Vinterviner från Rhône

Det är inte bara röda viner som värmer likt sprakande brasor i vinterkylan, jag gillar också vita viner även under vintern. Röda viner har frukten som värmer medan vita viner påminner om varma och slöa sommardagar. Rhône är en av de största regionerna i Frankrike och där produceras utmärkta röda och vita viner att njuta av under kalla vinterdagar.

Annons:

Det börjar bli ljusare, det har dock också blivit kallare så även om våren närmar sig behöver jag fortfarande något att värma mig med. Vin och mat är ett sätt att skapa värme. Med värme menar jag dock inte alkoholhetta utan fruktiga viner som minner om sommarens bär och frukter. Viner där man kan känna solens gassande strålar och som tar mig till sydligare breddgrader och till minnen från förra sommaren.

Vingård Rhone

Olika typer viner ger olika känslor. När det är mörkt, blött, kallt och snöigt ute blir jag ofta sugen på viner från Rhone som har det där somriga, fruktiga och varma. Vinerna är dock inte klumpiga och stora utan backas upp av massor av fräschör.

Rhone vingård

Vinregionen Rhone är en stor region. Den är nästan 20 mil lång och här finns omkring 75 000 hektar med vingårdar. Den sträcker sig från Vienne i norr till Avignon i söder. Vinerna skiljer sig mycket beroende på var de kommer från och här görs såväl toppviner som bulkviner. Majoriteten av vinerna är röda, men de görs också riktigt bra vita viner.

Många av vinerna går under namne som Côtes-du-Rhone, på andra anges områdesnamn eller bynamn. Vinälskare världen över känner igen områden som Côte-Rotie, Condrieu, Hermitage, Crozes-Hermintage, Chateauneuf-du-Pape, Tavel, Lirac och många fler.

En riktigt bra producent om du vill prova olika typer av klassiska Rhone viner är Chateau Mont-Redon. De producerar viner i många delar av Rhone, bland annat i Chateauneuf-du-Pape och Lirac:

Rött vin rhone

Château Mont-Redon 2012 Chateauneuf-du-Pape, 255:-, Nr 2811, Systembolaget

Vinerna från Chateauneuf-du-Pape är gjorda på många druvor, traditionellt brukar det sägas upp till 13 stycken. I verkligheten är det dock ännu fler, senast jag kollade hittade jag 18 tillåtna druvor. I detta vin finns det sju druvor: grenache, syrah, cinsault, mourvedre, counoise, muscardin och vaccarese.

Det här är en klassisk Chateauneuf-du-Pape. I smaken finns mörka frukter och bär som körsbär, plommon och björnbär. Vinet har en rostad ekfatston med smak av mörk choklad och ekfatskryddor. Avslutet är långt och har en fin kryddig ton med inslag av vitpeppar örter som  lagerblad och torkad lavendel.

Detta är ett vin som är ganska kraftfullt med snyggt integrerade tanniner. Det är välbalanserat och elegant och passar till bra till grytor och vilt.

De gör också ett riktigt trevligt vitt vin på druvorna grenache blanc och viognier från vingårdar kring byarna Orange och Roquemaure.

Vitt vin rhone

Mont-Redon 2016 Côtes du Rhone reserve blanc, 110:-, Nr 2813, Systembolaget

Vita viner från Rhone har ofta en fin kombination av fräschör och kropp, detta vin är inget undantag. Det är är rent och fräscht med smak av gula päron, annans, aprikos, honungsmelon och en hint av apelsin. Vinet har en fin syra som i avslutet möts av en liten stensälta som får vinet att ligga kvar länge. Det finns också ett kryddigt aromatisk inslag med ton av vita blommor och örter samt en liten hint av skalbeska som ger vinet karaktär.

Utmärkt till grillad och stekt fisk och kycklingrätter, t ex en Cesarsallad.

Om du känner att detta är viner du redan kan och om du vill fördjupa dig i Rhoneflodens mer okända vatten så är en rekommendation att ta steget till nätet och nätvinhandlarna. Det finns många områden och massor med mindre kända byar att leta viner från, dessa är dock ofta svåra att finna på bolaget.

För en tid sedan provade jag vinerna ur en av Franska Vinkompaniets blandlådor: Västra Rhone.

Denna innehåller sex viner från den väst/sydvästra delen av Rhone. Vinerna kommer från områden som AOP Duché d’Uzes och IGP Cévvemes samt byar som Signatures och Saint-Maximin med flera. Det är riktigt bra och spännande viner för dig som vill hitta nya favoriter och nyanser i Rhone. Jag hittade två nya favoriter i lådan som sticker ut lite extra.

rött vin rhone

Domaine Marie-Blanche Signargues 2013 (pris 175 kr), Franska vinkompaniet, näthandel

Vinet kommer från producenten Domaine Marie Blanche som har sina vingårdar lite väster om Avignon i byn Signargues. Det är gjort på 40% grenache, 40 % syrah och 20 % och mourvèdre.

Doften är fylld med mörka och röda bär och en lite kryddig ton. Vinet är fräscht och har en fin syra vilket backas upp av stensälta. I frukten finns mörka plommon, mörka syrliga körsbär och söta jordgubbar. Detta backas upp av en fin örtighet med inslag av tobak och tjärpastiller.

Rent, fräsch med fin längd. Ett utmärkt vin som passar till många typer av rätter, t ex grillat, stekar eller lamm.

Vitt vin rhone

Domaine de l’Aqueduc Le Grand Chêne 2016 (169 kr), Franska vinkompaniet, näthandel

Domaine de l’Aqueduc som har sina vingårdar i den södra delen av Rhone, ett par mil väster om Avignon i byn Saint-Maximin. Vinet görs på 80% viognier och 20% roussanne.

Vinet har en härlig fräschör med en finns syra som backas upp av en tydlig sälta. I frukten finns päron, gröna äpplen, citrusfrukter och liten spelande sötma med smak av grillad citron. Vinet ligger kvar länge i gommen och i eftersmaken finns såväl vita blommor som en snyggt integrerade ekfatstoner.

Intensiv, saliverande och perfekt till skaldjur, till exempel en blåmusselchowder.

Gillar du franska viner är Franska vinkompaniet en riktigt bra startpunkt om du vill hitta nya favoriter från klassiska områden. Läs mer om lådan här och mer om hur det fungerar att handla hos dem på nätet här. Bägge vinerna går också att köpa var för sig.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar