- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Sopa de Fideo – Mexican noodle soup
Sopa de Fideo – Mexican noodle soup


Sopa de Fideo – Mexican noodle soup
5 medelstora tomater, skurna i bitar
4-6 vitlöksklyftor, krossade
2 jalapeños, hackade i bitar (med frön för starkare, utan frö för inte så starkt)
700 g hela eller krossade tomater på burk
1 gul lök, skuren i bitar
400 g kokta pinto böner eller liknande
300 g vermicelli eller tunn spagetti
250 g mexikansk chorizo
1 tsk malen kummin
1 tsk chipotle pulver
1 tsk ancho chili pulver
1 tsk chili pulver
1/2 l vatten
1 tärning kycklingbuljong eller motsvarande mängd fond
1 knippe färsk koriander
1 citron, saften
Mixa tomater, lök, vitlök, jalapeños, burktomater och knippet färsk koriander helt slätt. Ta bort skinnet från choritzon och stek korvfärsen i en kastrull lagom stor för soppan. Mosa den så den blir kornig och väl stekt, häll korvfärsen i en sil med en skål under. Låt rinna av och häll tillbaka fettet i grytan. Tillsätt eventuellt lite olja om det behövs. Bryt pastan i ca 2 cm stora bitar och bryn dem i chorizofettet tills mörkt gyllenbrun. Tillsätt i kummin, chipotle-, chili-, och anchopulver och rosta i en minut. Häll i pintobönor, kycklingbuljong, vatten, den stekta chorizon samt den mixade tomat- och lökröran. Låt koka upp och sjud i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och saften från en citron. Toppa med lite färsk koriander och
pico de gallo*. Servera med varma tortillas
*Pico de gallo
1 tomat, finhackad
1/4 gul lök, finhackad
1/4 jalapeno finhackad
1/2 citron, saften
färsk koriander
Blanda allt och smaka av med salt och peppar.
Jan Lööv, Sous Chef på Omni Hotels i Frisco, Texas, USA
Twitter: @jtloov
Instagram: @jloov