Vildsvin & vin

Gillar man griskött så gillar man vildsvin. Det senare kräver dock lite mer jobb i köket, det extra arbetet ger dock sin belöning i form av mer smak. Har du dessutom ett gott vin att skölja ned det vilda fläsket med så kan du få smaklökarna att göra krumsprång av lycka.
Vildsvin & vin

När man pratar viltkött får man inte glömma vildsvinet. Bara ordet får det att vattnas i munnen. Just vildsvin tar mig tillbaka till barndomen, inte på grund av smaken utan på grund av seriealbumen om Asterix. Obelix, Asterix välväxte, vildsvinsjagande vän, satte tänderna i ett nygrillade vildsvin på löpande band. Detta satte fantasin i gungning hos en ung grabb, här skulle ätas vildsvin.

teckning

Vildsvinet är ett djur som jagats i Sverige från forntiden, men som utrotades på 1600-talet. Under 1960- 70- och 80-talet lyckades dock ett antal fly från olika vilthägn och nu finns det åter en stor vildsvinsstam. Idag beräknas det finnas mer än 300 000 stycken. Till vissas glädje och andras olycka.

Djuren finns främst i södra och mellersta Sverige men letar sig långsamt norrut. Jag har haft turen och sett dem i det vilda vid flera tillfällen, de är skygga men rör man sig i skog och mark kan man ha turen att se dem. De är rejäla djur och kan nå en mankhöjd om en meter och väga upp mot 200 kg. För många är de en plåga då de kan förstöra åkrar, tomtmark eller en bil om man kör på dem. För många har de dock blivit ett välkommet tillskott i jakten och de är goda att äta.

Det man helst vill få tag i är ettårsdjuren, de så kallade brungrisarna. Köttet smakar gris men är lite mörare, har en ganska mild viltsmak och är lite mörkare i köttet. Det är saftigt men magrare än tamgris varför man måste tillaga det med viss försiktighet, gärna på låg temperatur samtidigt som man öser det regelbundet. Personligen är jag förtjust i vildsvinstek, i karrén och kotletterna med lite klassiska örter, vitlök och svamp.

När det kommer att matcha med vin så gillar jag vildsvin och sangiovese. En bra Chianti Classico eller en Brunello di Montalcino är utmärkta matchningar.

"For six or seven days I ran happily amok - spending money, sitting in baths, and futilely hunting wild boar with a .44 Magnum revolver" - Hunter S. Thompson (1966).

Vintips – Chianti Classico & Brunello di Montalcino

Viner från Toscana har kanske glömts bort lite grann när andra italienska vinområden blivit mer populära. Klassiska viner från Chianti Classico och Brunello Montelcino borde dock ha sin givna plats i varje vinkällare. Detta är viner som lyfter vardagens pizza eller pasta men som också fungerar fantastiskt bra med viltkött och finare middagar.

Italien rött vin

Chianti Classico Bibbiano 2013, Toscana, Italien, 146:-, Nr 75390, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett klassiskt Chianti Classico gjort på 95% sangiovese och 5% colorino från en producent som alltid levererar. Vinet är välbalanserat med ett fruktigt anslag med smak av röda och svarta körsbär, plommon och kantat med en blommigt ton med inslag av viol. Det är lite rustikt och har en härlig ton av vilda örter. Här finns ett fräscht anslag med en riktigt fin syra och en ton av chark. I avslutet finns en lite stjälkig bitter ton och fina tanniner som ger vinet lite struktur.

Brunello di Monatlcino

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2010, Toscana, Italien, 279:-, Nr 12357, Systembolaget

Detta är ett annat klassiskt vin från Toscana som finns i många bolagsbutiker och från en riktigt bra årgång. Här kliver vi upp ett steg på kvalitetsstegen och det levererar alltid. Det är ett fräscht ungt vin med en härlig balans i en ganska stram stil. Röda körsbär och plommon möter fattoner vilka tillsammans ger ett härligt djup och en lång eftersmak men liten fin blommig kant. Här finns också en lite köttig buljongton, färsk tobak, jord och vitpeppar. Vinet har tydliga tanniner samt en mineralton som minner om krossad sten. Elegant, komplext med finess.

Magnus Reuterdahl