak kastelanski.  Läs gärna mer här.

1991 grundas ZAP, Zinfandel Advocates & Producers. En organisation av vinmakare och producenter, som ska jobba tillsammans för att lyfta fram zinfandel och dess ursprung. Under samma period händer det mycket bland vinproducenterna.

Seghesio är en av de mer framstående vinfirmorna i Sonoma, kända för sina eleganta viner på zinfandel. Deras steg mot högre kvalité, innebar lägre avkastning och en modernisering i framställningen. Deras vingårdsbetecknade zinfandel-viner håller alltid en mycket hög nivå.

Ridge Vineyards är också en av de främsta zinfandel-producenterna i Sonoma. Paul Draper tog över arbetet som vinmakare 1969. Då hade redan Ridge flera vingårdar som planterats i slutet på 1800-talet. Hans filosofi var att spetsa zinfandel med några procent av bl.a petite sirah, carignan och mourvédre, för att ge vinet mer kraft och framför allt lagringspotential. Hans viner från Lytton Springs och Geyserville är ypperliga bevis på att zinfandel GÅR att lagra. Den kan också bli elegent, med djup och längd.

Zinfandel har trots allt, brottats med sin stundtals enkla stil och särskilt höga alkoholhalt. Något som gjort den lika omtyckt, som bespottad.

Idag ska den inte behöva bli det längre. Visst, White Zinfandel lever kvar. Likaså sötfruktiga och sockriga varianter; men sånt hittar vi i fler vinregioner. Idag satsar många, både nya och gamla producenter på zinfandel med längre alkoholhalt, renare frukt och friskare syra.

Det händer mycket i Kalifornien. Zinfandel har fått sin egen guldrusch. Det är på tiden.

Några viner som finns på Systembolaget idag.

Ridge Lytton Springs 2013, nr 95293. 299 kr. Tillfälligt släpp.

Zinfandel, som blendats med några procent petite sirah, carignan och mataro (mourvédre) för extra struktur och syra. Ridge levererar alltid. Lyttons Springs bjuder på fin balans mellan frukt och fräschör. Gott idag, men lika bra om 10 år. 

951534

Seghesio Old Vine Zinfandel 2012, nr 91228. 299 kr. Tillfälligt släpp.

Zinfandel från gamla stockar, minst 60 år. Vinet har fått lite extra krut från några procent petite sirah. Stiligt och friskt, som allltid från Segeshio. Syra är firmans signum. Bra frukt och härligt kryddiga och örtiga toner. 

909741

Turley Old Vine Zinfandel 2012, nr 78757. 399 kr. BS

Turleys viner är för den som gillar maffigt och mycket, the whole shebang. Massiv frukt och rejäl alkohol (15,5%). En helt egen stil, som säkert falla många på läppen. 

Carlisle Mendocino Ridge ”DuPratt Vineyard” Zinfandel 2013, nr 76223. 429 kr. BS

Ny producent i Sverige, vars viner ligger i beställningssortimentet. Frukten kommer från gårdar i Mendocino Ridge, en AVA där planteringarna måste ligga högt över havet; minst 360 meter. Tack vare detta, får man en jämnare temperatur. Fräschare viner med andra ord. Vinerna från Carlisle är hett eftertraktade på sin hemmaplan. Nu är det Sveriges tur. 

Titta även in hos Winefinder, som har fyllt på sitt lager med amerikanska viner. Här finns bl.a viner från Turley och några från distriktet Shenodoah Valley i Amador County. Amador ligger en bit norröst om San Fransisco, en bit från staden Sacramento.

KKwine.dk är en dansk vinhandlare som fokuserar på just viner från USA. Titta in och förförs av deras enorma utbud. Ett insidertips är vinerna från Terre Rouge och Easton Wines i Amador County. Bra zinfandel till schyssta priser.

Vill du veta ännu mer om zinfandel?

Titta på ZAP’s hemsida, Zinfandel Advocats and Producers

På väg till Kalifornien? Här är några tips på vingårdar, som i dagsläget inte finns att få tag på i Sverige.

I Napa rekommenderar jag besök hos Biale Vineyards, Brown och Hendry.

I Sonoma tycker jag att man bör besöka Madrone, Haywood, Maurtison och Gamba Vineyards.

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide