- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Prestigechampagne bäst i test 2017
Prestigechampagne bäst i test 2017
Champagnehusens dyraste och ansedd som den bästa Champagnen.

DinVinguide.se har traditionsenligt valt ut årets PrestigeChampagne bäst i test 2017.
De utvalda champagnerna har genomgått vårt blindtest utifrån följande kriterier: prisvärd, kvalitet och drickvänlig.
Vi har valt att bjuda på utvalda recept som passar till respektive champagne. Som inspiration till helgens middagar. Alla champagner passar med fördel även till julmaten.

*Bäst i test
Pertois Lebrun Le Fond du Batueau No. 9
Otroligt ung men öppnar sig med luft och har fina mjuka bubblor. Vinet visar toner av lime, mineraler, kex, rostade pinjenötter och härlig frukt. Lång balanserad smak med knivskarp syra.
Le Fond du Batueau No. 9 är brödernas första champagne under en ny etikett, Perles de Terroir. Tanken är att göra unika champagner från de bästa odlingslägena för att spegla både platsen och årgången på ett så autentiskt sätt som möjligt. Le Fond du Bateau är således från en plats med samma namn i Grand Cru-byn Choilly och årgången är 2009 (= No. 9). Vinfältet är 1,44 Ha och stockarna är mer än 50 år gamla, planterade av bröderna Bourets morfar Paul Pertois. Endast första pressningen har använts.
65% av vinet har jäst på ståltank och 35% på ekfat.
Champagnen är en Extra Brut med en dosage på 1,5 g per liter.
För närvarande finns degorgeringsomgången som degorgerades i juni 2017 på marknaden.
Endast 1998 flaskor har producerats.
*Generös, flörtig och drickvänlig!
Perrier-Jouët Belle Epoque 2011
Flörtigt inbjudande med inslag av vita florala toner, mandel, mogen citrus, mineraler och gråpäron.
Chardonnay 50%, pinot noir 45%, pinot meunier 5%.
Perrier-Jouëts historia är förknippad med en av konstens mest spännande tidsepoker Art Nouveau eller ”La Belle Epoque”. Det syns tydligt på flaskan Belle Epoque. Flaskan skapades 1902 av den kände glaskonstnären Emile Gallé och de vita anemonerna på flaskan ger ett tydligt uttryck för det. Detta vin är framställt på druvor från 6 exceptionella vingårdar från Grand Cru lägen. Vinet har legat på sin jästfällning i mer än 5 år.
Dosage, 9 g socker per liter.
*Insmickrande, torrt och friskt vin.
Cuvée Sir Winston Churchill 2004
Begynnande mognad med inslag av rostat bröd, nötter, vinteräpple, apelsin, nougat samt mineraler i avslutet.
Denna cuvée är hemlig, ett recept som stannar inom familjen Pol Roger och de Billy. De bästa druvorna enbart från Grand Cru gårdar. Vinstockarna härstammar från Sir Winstons tid. Denna cuvée produceras endast de bästa åren.
Druvor: pinot noir och chardonnay
Socker: 5g/l
*Charmig och drickfärdig.
Gosset Celebris 2004 extra brut
Här finns toner av nybakad brioche, tropisk gul frukt, gula och röda sommaräpplen, viss torkad frukt samt citrus i eftersmaken.
Champagne Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne 1988 var första årgången av detta vin och endast 2% av Gossets druvor går till detta vin.
Druvor chardonnay 45 % och pinot noir 40%
Socker: 5g/l