4th of July – några dagar senare

USA’s nationaldag har precis passerat. En folkfest utan dess like, med fyrverkerier, basebollmatcher, picknickar och barbeque i mängder. Vi kan väl hänga med i firandet också?

 

Det blir visserligen kalas i efterskott, men såna här festligheter kan man gärna dra ut på. Det enda självklara sättet att fira på blir med amerikanskt vin. Vad annars?

Men innan dess lite historia. 

Den 4:e juli är USA nationaldag, tack vare att det också blev deras självständighetsdag. Året var 1776, då 13 brittiska kolonier i Nordamerika äntligen kunde förklara sig självständiga från Storbritannien.

Numera är det en helgdag, då de flesta butiker och kontor är stängda; något som är ovanligt i USA.  Istället firas dagen tillsammans med vänner och familj. Grillfester är poppis och det är där vinet kommer in. Vi svenskar gillar ju det där med grill också.

Själv kommer jag fira med en god köttbit – svensk dock – samt amerikanskt vin. Här får ni tips på några jänkarviner att fira både nationaldagar och sommaren med.

 

Annons:

Carlisle Sonoma Valley Pagani Ranch Zinfandel 2014, nr 79406. 499 kr. BS

De större delarna av Paganis vingård planterades 1885. Ja, du läste rätt. Carlisle Winery har tagit amerikansk zinfandel till en helt ny nivå. En nivå där zin smakar rent, frisk och oerhört komplext. Allt tack vare Mike Officer, som är vinmakare och ägare. En winegeek från databranschen som sadlade om och började göra vin i ett garage.

Det gör han inte längre. Men han gör viner på zinfandel som ingen annan. Gamla stockar, fina druvor, allt skördas samtidigt, avstjälkas och vinifieras ihop. Pagani är bara en av cirka 30 viner som görs varje år. Smaken då?

Tänk rabarber, nektariner och persikor som mixats med vildhallon, rosépeppar, sälta och efterlämnar både djup och komplexitet.

Det finns ett antal viner från Carlisle i BS, slå till så länge de finns tillgängliga.

Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2013, nr 71926. FS – cirka 30 butiker

Vad Chateau Montelena har betytt för vinvärlden och inte minst Kaliforniens vinbransch behöver vi kanske inte peta så mycket i. Vill du veta allt och lite till? Sök på våra artiklar i arkiven.

Montelenas ”vanliga” cab är på många sätt väldigt klassisk. Den smakar Napa, fast det har aldrig varit ett powerhus. De har behållt sin stil, årgång efter årgång. Harmoni framför kraft. Ett vin som är gjort för att vara tillgängligt direkt. Men lagring är nemas problemas. 2013 var en lite varmare årgång som gav vinerna mer bett och frukt. Jag provade nyligen 2014, en årgång med fin balans och struktur. Den bjussar på läskande cassis, lite tobak, ceder, kryddnejlika, en hint av blyerts och ett direkt välkomnande. Köp, drick, njut.

Santa Barbara County Chardonnay Au Bon Climat 2015, nr 90516. 209 kr. 2400 flaskor lanserades i början på maj. Än finns det några kvar att investera i. 

Inget 4:e juli utan en ordentlig amerikansk chardonnay. Det vore tjänstefel. Inte mycket slår en lite ekad, smörig och flörtig chardonnay. Så länge vi har balansen och sansen. Det har alltid Au Bon Climat, en firma i södra Kalifornien som grundades i början på 1980-talet. Mannen bakom heter Jim Clenenden, som tack vare inspiration från Bourgogne producerar svalt och småskaligt, på pinot noir och chardonnay framför allt.

Jag skrev så här om lanseringen:

”Schysst prislapp på en klockren Cali-chardonnay. Rostade nötter och citrusolja mixas med friska mineraler, lätta fattoner och massor av citrus. Good stuff!”

Servera i Bourgognekupor till en klassisk amerikansk Cesarsallad eller halstrad lax med sötpotatispommes.

Birichino Jurassic Park Chenin Blanc 2014, nr 70807. 249 kr. BS

Chenin blanc och USA är rätt sällsynt. Jag har bara provat ett fåtal. Foxen Chenin Blanc Ernesto Wickenden Vineyards är en av dem. Ett vin gjort på gamla vinstockar med komplexitet och djup som gjort mig nyfiken på amerikansk chenin. Tyvärr finns inte Foxen representerad i Sverige.

Ett annat vin jag har provat är detta, från den trevliga vinfirman Birichino. Frukten kommer också från äldre stockar, som planterats på en fossilrik vingård – därav namnet.

Ett intensivt, rökigt och stenigt vin med toner av vita mandlar, lite ylle, honung och mineral. Prova till crabcakes, amerikanskt så det förslår.

Läs mer


Fler artiklar