Ball Bobal och magisk Mencia

Två druvor. Ett land; Spanien. Bobal och mencia är två, blå inhemska spanska druvor. Hur smakar de? Och var odlas de? DinVinguide har provat.

Bobal har sitt ursprung i regionen Utiel-Requena, i Valencia, centrala Spanien. Här är bobal den dominerande druvan. Den har också en viktig roll i regionen Manchuela, där bland annat producenten Finca Sandoval har lyft denna blå druvas anseende. 

Ursprungligen användes bobal som en bulkdruva då den är tålig mot sjukdomar och tuffa väderväxlingar, framför allt torka. Den ger också en bra avkastning, rejält med mörkblå färg och stora aromer av peppar, viol och lakrits. Syra och fräschör är ännu en av dess fördelar, tillsammans med tanniner, som är tydliga men inte extrema. Odlas den på höga höjder, gör den ännu bättre ifrån sig. Det har de seriösa vinproducenterna upptäckt.

Jag har provat en del bobal på sistone. Jag vill prova mer. Den har gett mersmak. Här finns något unikt, något personligt. För de som gillar jämförelser; tänk lite Rhône, lite syrah, tänk Medelhavet. Där har ni bobal. Fast först och främst smakar bobal, just bobal. Den är ball och kan stå på egna ben. Fler och fler producenter har upptäckt bobals styrka. En druva jag tror vi kommer se mer av i framtiden. Även i rosa format. Något att prova i den stundande vårsolen.

KÖP OCH DRICK

Pino Bobal 2013, nr 71222. 249 kr. BS

Pino kommer från den moderna firman Bodegas y Viñedos Ponce i Manchuela, som har tagit med sig sina bobalstockar mot nya höjder. Bokstavligen. Vingårdarna ligger uppåt 800 möh, planterade för mellan 35 och 80 år sedan. Fokus ligger på ren, frisk bobal (en del andra druvor är också planterade) som odlats biodynamiskt. Pino har en lätt pepprig doft, med nymald svartpeppar och skiffer. Vinet är mustig och ungt, med fin struktur och mineralitet. Ett frisk och läskande vin med energisk frukt som jordgubbar, granatäpplen och vinbär. Personligt och djup, med intensitet, vitalitet och djup. Spara gärna, om du motstå frestelsen att öppna buteljen direkt.

Las Ocho Vino de Pago 2012, nr 75050. 199 kr. BS

Från Bodegas Chozas Carrascal kommer denna blend på åtta druvor; bobal, monastrell, garnacha tinta, tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah och merlot. Där av namnet ”las ocho”, vilket betyder åtta på spanska. Bodegan ligger i Utiel-Requena och arbetar ekologiskt. Las Ocho är läskande och läcker, med en fin tillgänglighet. Stilen är frisk och ren, med toner av balsamico, fikon, röda bär, mineral och ceder. Har ni planer på att besöka Valencia, sväng förbi Chozas. De ligger bara några mil utanför stan. Be om att få prova deras cabernet franc isåfall. Ren vinmagi.

 

 

Annons:

Mencia är en annan sida av Spanien. Både geografiskt och stilmässigt. Mencia kommer troligtvis från Bierzo, i norra Spanien. Den odlas också i viss mån i Portugal, där under namnet Jaen du Dao och Louriero Tinto. Den förknippas dock främst med Bierzo och även regionerna Valdeorras och Rias Baixas, i Galicien. I Rias Baixas odlas vinrankorna på terrasser, där jorden är rik på skiffer. Detta ger en häftig stenig, mineralitet till vinerna.

Karaktären kan gå från fyllig, mullig och fullmatad med mörka bär, blyerts och örter till sval, sprittande frisk, rödbärdig och slank. Allt är som vanligt en smaksak. Jag föredrar ett mellanting. Inte för kralligt, men inte heller för snipigt och tunt. Frukt, struktur och syra är viktiga beståndsdelar i ett vin. Prismässigt, går det att hitta mencia från en 100-lapp och uppåt på Systembolaget. Jag har valt ut två favoriter, som väl representerar mencia. Spaniens magiska druva.

KÖP OCH DRICK

Bailoro Mencia 2009, nr 72859. 235 kr. BS

Bailoro kommer från Bierzo och den unga firman Luzdivina Amigo Bierzo. Familjen har länge odlat vin i området, men bestämde sig att det var tid att göra vin också. Idag driver bröderna Miguel Angel och Javier gården, som består av 40 hektar. Detta är ett härligt exempel på en rik mencia med massa mineraler och stadiga tanniner trots en smygande mognad. Strukturen är rakryggad och ändå saftig med inslag av tobak, ceder, mörka och söta bär. Kan lagras ytterligare. Vinet är ofiltrerat så dekantera gärna.

Baloiro_Reserva-2009-131x420

Guímaro Finca Meixeman 2013, nr 92295. 219 kr. Tillfälligt släpp i januari.

Cool mencia från Ribeira Sara. Vinet är packat med sprittande röda bär, färska medelhavsörter, lite tobak och blommiga inslag av viol. Eftersmaken är lång, flörtig och floral med en fin ihållande mineralet. Leta gärna efter de andra vinerna från Guímaro. Det ligger flertalet i beställningssortimentet. Guímaro är en liten familjefirma, som består av 9 hektar. Meixeman är deras största vingård, på 1,2 hektar, som producerar omkring 4000 flaskor om året. Då förstår ni hur liten firman är. Fast vinerna, de är stora.

FincaMeixeman

Läs mer


Fler artiklar