Månadens Vinhus: Freixenet

Bara några mil söder om Barcelona ligger byn Sant Sadurni d’Anoia. Byn skulle inte vara lika välbesökt om det inte vore för att många av landets och världens kända vinhus ligger där. Vinhusen producerar framförallt cava, Spaniens mousserande vin. Här hittar vi hus som Gramona, Recaredo, Codorniu, Torello och inte minst Ferixenet. 

Månadens Vinhus: Freixenet

Men frågan är inte om den mest kända är Freixenet? De är framför allt störst, med sin produktion av 130 miljoner flaskor varje år. Av dessa kommer faktiskt hela 1 miljon flaskor till Sverige. Vi gillar med andra ord den svarta flaskan, med sina torra och friska bubblor. Cavan heter Cordon Negro och har sällskap av bland annat Carta Nevada, som är lite sötare i stilen. 

Hur började vinhusets historia då? Med kärleken så klart. Allt startade med ett litet vinhandelshus i Sant Sadurni d’Anoia, som ägdes av familjen Sala. I slutet på 1800-talet träffade Dolores, dottern i familjen, sin blivande man Pedro Ferrer Bosch. Hans familj var också i vinbranschen och nu skapade de ett nytt företag tillsammans, som fick namnet Freixenet.

Ordet kommer från katalanskans ”freixeneda” som betyder ” en plats där askträd växer”. Det var också Pedros smeknamn, som nu fördes vidare och blev ett framgångsrikt familjeföretag. 

Men de nöjde sig inte med att stanna i Europa. Under 1930-talet öppnade de ett kontor i New Jersey och kunde på så sätt fortsätta sprida sina bubblor på andra sidan Atlanten. Dessvärre avled Pedro och deras äldste son under det spanska inbördeskriget i slutet på 1930-talet. Dolores blev lämnad själv med sina barn. Tack och lov hade hon företaget kvar som hon fortsatte att utveckla. I början på 40-talet lanserade hon en nyhet från Freixenet; Carta Nevada med sin kända frostiga flaska. 

Bild från DinVinGuide

Dolores jobbade hårt, fram till slutet på 50-talet. Nu var det dags för andra generationen att ta vid. Sonen Josep Ferrer tog över och ett av hans mål var att höja kvalitén ytterligare. Han utvecklade bland annat vinhusets mest kända och inte minst välkända cava, Cordon Negro, i den svarta flaskan. Det blev en milstolpe för familjen och Freixnet som nu blev världens mest kända sålda cava. 

Än idag drivs Freixenet av familjen Ferrer och de har kvar sitt huvudkontor och hjärta i lilla Sant Sadurni d’Anoia. Men de står inte stilla, de fortsätter att växa. Numera gör man även mousserande vin i Italien, en prosecco och en rosé. Vi har valt att provat några produkter som ligger i beställningssortimentet. I fast sortiment hittar ni bland annat den svarta klassikern Cordon Negro, Carta Nevada och numera även italienska bubblor. 

Häng med och smaka du också. Bubblor gör livet gladare!

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/dsc05812.jpg*section**row*Freixenet Organic Brut, nr 77839. 109 kr

Krämig och frisk med drag av gröna och gula äpplen, rostat bröd, lite nötter, mineral och pigga syror. Gjort på den inhemska druvan macabeo och en skvätt chardonnay vilka är ekologiska. Inte dumt till en räkcocktail.

Bild från DinVinGuide

Freixenet Vintage Brut 2015, nr 88474. 119 kr

Smygande mognad som bjuder på rostade hasselnötter, frisk sälta, mineral och krossade stenar. Stram och torr i stilen. Lång fin eftersmak. Prova till tunna skivor jamon serrano, Spaniens goda lagrade skinka. Gjort på de klassiska druvorna för cava; macabeo, xarel·lo och parellada.

Bild från DinVinGuide

Elyssia Gran Cuvée Brut, nr 77150. 179 kr

Rätt rik, maffig med bred frukt och rika toner av gula plommon, gula äpplen, söt citrus och snälla, krämiga bubblor. Gott till ugnsgratinerade skaldjur eller en krämig fisksoppa. Gjort på chardonnay, macabeo, parellada och pinot noir.

Bild från DinVinGuide

Elyssia Gran Pinot Noir Brut, nr 77151. 179 kr

Intensiv och smakrik rosécava, fylld med röda bär, lingon, vildhallon med drag av blodapelsin och granatäpplen. Pigg och lång eftersmak. Gjort på pinot noir och den inhemska druvan trepat. Prova till en kryddstark och värmande soppa eller varför inte paella?

Bild från DinVinGuide

*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*

Månadens Vinhus: Freixenet - DinVinguide | DinVinguide.se