Vinho Verde under luppen – Anselmo Mendes

I Sverige är vinet Contacto ett av de mest populära vinerna från Vinho Verde. Vinet kommer från producenten Anselmo Mendes och är ett vitt vin gjort på druvan alvarinho.

DinVinguide.se besökte Vinho Verde och vinproducenten Anselmo Mendes tidigare i våras. Där fick vi prova på nya årgångar och de vinerna som inte finns på bolaget. Vi fick också veta vad som pågår i vingården och på vineriet samt vad som händer med vinerna om man lagrar dem.

Anselmo Mendes (53) (600x338)

Anselmo Mendes startade sitt eget vineri 1998. Han var dock inte ny i branschen. År 1988 började han att arbeta för Sociedade dos Vinhos Borges, en producent som gör många sorters vin och sprit bland annat portvin och viner från Dao, Douro och Vinho Verde. Det var där han plockade upp mycket av grunderna till sitt eget vinmakande.

Muros de Melgaco Alvarinho

Under eget namn blev han snabbt en av de mer framträdande producenterna i regionen. Han ville redan från början utveckla och höja kvaliteten på vinerna i Vinho Verde. Detta har han gjort genom att visa på hur man kan förändra arbetet i vingårdarna, i vineriet och göra olika typer av viner. I vingårdarna växer främst alvarinho. Till vissa viner köps också mindre mängder druvor in, tex loureiro från Vale do Lima och avesso från Vale do Douro-Baião dalen.

Anselmo Mendes Muros Antigos Loureiro 1 (600x400)

Utvecklingen av vinerna har gjorts genom olika experiment för att testa gränserna för vad de olika druvorna i regionen kan ge. Detta har lett till att Anselmo Mendes idag har förhållandevis många viner i sin portfölj. Vinerna pendlar från moderna viner i mer internationell stil, till exempel med ny ek och unika vingårdslägen till klassiska druvrena och traditionellt gjorda viner. Experimenten inkluderar stora ekfat, nya ekfat, amforor, skalkontakt, att lagra vinerna med jästfällningen med mera. Det senaste projektet är ett orange vin, dvs ett vin som gjorts med längre skalkontakt än vanligt och som lagrats i amfora.

Anselmo Mendes Moncao & Melgaco Expressoes (600x400)

Vi fick smaka på ett tank(amfora)prov. Vinet är inte färdigt men får en annan struktur än traditionella viner på alvarinho. Vinet är mer kryddigt, har massor med struktur och ett fantastiskt djup men med bibehållen syra och en härlig lång sälta som ligger kvar. Jag är fascinerad och ser fram emot hur det kommer utvecklas.

Constantino Ramos
Constantino Ramos, vinmakare hos Anselmo Mendes

Constantino Ramos, vinmakare hos Anselmo Mendes, förklarar bakgrunden till det orangea vinet. I början av 2000-talet gjorde man ett vin som av misstag blev orange. Det fick längre skalkontakt än vanligt och därför en lite annan smak och stil. Anselmo Mendes gillade dock vinet men kunderna var dock inte lika förtjusta. När man provar det idag så är det dock ett av de äldre vinerna som lagrats allra bäst i portföljen. Kanske har tiden kommit ikapp stilen!

Mendes vingårdar ligger i Monçao och Melgaço, nära den spanska gränsen, invid floden Minho. Här görs många av de bästa vinerna i Vinho Verde. Vinerna från detta område är ofta lite rikare, lite mer intensiva  i stilen och alkoholen tenderar att vara en aning högre än i övriga Vinho Verde. Alkoholhalten är dock över lag låg i Vinho Verde så även här.

Annons:

Alvarinho, Vinho Verde

Alvarinho (albarino, cainho branco) är en grön vindruva som kommer från Galicen och/eller norra Portugal. De bästa vinerna görs i Vinho Verde i Portugal och i Rias Baixas (albarino) i Spainen.

Contacto 2015

Druvan ger viner med hög syra men plockar också upp det som ibland kallas mineralitet, dvs stentoner och sälta. Vinerna har ofta smaktoner av persika och citrusfrukter som lime och grapefrukt samt aromatiska kryddor och örter. De har ofta lite kropp och kan ibland få en liten oljighet som minner om riesling. Alkoholhalten är i regel förhållandevis låg. I Vinho Verde kan vinerna ofta upplevas som lätt mousserande vilket beror på att man ofta tillsätter lite CO2 när man buteljerar vinerna. Viner på alvarinho är i vanligen rena och fräscha och är utmärkta till såväl fisk som skaldjur.

alvarinho druva och blad
Bild från Wines of Portugal

 

Druvan alvarinho har också börjat bli populär längre söderut i Portugal, bland annat i regionerna Setúbal och Lissabon samt på olika ställen i nya världen såsom Kalifornien i USA, på New Zealand och i Australien.

Druvan har viss lagringspotential. När vi besökte Anselmo Mendes fick vi fick prova flera äldre flaskor, en vertikal tillbaka till 1999. Utav de viner vi provade tyckte jag personligen att de kändes som bäst ned till ungefär 5-6 års ålder, därefter blev oxideringen lite för tydlig och vinerna tenderade till att utveckla volatila toner och visa på ålderstecken av olika slag. I sammanhanget ska man dock komma ihåg att dessa viner aldrig var tänkta att lagras. Under rätt förhållande borde vinerna hålla längre än 5-6 år med tanke på den höga syran i vinerna.

Anselmo Mendes Muros Antigos Alvarinho 1999 (504x600)

Anselmo Medes på Systembolaget

Idag finns fyra viner från Anselmo Mendes på bolaget, ett finns i det ordinarie sortiment (i butik) och tre i beställningssortimentet. Dessa är en utmärkt startpunkt för att få en känsla hur bra Vinho Verde kan vara och få ett hum om olika stilar av viner från regionen.

Alvarinho Contacto 2015, 119:-, Nr 6707 är en sommarfavorit som finns på hyllan i många Systembolag. Årgången 2015 började precis säljas och är en riktigt bra årgång. Det är ungt och frisk med toner av päron, lime och en hint av grapefrukt. Syran och mineraliteten är framträdande men möts upp av snygg liten kropp. I avslutet framträder också lite lätt blommigt örtiga toner. Det är läskande, törstsläckande och alldeles utmärkt somrigt med viss komplexitet. Passar utmärkt med skaldjur och fisk.

Beställningssortimentet

Passaros, 74:-, Nr 2814. Detta är trots etiketten som kanske är den som känns mest modern det mest traditionella av vinerna. Vissa år är detta ett vin producerat på en druva andra år det en blandning av flera druvor. Den som säljs nu på bolaget anges vara gjort på 40% loureiro, 40% avesso och 20% alvarinho. Jag har provat årgång 2012 och 2013, det senare beskrev jag så här: Detta är ett enkelt men precist och riktigt gott vitt vin. Det har en utmärkt syra, inslag av päron, kvitten, vita blommor och en hint av grapefrukt och lime.

Muros Antigos Loureiro, 99:- Nr 75549. Vinet görs på 100 % loureiro, vilket ger det en lite mer blommig karaktär och en fin fruktighet. Detta kombineras med en mycket trevlig syra. Det är ett sådant där vin som bara är att dricka och njuta. Enkelt, rakt och riktigt bra!

Muros de Melgaço Alvarinho  2014, 199:-, Nr 70333. Vinet i den annorlunda flaskan är också annorlunda i jämförelse med de övriga vinerna från Anselmo Mendes. Här finns mer ekfatstoner och en lite mer internationell stil. Eken tar inte på något sätt över utan är snyggt integrerad men den ger ett vin med en annan ansats och visar en lite annan sida av alvarinho. Mer struktur, lite mer frukt och inte lika frisk som mer traditionella viner. Här får grapefruktstonerna lite större utrymme medan mineraliteten (sältan) och syran blir lite mer återhållna. Intressant och bra vin som visar andra sidor av alvarinho.

DinVinguide.se var inbjudna av Comissão de viticultura da região dos Vinhos Verdes för att få en bättre och djupare insikt i Vinho Verde. Under fyra dagar besökte vi olika delar av Vinho Verde och fick en inblick i de olika vinstilarna och den lokala maten.


COMISSÃO DE VITICULTURA DA REGIÃO DOS VINHOS VERDES

Läs mer


Fler artiklar