Delas Fréres och syrah – en mästerlig kombo

Delas Fréres gör vin från norr till söder. Sött från Beaumes de Venise, med ett stopp i Ventoux och sen vidare upp hela vägen till Saint-Joseph där druvan syrah odlas. Delas vet hur man ska hantera syrah. 

Annons:

Att syrah är den stora stjärnas hos Delas är ingen slump. Det är norra Rhône som är hjärtat för Delas. Här har de sin bas, sina vingårdar och den större delen av firmans viner kommer härifrån.

20 hektar i Hermitage, 16 hektar i Crozes-Hermitage och två hektar i Saint-Joseph. Ungefär så är ägorna fördelade. Resten av druvmaterialet köper man in från kontrakterade odlare. Till och med deras Cote-du-Rhone domineras av syrah och osar norr; pepprigt, stramt och friskt.

Delas såg ljuset i början på 1800-talet, då herrarna Philiipe Delas och Charles Audibert investerade i ett vinhandlarföretag. Det döptes raskt om till Audibert & Delas.

Nästa steg i firman gick i kärlekens tecken, då männens respektive barn gifte sig med varandra. Philippes söner Florentin och Henri tog över företaget 1924 och gav det namnet som det bär än idag. Delas Fréres.

Under åren har Delas vuxit. Nya vingårdar och nya viner har tillkommit i den ständigt växande portföljen. I slutet på 1970-talet köptes man upp av Champagnehuset Deutz och nästan 20 år senare gick Champagnefirman Louis Roederer in som ägare. Uppköpet har dock inte påverkat vinerna, de görs i samma anda som alltid.

Delas visar framför allt sin styrka i de viner som kommer från de egna vingårdarna. Jag tycker detta är framförallt tydligt i vinerna gjorda på syrahdruvan. Där finns ett fint handlag, rakt igenom. Frukten är ren, druvtypisk och tydlig. Vinerna skiner av ursprung, skärpa och pur frukt. Där finns en direkt -korka-upp-nu-uppmaning, men lagringskapaciteten är stor. Fathantering är varsam och lyfter bara kryddigheten från druvan ytterligare en nivå. Det är vin med harmoni.

Kort och gott, det är helt enkelt snygga viner i schyssta prislägen som borde göra de flesta rhônedyrkare (särskilt norra Rhône) väldigt tillfredsställda. Utöver röda viner produceras också rosévin samt flera vita på de klassiska rhônedruvorna från de flesta distrikten i regionen.

 

Jag har valt att fokusera på Delas viner gjorda på syrah. Samtliga viner finns på Systembolaget, både i fast sortiment och via beställning. 

(V)INKÖPSLISTA

Crozes-Hermitage ”Les Launes” 2013, nr 2800. 149 kr. FS. 

Finns även på halvflaska för 75 kr.

Yppig och flörtig årgång där krossade bär, som kråkbär och björnbär, mixas med friska örter som lagerblad och salvia. I slutet kommer ett trevligt litet bett och pigga mineraltoner fram. Bra grejer för pengarna.

Innehåll: 100 % syrah

les launes

Crozes-Hermitage Domaine de Grand Chemins 2013, nr 70950. 219 kr. BS

Stram men också läskande och frisk. I glaset möts vi av härliga syrah-örter; tänk lagerblad, salvia och rosmarin. Frukten består av nyplockade skogsbär, som ger vinet en tät och strukturerad känsla. Korka upp till vintermaten eller kör vinterdvala några år.

Innehåll: 100 % syrah

Delas Freres

Cornas Chante-Perdix 2013, nr 2274. 299 kr. FS, finns i 20-talet butiker. 

Här finns allt; balans, djup, mineraler och friska syror. Ett bärigt och mustigt vin, där anis, lakrits, cassis och vildhallon slåss om uppmärksamhet. Mycket välpolerat och stiligt, med en stenig och örtig eftersmak. Sanslöst gott!

Innehåll: 100 % syrah

cornas

Hermitage Domaine des Tourettes 2011, nr 75456. 479 kr. BS

Årgång 2011 är redan vidöppen (vinöppen?) och välkomnande. Urgott att sippa på i höst. Dofta och smaka länge på vildhallonen, de mogna jordgubbarna och den livliga syran. Fluffigt och fasligt smarrigt.

Innehåll: 100 % syrah

Delas Freres

Côte-Rôtie Seigneur de Maugiron 2013, nr 91310. 499 kr. Tillfälligt släpp i februari. Det finns ett gäng flaskor kvar att knipa. 

Fin kombination av söt frukt som svarta vinbär, körsbär och röda vinbär som samsas med fint integrerade fat, söta kryddor och lakritsrot. Ännu ungt och rätt koncentrerat så ha gärna lite tålamod med Seigneur de Maugiron.

Innehåll: 100 % syrah

delas coterotie

Importör i Sverige är Ward Wines som arbetat med Delas i 20 år. 

Läs mer


Fler artiklar