En midsommarnatts drömdryck

Så är vi snart där igen. Midsommar. En av våra viktigaste högtider, som alltid firas mellan den 20-26 juni, nära sommarsolståndet. Som alla högtider, har dryck och mat en betydelsefull roll denna dag.
En midsommarnatts drömdryck

Jag kommer att fira midsommar med goda vänner, på en (förhoppningsvis solig) plats nära naturen och vattnet. Champagne är i fokus under lunchen, därefter tar rödviner plats, tillsammans med kraftfulla vita för att matcha kvällsgrillen.

Vi återkommer till champagnen – den är viktig. För jag skulle vilja lyfta fram andra drycker, alkoholstinna som alkoholfria. Söta, som torra. Midsommar är en lång dag, så vi har gott om tid att prova oss igenom en mängd drycker! För enkelhetens skull håller vi oss till det fasta sortimentet och något tillfälligt släpp också, så länge det finns gott om flaskor kvar.

Varför inte inleda dagen med en aperitivo? A la Italia! Svergie är supersnabba på att anamma andra länders dryckes- samt matkulturer. För några år lystes våra uteserveringar upp av stora kupor Aperol Spritz. Den populära orangea drinken från Italien, gjord på den söta aperitifen Aperol, en skvätt prosecco och soda. Svalkande, läskande och låga volymprocent. Aperitivo-kulturen håller i sig och idag har sortimentet förstärkts med nya sorter. Prova gärna Cocchi Aperitivo (nr 773, 124 kr), med några isbitar, som drinkbas eller som en spritz. En kryddig aperitivo med smak av blodapelsin, mandel och örter. Utmärkt till rostade mandlar, lite chips och oliver.

Cocchi

Bilburen? Sanbitter Röd (nr 1999, 34 kr för 6 småflaskor) har samma färg och ungefär samma karaktär som Cocchi och Martini. Men noll procent alkohol. Den perfekta aperitifen utan varken rus eller bus.

Sanbitter

Sen kan vi gå på champagnen! En personlig favorit är Diebolt-Vallois (nr 7723, 369 kr). 100 procent chardonnay och 150 procent drickglädje. Elegant och fräsch med rena smaker av croissant, nötter och gul frukt.

Diebolt

Palmer & Co är ett annat säkert champagnekort. Satsa på deras Vintage 2008 (nr 7867, 329 kr), en årgång som man ska kasta sig efter. Buteljerad kraft, elegans och friskhet.

Palmer

Har vi kommit in på förrätten (eller förrätterna), med lax i olika former och eventuellt skaldjur, ser jag gärna en rosé i glasen. Bubblande givetvis. Louis Roederer Rosé 2010 (nr 77226, 549 kr) är så snyggt det bara kan bli. Stramt, friskt och förföriskt med den rosa/orangea färgen och smakerna av granatäpple, persika och mineral.

Roederer

Efter sill och lax, kommer det eventuellt en ljummen paj med grönsaker och krämig, salt ost. Då passar det fint med ett lite fetare vitt. Chardonnay så klart! Jag tycker om min chardonnay, som fått uppleva solen och ändå bevarar syran. Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2014 (nr 99720, 199 kr) är ett sådant vin. En jänkare med harmoni och fin kraft. Den passar även bra till salsiccia och ljust kött, om det står på kvällens grillmeny.

AuBonClimat

För frankofilen, väljer vi en minst lika rik chardonnay, fast med ursprung Jura. Côtes du Jura Chardonnay (nr 2327, 149 kr) från Maison Rijckaert är härligt smörig och rökig, med mineraler och krossade stenar som topping. Som givet till midsommarens rökta lax och även grillad kött som kalv och kyckling.

Maison Rijckaert

 

Kvällens sena grillning kräver rödpang. Gärna ett stadigt sådant, som man kan hålla i handen när midsommarregnet kommer – risken finns alltid. Jag grillar gärna amerikanskt; hamburgare eller en fin köttbit tillsammans med stora mängder grillad grönsaker och en rökig bbq-sås. Då ska det vara lika amerikanskt i flaskan. Seghesio Sonoma Zinfandel 2014 (nr 22562, 199 kr) är en zinfandel som alltid imponerar med sin syra och fräscha frukt. Så fjärran från Apuliens syltträsk man kan komma.

Seghesio

Ett litet påve-vin sitter inte heller fel till grillen. Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur (nr 2845, 255 kr) är ekologisk och grenachedominerad. Perfekt att servera aningen kylt, till grillade lammkotletter eller nötfärsbiffar med en grekisk sallad. Stilmässigt går vi åt det mer svala, där frukten domineras av solmogna jordgubbar, tranbär och en hel örtträdgård.

Châteauneuf-du-Pape

Och sen då? Jordgubbar så klart! Säsongen är kort. Ät jordgubbar varje dag som om det vore den sista. Skölj ner med digra mängder Brachetto d´Acqui Braida 2015 (nr 6260, 85 kr), ett lätt pärlande vin med just smak av jordgubbar, en näve hallon, syrliga körsbär och mandel.

Brachetto d´Acqui

Mätt och nöjd? Avsluta, eller börja om med ett glas champagne igen. Det hade jag gjort.

Glad Midsommar!

En midsommarnatts drömdryck - DinVinguide | DinVinguide.se